Geen categorie

Boze dromen in de Vlaamse rand

Het schepencollege van Wezembeek-Oppem heeft op 30 april, net als de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode een dag eerder, beslist om voor de komende verkiezingen evenveel Nederlandstalige en Franstalige oproepingsbrieven te bestellen als er kiezers zijn. De Vlaamse oppositie in Rode legt klacht neer tegen deze beslissing wegens verspilling van middelen en overlast voor de administratie. Of dit ook in Wezembeek-Oppem gebeurt is nog niet bekend.

‘We hebben beslist 8 700 Nederlandstalige en Franstalige oproepingsbrieven te laten drukken omdat we iedereen de kans willen geven een Nederlandstalige oproepingsbrief in te ruilen voor een Franstalige. Voor de administratie is dat bovendien de gemakkelijkste werkwijze omdat men op die manier Franstaligen onmiddellijk op hun wenken kan bedienen. Het gaat bovendien slechts om een beperkte uitgave van 1000 euro. Volgende week beslissen we over de wijze van verzending’, aldus Fréderic Petit, burgemeester van Wezembeek-Oppem.

Volgens de omzendbrief-Peeters moeten de oproepingsbrieven eerst in het Nederlands worden opgestuurd, waarna Franstaligen een exemplaar in hun taal kunnen bestellen. De Vlaamse oppositie in Rode wijst erop dat slechts een beperkt aantal Franstaligen dit in de praktijk doen, zodat het niet nodig is evenveel Franstalige brieven te bestellen. Bovendien verdenken de Vlamingen in Rode de Franstaligen ervan de brieven naar iedereen in beide talen te zullen opsturen, wat strijdig is met de omzendbrief.

Ook besliste het college deze verzending ‘conform de wet’ te zullen doen zonder te detailleren op welke wijze dit zal gebeuren. (bron: De Morgen) Deze nieuwe communautaire herrie toont volgens ons aan dat de Droom over een Wapenstilstand in de Rand (‘De strijd is gestreden’) eerder wishful thinking dan werkelijkheid is. Wat we overigens al wisten, maar nog moeilijk luidop durven en mogen zeggen .

Roger Swalens

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans