fbpx


Buitenland

11 september: de grote, jaarlijkse demonstratie voor Catalaanse onafhankelijkheid
Ook dit jaar strijden de Catalanen op 11 september voor de onafhankelijkheid. De protestactie, onder de Catalanen bekend als 'Diada de Catalunya', zal plaatsvinden in Barcelona. De Catalaanse Nationale Assemblee (ANC) gaf de eerste details al over de manifestatie, die dit jaar als slogan heeft: 'Laten we opnieuw gaan voor de overwinning: onafhankelijkheid'. Sleutelmoment Het belangrijkste moment van de demonstratie is om precies 17.14 uur. Dat is een symbolische link naar 11 september 1714, toen Filips van Spanje met zijn…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ook dit jaar strijden de Catalanen op 11 september voor de onafhankelijkheid. De protestactie, onder de Catalanen bekend als ‘Diada de Catalunya’, zal plaatsvinden in Barcelona. De Catalaanse Nationale Assemblee (ANC) gaf de eerste details al over de manifestatie, die dit jaar als slogan heeft: ‘Laten we opnieuw gaan voor de overwinning: onafhankelijkheid’.

Sleutelmoment

Het belangrijkste moment van de demonstratie is om precies 17.14 uur. Dat is een symbolische link naar 11 september 1714, toen Filips van Spanje met zijn ‘Bourbon-troepen’ Barcelona aanviel.

Het ANC heeft de route die de demonstranten zullen afleggen al bevestigd. Om 17.14 uur om precies te zijn, begint de demonstratie op de Plaça Espanya, in de richting van het Colom. De Catalanen begeven zich naar het einde van de Rambla, om vervolgens via de Avinguda Marquès de l’Argentera naar de Estacio de França te gaan. Daar, buiten het station, zullen de belangrijkste, politieke toespraken plaatsvinden.

Over de slogan

Heeft de slogan van dit jaar ‘Laten we opnieuw gaan voor de overwinning: onafhankelijkheid’ uw aandacht getrokken? Het doel ervan is overduidelijk. ‘We moeten ons houden aan de positieve resultaten van het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober’, verdedigde Jordi Pesarrodona, Catalaans activist en kandidaat voor het voorzitterschap van het ANC, zich. ‘Deze Diada moet in het teken staan van opnieuw de straat op gaan, vastberaden en zonder geweld. Genoeg is genoeg. Laten we alles op alles zetten.’

‘Vele strijdjaren lang is het ANC standvastig geweest en heeft het de moed niet laten zakken’, voegde de voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee eraan toe. ‘Er zijn veel stemmingen geweest, veel verkiezingen met meerderheden, de laatste zelfs met 52%, maar dat lijkt niet voldoende te zijn voor de Spaanse regering om ons onafhankelijkheid te gunnen of zelfs de kwestie aan te pakken’, klaagde ze. ‘Wij zullen een onafhankelijk Catalonië weer vooropstellen in het politieke debat.’

ANC’s 2022 Diada T-shirt

Het ‘Diada de Catalunya’-shirt dat door het ANC werd ontworpen, zal dit jaar zwart zijn met witte tekst. Die kleuren symboliseren de bekende, zwarte, Catalaanse vlag. Een pro-onafhankelijkheidsvlag bedekt diagonaal de voorkant, waar u de slogan van dit jaar kunt lezen.

Op de linkerzijde van het shirt staan de initialen ’11-S’ (11 september) en ‘1-O’, als verwijzing naar het referendum van 1 oktober. De slogan van de Diada van dit jaar is immers gericht op het versterken van de onafhankelijkheid. ‘We voelen de tinteling van een cyclusverandering’, verzekerde Dolors Feliu, de voorzitter van het ANC.

Diada-cultuur: concerten, open huis…

De Diada is een rechtvaardiging van de Catalaanse natie, en daar hoort ook cultuur bij. Als u deze dag wilt vieren, vergeet dan niet dat het gebruikelijk is dat bepaalde musea en historische gebouwen in Barcelona ‘open huis’ houden. Dit jaar is er nog niets bevestigd, maar om u een idee te geven: in 2021 was er gratis toegang tot het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië (MNAC), het Museum van Archeologie en het Museum van de Geschiedenis van Catalonië.

Wat concerten betreft (het meest muzikale onderdeel van de 11 septemberdag): die waren er niet in 2021 vanwege de corona. Zullen er in 2022 concerten zijn? Als de epidemie niet verergert, zeker wel. We hopen u binnenkort meer details te kunnen geven over wie er op 11 september in Barcelona zal optreden, met schema’s en locaties erbij.

Bereikbaarheid

Degenen die van buiten Barcelona komen om 11 september te vieren kunnen via Renfe (openbaar vervoer) reizen. Het dichtstbijzijnde treinstation is Barcelona-Sants. Plaça Espanya ligt op ongeveer 900 meter afstand. U bereikt het in een paar minuten door langs de Carrer de Tarragona te lopen.

Een belangrijke herinnering: van 1 september tot 31 december 2022 zijn Renfe-tickets 100% gratis. Als u met de metro komt, zijn de dichtstbijzijnde lijnen L3 en L1 (station Espanya), L2 en L3 (station Paral-lel) en L3 (Poble-sec). En als u met de FGC-treinen komt, is uw halte Plaça Espanya.

Het is nog niet bevestigd, maar het is heel goed mogelijk dat zodra de ANC de secties voor de Diada de Catalunya bevestigt, het inschrijfformulier online gezet wordt en u zich kan inschrijven. In voorgaande jaren konden groepsinschrijvingen worden gedaan.

Mireia Ferran

Mireia Ferran werkt in het Museum Histórica de Catalunya, het historisch museum van Catalonië in Barcelona.