fbpx


Geen categorie

Boze dromen in de Vlaamse randHet schepencollege van Wezembeek-Oppem heeft op 30 april, net als de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode een dag eerder, beslist om voor de komende verkiezingen evenveel Nederlandstalige en Franstalige oproepingsbrieven te bestellen als er kiezers zijn. De Vlaamse oppositie in Rode legt klacht neer tegen deze beslissing wegens verspilling van middelen en overlast voor de administratie. Of dit ook in Wezembeek-Oppem gebeurt is nog niet bekend.

‘We hebben beslist 8 700 Nederlandstalige en Franstalige oproepingsbrieven te laten drukken omdat we iedereen de kans willen geven een Nederlandstalige oproepingsbrief in te ruilen voor een Franstalige. Voor de administratie is dat bovendien de gemakkelijkste werkwijze omdat men op die manier Franstaligen onmiddellijk op hun wenken kan bedienen. Het gaat bovendien slechts om een beperkte uitgave van 1000 euro. Volgende week beslissen we over de wijze van verzending’, aldus Fréderic Petit, burgemeester van Wezembeek-Oppem.

Volgens de omzendbrief-Peeters moeten de oproepingsbrieven eerst in het Nederlands worden opgestuurd, waarna Franstaligen een exemplaar in hun taal kunnen bestellen. De Vlaamse oppositie in Rode wijst erop dat slechts een beperkt aantal Franstaligen dit in de praktijk doen, zodat het niet nodig is evenveel Franstalige brieven te bestellen. Bovendien verdenken de Vlamingen in Rode de Franstaligen ervan de brieven naar iedereen in beide talen te zullen opsturen, wat strijdig is met de omzendbrief.

Ook besliste het college deze verzending ‘conform de wet’ te zullen doen zonder te detailleren op welke wijze dit zal gebeuren. (bron: De Morgen) Deze nieuwe communautaire herrie toont volgens ons aan dat de Droom over een Wapenstilstand in de Rand (‘De strijd is gestreden’) eerder wishful thinking dan werkelijkheid is. Wat we overigens al wisten, maar nog moeilijk luidop durven en mogen zeggen .

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Roger Swalens

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.