fbpx


Buitenland
ANC Brussel

Catalanen zeggen JA in Brussel




Deze middag verzamelden ongeveer 200 Catalanen uit België, Nederland en Luxemburg en Belgische sympathisanten in Brussel om de Catalaanse dag van de JA-stem te vieren. De actie ging uit van ANC Brussel, een Belgische tak van de Catalaanse burgervereniging die streeft naar een onafhankelijke Catalaanse staat.

In het Jubelpark werd een grote ‘+’ gevormd. De ‘+’ symboliseert de verzameling van alle Catalaanse burgers die op 1 oktober zullen stemmen voor het referendum voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Het teken is bovendien een oproep aan alle Catalaanse burgers om te gaan stemmen.

Vervolging

De laatste jaren heeft de Catalaanse regering de Spaanse regering maar liefst 34 keer gevraagd te onderhandelen om het referendum samen te organiseren. Maar de Spaanse regering heeft altijd geweigerd en heeft deze volksraadpleging ondermijnd met juridische vervolgingen. Leidinggevende Catalaanse politici zoals de voormalige minister-president Artur Mas en andere ministers kregen het verbod om een politiek ambt uit te oefenen en zijn zwaar beboet omdat ze een democratisch participatieproces hadden georganiseerd, waarbij ze de opinie van de bevolking over onafhankelijkheid vroegen. Elke democratische discussie over de onafhankelijkheid in het Catalaanse Parlement werd verboden door het Spaans Grondwettelijk Hof. Zo werden de voorzitster en de leden van het bureau van het Catalaanse Parlement vervolgd omdat ze een debat over de onafhankelijkheid van Catalonië in het Parlement  hebben toegelaten.

Laatste ontwikkelingen

Woensdag heeft het Catalaanse Parlement de wet van het referendum gestemd. Na de stemming werden door de Spaanse regering verschillende intimiderende acties ondernomen en werd de dreiging van juridische vervolgingen uitgebreid naar andere delen van de bevolking. Alle leden van het bureau van het Catalaanse Parlement en alle leden van de regering worden vervolgd voor ongehoorzaamheid, plichtsverzuim en geldverduistering. De procureur gaf het bevel aan de Spaanse politie, de Guardia Civil en de Catalaanse politie om in te grijpen indien ze voorbereidingen voor het referendum ontdekken. Het referendum en de voorbereidingen van het referendum worden op deze manier als een criminele daad beschouwd.

Iedereen die op een of andere manier meewerkt in de organisatie van het referendum wordt geviseerd: de bedrijven die stembussen willen leveren, elke burgemeester en elke ambtenaar die wil meewerken. Ze zijn van plan duizenden brieven te sturen met de dreiging van juridische vervolgingen. De namen van al de personen die geviseerd worden, werden in het Spaanse Staatsblad gepubliceerd. Ook wordt er een brief gestuurd naar elke burgemeester. De woordvoerder van de Spaanse regering heeft ook aan de Catalaanse bevolking meegedeeld dat deelname aan het referendum niet wettelijk is en dat de stemmers kunnen worden vervolgd.

In antwoord hierop heeft de Catalaanse president bevestigd dat het referendum doorgaat. Ondertussen hebben in een recordtijd van 48 uur 670 gemeenten van een totaal van 948 gemeenten al toegezegd aan het referendum mee te werken. Tegelijk hebben 26 000 vrijwilligers zich ingeschreven om zich in te zetten voor de praktische voorbereidingen van het referendum. Zij krijgen op voorhand een praktische vorming, opdat het referendum op een formeel correcte manier zal kunnen verlopen. Zo kunnen zij tijdelijk als ambtenaar optreden.

Een ingewikkelde juridische strijd is nu aan gang. Het lijkt hierbij moeilijk om een proces tegen duizenden personen op te starten en dat de wet van het referendum niet zomaar kan worden vermeden.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.