fbpx


Buitenland

Catalonië gaat internationaal
Nog tijdens de huidige regeertermijn van de deelstaat Catalonië, zal hij drie nieuwe delegaties openen in het buitenland: in Vaticaanstad, Marokko en Portugal. Momenteel beschikt Catalonië al over vertegenwoordigingen in Brussel (voor België en de EU), Londen (voor het VK en Ierland), Berlijn, Rome, Wenen en Parijs (voor Frankrijk en Zwitersland). Ook in de States is Catalonië aanwezig met een vertegenwoordiging voor de VS, Canada en Mexico.

Na de bekendmaking hiervan reageerde het Spaanse Grondwettelijk Hof al snel. Zulke buitenlandse vertegenwoordigingen zijn in strijd met Cataloniës bevoegdheden. Daarmee vervalt het grondwettelijk hof in een jarenlange obstructiepolitiek: elke stap om de Catalaanse autonomie verder in te vullen, stoot op een nunca van Madrid.

Jordi Solé, secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, liet natuurlijk niet na om te benadrukken dat de nieuwe internationale vertegenwoordigingen een sleutelrol (zullen) spelen in de buitenlandstrategie van een naar onafhankelijkheid strevend Catalonië.

Naast de introductie van de drie nieuwe vertegenwoordigingen, zet Catalonië ook in op een versterking van de bestaande delegaties. Reden te meer voor Madrid om erop te wijzen dat de inspanningen van het Catalaanse buitenlandministerie ronduit illegaal zijn, want de eigen bevoegdheden ruim overschrijden, en op het terrein komen van de exclusieve bevoegdheden van de Spaanse staat.

Recent schorste het Spaanse Grondwettelijk Hof het departement Buitenlandse Zaken van Catalonië. Maar Catalonië volhardt, en met het populaire onafhankelijkheidskopstuk Raül Romeva – een voormalig groen EU-parlementslid – heeft Madrid er een harde noot om te kraken. Hij kondigde al aan om zijn departement een andere naam te geven en zo aan de schorsing te ontkomen. Die andere naam verandert, volgens de Buitenlandminister niets aan ‘de functies noch aan de  verantwoordelijkheden’ van het departement Buitenlandse Zaken. Daarin gesteund door minister-president Carles Puigdemont, die stelde dat ‘niemand in staat is om Cataloniës internationale plannen te dwarsbomen, want Cataloniës wereld is dé wereld.’

Het is nu uitkijken naar de volgende stap in het continue pestgedrag van Madrid tegen Barcelona.

 

Foto: Raül Romeva, minister van Buitenlandse Zaken van Catalonië. (c) ara.cat

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.