JavaScript is required for this website to work.
post

Catalonië organiseert wél referendum op 9 november

Karl Drabbe14/10/2014Leestijd 2 minuten

In tegenstelling tot de nieuwsberichten deze ochtend, organiseert de Catalaanse regering toch een onafhankelijkheidsreferendum op 9 november.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het Catalaanse referendum gaat niet door, zo was deze ochtend nog te horen in het nieuws op Radio 1. De Catalaanse minister-president Artur Mas legt zich neer bij de opschorting ervan door het Spaanse Grondwettelijk Hof.

Waar kwam dat nieuws nu weer vandaan? Na de opschorting heeft de regering van Mas duidelijk gesteld dat ze zich daar niet zou bij neerleggen, en het referendum ‘gewoon’ zou laten plaatsvinden, zoals gepland. De steun van meer dan 90% van de gemeentebesturen van Catalonië in die richting was uiteraard een opsteker. De vele manifestaties de afgelopen weken, een hart onder de riem.
Afgelopen zondag – 12 oktober is Spanjes nationale feestdag – mogen er dan wel tussen de 16 000 en 38 000 betogers tégen de onafhankelijkheid in Barcolona op straat zijn gekomen, gisteren vergaderden de pro-referendumpartijen uit meerderheid en oppositie om de organisatie van het referendum verder te organiseren. Deze ochtend liet Mas tijdens een persconferentie nog maar eens duidelijk verstaan dat het referendum wel degelijk plaatsvindt. Weliswaar met andere ‘parameters’, aldus de minister-president. Maar de Catalaanse regering organiseert dus op 9 november het referendum, alsof er geen vuiltje aan de lucht is.

Meer dan ooit richtte hij zijn pijlen op Spanje, dat er volgens Mas alles aan wil doen om het referendum te boycotten. ‘We zijn iets meer alleen dan tevoren, we hebben nu meer mensen nodig dan voorheen.’ Daarmee viseert hij ook de links-republikeinse partij ERC, die gisterenavond liet weten vervroegde Catalaanse verkiezingen te willen in plaats van een referendum. In de polls staat ERC immers op grote winst, en regeringspartij Ciu op verlies. Beide partijen zijn communicerende vaten, maar de ERC hoopt uit de radicaliserende situatie munt te slaan. De CiU staat dus iets meer alleen in de organisatie van het referendum. Maar het draagvlak bij de publieke opinie om ‘ja’ te stemmen, wordt door de situatie alleen maar groter.
Of Madrid zou tanks moeten sturen naar Barcelona …

Personen

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.