JavaScript is required for this website to work.
post

Bourgeois ontbiedt Iraanse ambassadeur

Theo Lansloot10/2/2017Leestijd 2 minuten

Ook de federale minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, overweegt diplomatieke demarches in Teheran.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de Iraanse ambassadeur in Brussel Peiman Seadat ontboden om van hem uitleg te krijgen over het lot van diens landgenoot, professor Dr. Ahmadreza Djalali, die rampgeneeskunde doceert aan het UZ Brussel en aan de Italiaanse “Università degli Studi del Piemonte Oriental”. Vorig jaar was hij in april op familiebezoek in Iran. In mei werd hij gearresteerd op beschuldiging van collaboratie met wetenschappers van vijandelijke staten als Israël en de VS. Hij was zeven maanden opgesloten in een isoleercel zonder vonnis en zonder rechtskundige bijstand.

Inmiddels is een wereldwijde petitiecampagne op touw gezet om zijn vrijlating te bekomen. Daarop komen nu al zowat 193.000 handtekeningen voor. De petitie nog steeds ondertekend worden via change.org van de VUB.

Het onderhoud tussen minister-president Bourgeois en de ambassadeur vond plaats op 7 februari. De ambassadeur ontkende dat professor Djalali ter dood was veroordeeld zoals vele media wereldwijd hadden gemeld. Hij zit in voorhechtenis, zo zei hij, en als het tot een rechtszaak komt, zal Djalali recht hebben op een open en eerlijk proces en op de bijstand van een advocaat. Bourgeois was echter niet helemaal overtuigd en wacht op verduidelijking uit Teheran.

Vorig jaar organiseerde Vlaanderen een economische missie naar Iran vrijwel onmiddellijk nadat de internationale sancties tegen dat land waren opgeheven. De minister-president beklemtoonde dat Vlaanderen veel belang hecht aan goede betrekkingen met Iran maar tevens uiterst bezorgd is over het lot van professor Djalali omdat dit al te onduidelijk en onzeker blijft.

Het overleg tussen de minister-president en de Iraanse ambassadeur heeft voor een voorzichtig optimisme gezorgd bij de collega’s van Ahmadreza Djalali. Zij zijn tevreden dat er op diplomatiek niveau overlegd wordt en dat Iran weet dat de situatie met argusogen wordt gevolgd. “Dat is al meer dan dat we hadden durven dromen”, verklaarde Gerlant Van Berlaer, spoedarts van het UZ Brussel en collega van Djalali. De collega’s noteren wat de ambassadeur aan minister-president Bourgeois heeft verklaard en hopen dat het niet bij woorden alleen blijft. Voorzichtig optimisme is dus verantwoord vindt Van Berlaer, alhoewel rechtstreeks contact met Djalali nog steeds onmogelijk is. De Iraanse VUB-prof zou ondertussen wel niet meer in een isoleercel zitten. Het blijft onzeker of hij nog altijd in hongerstaking is.
Op dinsdag 14 februari zal Amnesty International een protestactie voeren aan de ambassade van Iran in Brussel teneinde kracht bij te zetten aan de pogingen om de Iraanse professor vrij te krijgen. Eerder had die organisatie al aanbevolen slechts in concrete stappen te geloven en niet in louter woorden.

 

Foto: (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties