fbpx


ZELENSKY – de biografie
Don Croonenberg heeft een vlot leesbare biografie geschreven van een man die dankzij Poetin dagelijks de wereldpers haalt en eindeloos veel supporters heeft: Volodymyr Zelensky in het Oekraïens ofte Vladimir Zelenski in onze taal.
Ondertussen is de man vanwege zijn standvastige en vastberaden houding een voorbeeld geworden voor zijn bevolking en vele buitenlandse waarnemers.

De clown tegen de tsaar

Geboren uit joodse ouders in een stad gesticht door de Kozakken was Zelenski jarenlang vooral een vertrouwde komiek op televisie, zeker ook in Rusland. Op het witte doek was hij te zien in romantische filmkomedies waarin hij één enkele keer luchtig de draak stak met Russische oligarchen.
Miljoenen Russen kennen Zelenski, schrijft onze recensent Jef Abbeel, omdat zijn producties ook op de Russische tv kwamen. In zijn satires had hij veel kritiek op de corruptie in zijn land, dat hierin bijna even hoog scoort als Rusland. In 2019 versloeg hij Joelia Timosjenko en de zittende president Porosjenko, tevens de rijkste oligarch, met 73% tegen 27%.

Zelenski had meteen veel plannen: het kiesstelsel aanpassen, de corruptie bestrijden, de landbouw hervormen, de komst van buitenlandse bedrijven aanmoedigen, de braindrain indammen, de slechte wegen verbeteren, abortus en prostitutie legaliseren.
Zelenski werkte fel op de zenuwen van Poetin, aldus onze recensent, door zijn inspanningen om lid te worden van de NAVO en van de EU, door in Oekraïne de restanten van het communisme te bannen (monumenten, straatnamen, symbolen), door op Facebook te zetten dat Oekraïne en Rusland slechts één ding gemeen hebben: een grenslijn van 2.000 kilometer.
Dat dit kwaad bloed zette hoeft geen verder betoog.

Auteur Croonenbergh vergelijkt de vastberadenheid van Zelenski met die van Churchill in juni 1940 (‘We shall never surrender‘) en met De Gaulle in mei 1940.
Hij dwingt nu overal respect af en is momenteel de prominentste politicus van Europa.

Promotie

Zelensky is deze week ons boek van de week: een biografische schets van een rechtenstudent die geen jurist wilde worden. Ooit sketchbedenker, grollenbakker en vloekend satiricus. Nu vecht hij als David tegen Goliath tegen een dolgedraaide tsaar.

Zelensky is een uitgave van Doorbraak en Willems uitgevers.

Bestel hier uw exemplaar 

 

Meer info: https://boeken.doorbraak.be/p/zelensky-don-croonenberg/

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

boekenteam

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.