fbpx


Buitenland, Politiek
Catalonië

Catalaanse onafhankelijkheid ook motief bij gemeenteraadsverkiezingen

Lokale politiek van doorslaggevend belang in CataloniëIn Catalonië en voor Spaanse partijen is het streven naar gemeentelijk zelfbestuur altijd heel belangrijk geweest. Catalonië telt daarenboven 947 gemeenten waarvan er 783 aangesloten zijn bij de AMI (Vereniging van Gemeenten voor Onafhankelijkheid). In de komende campagne voor gemeenteraadsverkiezingen zal het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië dan ook een grote rol spelen. Belang van lokale politiek De campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2023 zal in nauwe aansluiting staan met de politieke gebeurtenissen in het Catalaanse parlement. Daarom zullen kwesties als amnestie,…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In Catalonië en voor Spaanse partijen is het streven naar gemeentelijk zelfbestuur altijd heel belangrijk geweest. Catalonië telt daarenboven 947 gemeenten waarvan er 783 aangesloten zijn bij de AMI (Vereniging van Gemeenten voor Onafhankelijkheid). In de komende campagne voor gemeenteraadsverkiezingen zal het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië dan ook een grote rol spelen.

Belang van lokale politiek

De campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2023 zal in nauwe aansluiting staan met de politieke gebeurtenissen in het Catalaanse parlement. Daarom zullen kwesties als amnestie, het recht op zelfbeschikking, de ballingschap, de repressie en de rondetafelgesprekken een rol blijven spelen. En aangezien gemeenteraden dichtbij de burgers staan, zullen ook in iedere gemeente de economische en sociale problemen die de Catalaanse burgers ondervinden, voorbij blijven komen.

Gemeenten kunnen zeer belangrijk worden. Binnen een hypothetische Catalaanse Republiek zou de Generalitat (het hoogste overheidsorgaan in Catalonië) geschorst kunnen worden. In dat geval zouden de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht in handen komen van de Vergadering van Gekozenen van de gemeenten. Zij zijn de vertegenwoordigers van de Catalaanse lokale besturen. Om deze en andere redenen voeren de unionistische en Catalaanse politieke partijen fel campagne.

Onafhankelijkheidsbeweging komt lokaal tot stand

De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging is een burgerbeweging die van onderaf georganiseerd is. Op 9 november 2014 werd in alle dorpen en steden van Catalonië voor het eerst de volksraadpleging van het grote Overleg over de onafhankelijkheid van Catalonië gehouden. Zonder de Catalaanse Vereniging van Gemeenten voor Onafhankelijkheid, dus zonder de besturen die het dichtst bij de burgers van Catalonië staan, en zonder de druk vanuit de Catalaanse bevolking, zou het daaruit voortgekomen onafhankelijkheidsreferendum van 2017 er niet zijn gekomen.

De Generalitat zou er anders ook niet bij betrokken zijn geweest. Dat weten de strategen en adviseurs van alle politieke partijen van het Catalaanse en Spaanse politieke spectrum. Daarom bereiden ze de Catalaanse gemeentelijke verkiezingscampagne tot in detail voor. Zowel de pro-onafhankelijkheidspartijen als de unionistische partijen doen dit met als doel meer stemmen te vergaren. Het zal in alle opzichten een zware campagne worden. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zal het beleid van de Generalitat van Catalonië beïnvloeden. En uiteraard zal de uitslag de samenstelling van de Spaanse regering bepalen.

De vorige gemeenteraadsverkiezingen

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2019 waren er volgens de volkstelling 5 422 407 mensen kiesgerechtigd. 3 513 330 (64,83%) stemden en 1 906 908 kiezers (35,17%) onthielden zich van stemming.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC; Republikeins Links van Catalonië) was de partij met de meeste stemmen en die tevens de meeste gemeenteraadsleden kreeg in geheel Catalonië. Het behaalde 821 031 stemmen (23,51%) van het totaal en 3.107 raadsleden (34,24% van het totaal aantal raadsleden). Het was de partij met de meeste stemmen in 342 steden (gelijk aan 36,2% van alle steden in Catalonië).

De partij Junts per Catalunya (Junts; Samen voor Catalonië), van Carles Puigdemont, kreeg 558 948 stemmen (16,01%) van het totaal en 2.818 raadsleden (31,05% van het totale aantal raadsleden). Het was de partij met de meeste stemmen in 383 steden (40,5% van alle steden in Catalonië). In totaal won Junts in 382 steden. De ERC won in 342 steden, de PSC (sociaaldemocraten) in 93 en andere partijen wonnen in 52 steden. Dit betekent echter niet dat ze in alle gemeenten regeren. Er zijn namelijk verdragen tussen partijen gesloten. Bovendien regeren de burgemeesters waar hun partijen gewonnen hebben, al geldt dit niet voor alle steden.

Barcelona en Tarragona

In het grootstedelijk gebied van Barcelona en aan de kust van Tarragona, waar de bevolkingsdichtheid hoger is, vind je meer stemmen. Dit is het gebied waar de onafhankelijkheidspartijen meer kans hebben om electoraal te groeien. Hier vind je ook meer zwevende kiezers. In dit gebied zitten er drie of vier steden met erg grote aantallen inwoners. Het gebied zal voor de campagne doorslaggevend zijn, want de belangrijkste uitslagen zullen in termen van stemmen- en raadsledenaantallen worden bepaald. Het is tegelijkertijd de plaats waar de meeste mandatarissen vandaan zullen komen.

Barcelona heeft zich altijd rond de centrumlinkse as bewogen en is historisch gezien de plaats geweest waar het Catalaanse socialisme de meeste kracht had. In de afgelopen jaren, te midden van de sociale onrust in de Catalaanse samenleving, is de onafhankelijkheidsstem in dit grootstedelijk gebied enorm gegroeid. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen behaalde de ERC de meeste stemmen, maar ze regeert niet. Junts stond op nummer vijf. Voor de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging zijn de uitslagen in de Catalaanse hoofdstad en in het grootstedelijk gebied van historisch belang.

Onafhankelijkheidsstrijd via strijd om gemeenten

De macht aan de gemeenten is voor de Catalaanse politiek net zo belangrijk als het parlement, zo niet belangrijker. Catalonië zal een zware gemeentelijke verkiezingscampagne beleven waarin partijen elkaar hard zullen beconcurreren. De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging zal tijdens de campagne voorbereid zijn op verwerving van de macht door heel Catalonië. En zij zal blijven strijden voor de totstandkoming van de Catalaanse Republiek.

[ARForms id=103]

Mireia Ferran

Mireia Ferran werkt in het Museum Histórica de Catalunya, het historisch museum van Catalonië in Barcelona.