fbpx


Buitenland

Carme Forcadell: ‘Leve de Catalaanse Republiek!’

Een bewogen zitting in het Catalaanse ParlementHet beloven bewogen vergaderingen te worden in de komende legislatuur van het Catalaans Parlement, met de uitgesproken independentiste Carme Forcadell (Junts pel Sí) als voorzitster. De voorzitter van de Catalaanse afdeling van de conservatieve Partido Popular, Xavier García Albiol, toonde zich al strijdlustig: ‘Als ze (Forcadell, – red.) kabaal wil, dan zal ze ’t krijgen.’

Eerste parlement met meerderheid pro-onafhankelijkheid

Voor het eerst sinds de formele herinvoering van de democratie in Spanje, telt het Catalaanse parlement een meerderheid aan verkozenen die uitgesproken voor onafhankelijkheid zijn. Voor het eerst deden deze dit ook met een aangepaste eedformule (toegevoegd deel in cursief): ‘Ik beloof de Grondwet en het Autonomiestatuut van Catalonië te respecteren, uit legaal imperatief. En uit democratische overwegingen zoals uitgesproken door de wil van het volk, kondig ik aan ter beschikking te staan van het nieuwe parlement, de president en de Catalaanse regering, om het recht op zelfbeschikking van ons volk uit te oefenen en een vrije en soevereine Catalaanse Staat uit te roepen.’ De toon was daarmee gezet, zeer tot onvrede van de unionisten.

Verrassing

Carme Forcadell was uitgesproken favoriet en het unionistische kamp slaagde er niet in om een consensuskandidaat voor te dragen. Forcadell won dan ook: 57 stemmen blanco, 1 ongeldig en… 77 stemmen vóór. Dit laatste was wel een verrassing. Indien men de zetels van de twee uitgesproken onafhankelijkheidspartijen samentelt, 62 voor Junts pel Sí en 10 voor de CUP, komt men aan 72. Vijf parlementsleden hadden dus vóór de uitgesproken independentiste gestemd, tot consternatie van de unionisten.

Zoals verwacht en daarna meegedeeld door de ecosocialisten van ‘Catalunya Sí que es pot’ (CSQEP), waren zij het die in groep hadden afgesproken om hun stemmen te verdelen tussen blanco en vóór Forcadell. Als coalitie hebben ze een republikeins profiel, maar willen ze voor alles een referendum over onafhankelijkheid kunnen organiseren, iets dat door Madrid steevast geblokkeerd wordt. Daarmee valt het unionistische discours van ‘52% van de Catalanen stemde voor Spaanse eenheid’ ook ineens formeel in duigen. Met dit trucje rekenden ze niet alleen de blanco, ongeldige ‘en andere’ stemmen in het unionistische kamp, maar ook de republikeinen van CSQEP. (Doorbraak doorprikte dit eerder al, zoals u wel kon lezen.)

De laatste tijd lijkt er in dat kamp wat te bewegen: na enkele aanvaringen met de recentraliserende Spaanse regering, is ook Ada Colau, de populaire burgemeester van Barcelona en uit dezelfde coalitie, steeds kritischer voor de centrale overheid geworden. Daarmee laten de ecosocialisten alvast weten dat er zaken met hen te doen zijn.

Carme Forcadell vliegt erin

Met haar inhuldigingstoespraak was Carme Forcadell even bevlogen als altijd. Ze liet weinig aan de verbeelding over. Het Catalaanse parlement noemde ze een vrij en soeverein parlement van een ‘gesnoeide en uitgeklede’ autonome regio. Ze verwees, net zoals Ada Colau, met een sneer naar de nog steeds rechtsgeldige terdoodveroordeling van de eerste parlementsvoorzitter van de moderne Generalitat, Lluís Companys, later ook Catalaans minister-president en op bevel van dictator Franco geëxecuteerd.

Het besluit van haar toespraak klonk als volgt: ‘Deze legislatuur wordt er één om een eigen juridisch kader te creëren. We sluiten het autonome hoofdstuk af. We bouwen een soeverein parlement dat een vrij volk wil vertegenwoordigen… Leve de democratie, leve het soevereine volk, leve de Catalaanse Republiek!’ Waarna ze een staande ovatie kreeg van iedereen behalve de unionisten. Zelfs de unionistische sociaaldemocraten (PSC) klapten uit beleefdheid in de handen. De voorzitter van de Catalaanse Partido Popular, met 11 zetels nauwelijks van enige betekenis, was er niet over te spreken en kondigde al aan dat er gevolgen zouden komen indien dergelijke taferelen zich nog zouden herhalen. De vlam zit er in elk geval al in. Nu rest nog het hete hangijzer van wie Catalaans minister-president zal worden.

 

Foto: Enkele kopstukken van Junts pel Si, met links, naast Artur Mas, Carme Forcadell. (c) Reporter

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Christophe Bostyn

Christophe Bostyn is Spanje- en Cataloniëkenner.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.