JavaScript is required for this website to work.
post

C Smart: intercommunale met meer politici dan personeelsleden aan het stuur

Peter Reekmans23/2/2017Leestijd 2 minuten

C Smart: maar liefst 187 politieke mandaten voor 132 personeelsleden.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Omtrent de buitensporigheden bij intercommunales gaf ik op Doorbraak al het voorbeeld van Farys. De Oost-Vlaamse holding was vroeger een simpel waterbedrijf; de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening (TMVW). Vandaag is het een soort van makelaar in van alles en nog wat, mijlenver afgedreven van de letter en de geest van intercommunale samenwerking. Farys heeft in totaal 389 politieke bestuursmandaten (lees: betaalde postjes voor politici) en dit voor een bedrijf met amper 784 personeelsleden.

Intercommunale zo goed als geprivatiseerd

Nog straffer is C Smart, een soort intercommunale met een aankoopcentrale en dienstverlening op vlak van informatisering aan gemeenten. Deze intercommunale veranderde nog niet lang geleden van naam (dat doen alle intercommunales regelmatig). C Smart heette ervoor Cipal DV (DV = Dienstverlenende Vereniging). Daarbuiten werd er voor de commerciële activiteiten naast de intercommunale jaren geleden een NV in het leven geroepen: Cipal IT solutions NV. Deze NV ging vorig jaar in oktober een joint venture aan met het commercieel bedrijf Schaubroeck, al jaren gespecialiseerd in specifieke dienstverlening aan gemeentebesturen en een concurrerend bedrijf uit de privé. De intercommunale werd hierdoor in de praktijk bijna zo goed als geprivatiseerd en levert hiermee zelf het bewijs dat deze structuur overbodig is. Alleen denken daar heel wat lokale politici uit Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant anders over.

Opmerkelijk is dat de commerciële NV besturen blijkbaar lukt met een handvol politici in de raad van bestuur, terwijl er in de oude intercommunale waar amper 132 personeelsleden werken een bestuur is dat bestaat uit maar liefst 187 politieke mandaten. Er zitten hier dus meer betaalde politici in de raad van bestuur, het directiecomité en het adviescomité dan de intercommunale personeelsleden telt. Ontdek hier zelf wie de 187 politici zijn met een betaald postje in het directiecomité, raad van bestuur en adviescomité: http://www.c-smart.be/onze-bestuursorganen

Automatiseren van bibliotheken in Zuid-Afrika

Na de windmolens van investeringsintercommunale Nuhma in Curaçao, valt trouwens op dat C Smart als intercommunale echt op zoek moet naar activiteiten om haar eigen bestaan te kunnen blijven verantwoorden. Is het automatiseren van bibliotheken in Zuid-Afrika nu echt een kerntaak voor een intergemeentelijke samenwerking?

Al die intercommunales werken ook nog eens graag samen, zijn vaak verweven bij elkaars activiteiten of aandeelhouder bij elkaar, waardoor het hele kluwen van deze structuren nog ingewikkelder en amper nog controleerbaar is. Pour la petite histoire: Nuhma en Cipal kennen elkaar, de NV Green Valley Belgium was 50% eigendom van Cipal IT Solutions NV en die participatie werd ingebracht in CipalSchaubroeck; Green Valley Belgium NV bleef een aparte onderneming, met uiteraard een aparte raad van bestuur en een eigen aandeelhoudersstructuur, waar ook Nuhma (een financieringsintercommunale van Limburgse Infraxgemeenten) deel van uitmaakt.

 

Peter Reekmans is burgemeester van Glabbeek, ondervoorzitter van Lijst Dedecker (LDD), auteur van het boek Dorpstraat-Wetstraat en gewezen LDD-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement

 

 

Peter Reekmans (1975) is burgemeester van Glabbeek, nationaal ondervoorzitter LDD en gewezen volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Commentaren en reacties