JavaScript is required for this website to work.

Brussel verbiedt Vlaams Belang-manifestatie op pinkstermaandag

NieuwsChristophe Degreef25/5/2023Leestijd 1 minuut

foto © Belga Image

Het Brusselse stadsbestuur verbiedt de Vlaams Belang-manifestatie van komende maandag. ‘Het risico is te groot’, klinkt het.

De stad Brussel verbiedt de geplande demonstratie van het Vlaams Belang op pinkstermaandag. Dat vernam Doorbraak.be van het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Close zegt dat hij de veiligheid niet kan garanderen omdat er ook een antifascistische tegenbetoging is georganiseerd.

Het Vlaams Belang (VB) kondigt al een tijdje een demonstratie aan op het Brusselse Albertinaplein, in het hart van de stad. Deze demonstratie kadert in de ‘Doe ze luisteren’-campagne van de partij, waarbij VB-voorzitter Van Grieken door Vlaanderen toert. Van Grieken sluit die campagne af met een manifestatie op pinkstermaandag in de hoofdstad.

Maar dat is buiten de stad Brussel zelf gerekend. Die laat weten dat de demonstratie niet kan doorgaan. ‘De politie kan de veiligheid niet garanderen omdat er dezelfde dag ook een tegenbetoging wordt georganiseerd. Beide demonstraties zijn niet te handhaven’, zo klinkt het kort bij het kabinet van burgemeester Close. Gevraagd naar een extra motivatie, wenst woordvoerder Zéphyr Béguin geen verdere commentaar te geven.

Tegenbetoging? Een snelle zoektocht op het internet leert dat het om een oproep gaat van een collectief van 23 radicaal-linkse organisaties, waaronder de socialistische vakbond ABVV-FGTB.

Christophe Degreef is onafhankelijk journalist. Niet oud, maar wel old skool. Eerder werkte hij voor Brussel Deze Week en de Vlaams-Brusselse Media.

Commentaren en reacties