fbpx


Europa

CDH in zee met Hongaarse premier?
Politici laten zich vaker verleiden om boekvoorstellingen in te leiden. Het zorgt voor visibiliteit, en ze kunnen eens een mening kwijt, langer dan in het vragenuurtje in het parlement of in een quote voor de camera.

Politici die ook academicus zijn, krijgen natuurlijk nog meer de gelegenheid de Bühne te betreden met een inhoudelijk verhaal. 

Neem nu Francis Delpérée, hoogleraar grondwettelijk recht aan de UCL en prominent cdH-politicus. De Franstalige christendemocraat is oud-senator, gemeenteraadslid en sinds de jongste federale verkiezingen lid van de Kamer. Hij viel in Vlaanderen op als een kenner van de staatshervormingen, tegenstander van verdere stappen in de staatshervorming én als notoir N-VA-hater. Meermaals immers noemde hij de N-VA een racistische partij. Van een academicus verwacht je nochtans een genuanceerd verhaal.

Diezelfde Delpérée laat zich nu voor de kar spannen van László Trócsányi, de minister van Justitie van Hongarije, en dus regeringslid onder de in het Westen uitgespuwde Viktor Orban.

Op 25 september, op een boekvoorstelling van die László Trócsányi over Constitutions nationales et intégration européenne: L’exemple hongrois (Ed. Bruylant), verzorgt de eminente N-VA-hater de inleiding. De professor is ook voorzitter van de Belgisch-Hongaarse afdeling van de Interparlementaire Unie. Een zoektocht op het internet levert echter weinig kritische commentaar van de grondwetspecialist op de creatieve omgang van de regering-Orban met de Hongaarse grondwet op.

De christendemocratische professor spreekt er na de Belgische minister van Justitie Koen Geens. Die laatste spreekt natuurlijk omdat zijn peer uit Hongarije over zijn boek komt spreken in Brussel. Begrijpelijk. Maar zal Geens zich als federaal minister wél laten verleiden de regering-Orban op de vingers te tikken wat haar aparte interpretatie van democratie betreft, of haar omgang met de vluchtelingencrisis? 

CDH, de partij van FrancisDelpérée is natuurlijk een zusterpartij van de Hongaarse regeringspartij Fidesz. Beide partijen maken ook deel uit van dezelfde fractie in het Europees Parlement. Vorige week riep De Morgen-journalist Bart Eeckhout de CD&V nog op om Orban en zijn partij uit de EVP te stoten. Zouden zijn Franstalige collega’s journalisten Delpérée op de vingers tikken? En zal Beweging.net Koen Geens directieven sturen?

Benieuwd hoe sterk de christendemocratische connectie is …

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Katleen van den Heuvel

Katleen Van den Heuvel is historica en filosofe en verslindt boeken.