fbpx


Geen categorie

bpost weigert postzegel met Vlaamse Leeuw
Bij regelmatige tussenpozen laat de Vlaamse Volksbeweging (VVB) postzegels maken. Zo kunnen ze hun slakkenpost versturen met een aangepaste zegel en al zeker zonder postzegel met de koning op. Activisme op postzegelformaat, zeg maar. De VVB doet dat al meer dan 10 jaar. Tot nu. Het mag niet meer.

Op maandag 23 november 2015 werd het ontwerp van de nieuwe VVB-postzegel goedgekeurd door bpost en betaald door de VVB. Twee dagen later (woensdag 25 november 2015) liet bpost de VVB weten dat ze de postzegel niet konden drukken. De reden die werd opgegeven: de postzegel mag geen enkel element bevatten met een religieuze, politieke, filosofische of etnische strekking wegens nieuwe wetgeving (we nemen de postzegel hier nog eens op, de rode lijnen zijn er door de VVB opgezet na de weigering). 

De vraag is waar bpost over valt. De Vlaamse Leeuw (akkoord, niet de officiële zonder rode klauwen), de Catalaanse vlag of de slogan ‘voor onafhankelijkheid en samenwerking’? Die laatste kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden…

bpost valt onder de bestuurlijke controle van een voogdijminister in dit geval Vice-premier Alexander de Croo (Open VLD). Die controle wordt uitgeoefend door een Regeringscommissaris. ‘De Regeringscommissaris waakt over de naleving van de Belgische wetten, de statuten en het Beheerscontract. De Regeringscommissaris is dhr. Luc Windmolders’, een Limburger met een geschiedenis op Open VLD kabinetten. Die zal niet ingrijpen in de dagelijkse werking. 

Misschien toch een tip voor mogelijke Vlaams-nationalistische parlementsleden, uitzoeken op welke criteria dit overheidsbedrijf die postzegel precies geweigerd heeft. Wij zouden dat ook graag weten. 

En blijkbaar zijn er nog nieuwsgierige Vlaams nationlistische politici, Inez De Coninck (N-VA) heeft de postzegel op donderdag 3 december al aangekaart in de plenaire zitting. Ook Barbara Pas (VB) heeft er een vraag over gesteld. Wordt vervolgd in de commissie… we zijn benieuwd naar de uitleg. 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.