fbpx


Brussel
kilometerheffing

‘Brusselse kilometerheffing geen discriminatie’ oordeelt EU Commissie die de invoering ervan subsidieert…

Wij van WC Eend adviseren WC Eend.De Brusselse kilometerheffing ‘SmartMove’ zou discriminerend zijn voor de andere Belgische gewesten. Daarom besloot Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) eind mei om zowel de Belgische Raad van State als de Europese Commissie om advies te vragen. Omdat het Vlaams en Waals gewest zowel het inschrijvingsrecht als de verkeersbelasting behouden wanneer Brussel een kilometerheffing invoert ter vervanging van deze twee belastingen, kan er immers sprake zijn van dubbele belasting. Dit geldt dan ook voor Europese ingezetenen die in Brussel door de…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Brusselse kilometerheffing ‘SmartMove’ zou discriminerend zijn voor de andere Belgische gewesten. Daarom besloot Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) eind mei om zowel de Belgische Raad van State als de Europese Commissie om advies te vragen. Omdat het Vlaams en Waals gewest zowel het inschrijvingsrecht als de verkeersbelasting behouden wanneer Brussel een kilometerheffing invoert ter vervanging van deze twee belastingen, kan er immers sprake zijn van dubbele belasting. Dit geldt dan ook voor Europese ingezetenen die in Brussel door de heffing belast worden terwijl zij in hun eigen land al belast worden.

De Europese Commissie is van mening dat er geen sprake is van dubbele belasting, zo zegt ze in een antwoord aan Rudi Vervoort, dat de krant L’Echo kon inkijken. Volgens de Commissie worden immers twee afzonderlijke aspecten belast: het bezit van een wagen, en het gebruik ervan onder een kilometerheffing. Het bedrag van de SmartMove-belasting, die zal afhangen van het vermogen van de motor, de afgelegde afstand en het tijdstip waarop het voertuig wordt gebruikt, komt volgens de Commissie ook niet overeen met het bedrag van een wegenbelasting. Doorbraak vroeg het antwoord aan Rudi Vervoort op bij diens kabinet, maar kreeg het niet zelf te lezen.

Geen consensus

Gek genoeg zegt de Commissie in haar antwoord, volgens L’Echo, dat uiteindelijk alleen het Europees Hof voor Justitie bevoegd is om de Europese wetgeving gezaghebbend te interpreteren. Daar komt dan nog bij dat de Europese Commissie de invoering van SmartMove ook subsidieert, in het kader van de economische ‘post-Coronarelance’. Aan dat geldbedrag van 51 miljoen euro voor de invoering van digitale systemen en ANPR-camera’s hangen bepaalde doelstellingen af die het Brussels Gewest moet halen.

Het advies van de Raad van State wordt pas na de zomer verwacht. Daarnaast is er over de invoering van de kilometerheffing geen politieke consensus. Vlaanderen en Wallonië willen het project over de verkiezingen van 2024 tillen. Opmerkelijk, natuurlijk, wanneer de Europese Commissie verwacht dat de bouw van een internetapplicatie in de zomer van volgend jaar al afgerond is.

[ARForms id=103]

Christophe Degreef