JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

CD&V oorzaak Vlaamse minderheidsregering

VVB en TAK brengen grendels terug naar Parlement

Pieter Bauwens19/5/2014Leestijd 2 minuten

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) en het Taal Aktie Komitee (TAK) roepen de Vlaamse kiezer op om twee keer na te denken alvorens voor een Belgischgezinde partij te stemmen. Vlaanderen heeft in België geen toekomst meer. Ze brachten symbolisch de Belgische grendels terug naar het Parlement.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Om hun standpunt duidelijk te maken, trokken TAK en VVB met een vijftiental actievoerders zondag 18 mei 2014 naar het federale parlement om er spandoeken aan te brengen. De politie liet gedijen, hoewel acties aan het federale parlement, dat in de ‘neutrale zone’ ligt, verboden zijn. De actie werd gevoerd onder het motto: ‘Vlaamse kiezer, laat u niet weer monddood maken en kies op 25 mei voor Vlaamse onafhankelijkheid!’ Volgens de actievoerende verenigingen is dat de enige oplossing om ook in de toekomst onze welvaart veilig te stellen voor onze kinderen en kleinkinderen.

De plaats werd door de actievoerders niet toevallig gekozen. ‘Het federale parlement is immers de plaats waar sinds 1830 de Vlaamse meerderheid systematisch wordt onderdrukt via grendels, alarmbelprocedures en andere. De laatste twee federale regeringen, en dan vooral de regering Di Rupo , gaan echter opnieuw een stap verder. Vandaag hebben Belgische regeringen blijkbaar geen steun van de meerderheid in Vlaanderen meer nodig. Dit heeft verregaande gevolgen: een linkse belastingregering, een zesde staatshervorming die niet deugt en het ene ‘compromis Belge’ na het andere.’

Volgens de VVB en TAK zijn compromissen waarbij de ene partij alles toegeeft en de andere tot in het absurde niets, geen eerbare compromissen. ‘Een extreem voorbeeld is recent nog de splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV, waarbij een vergissing door een CD&V-kabinet rond de werklast als een verworven door de Franstaligen wordt beschouwd. Gevolg: tekort aan Vlaamse magistraten en extra aanwervingen en overschot aan Franstalige zijde. Dat de Vlaamse partijen in de federale regering deze vergissing niet kunnen rechtzetten, maakt de situatie pijnlijk duidelijk.’

Deze Vlaamsgezinde organisaties zien duidelijke tekenen dat de Franstaligen en de traditionele partijen (CD&V, Open VLD en sp.a) ‘opnieuw voor een regering zonder N-VA en Vlaams Belang en dus zonder meerderheid in Vlaanderen zullen kiezen. Het cordon tegen N-VA van de Franstaligen, het belgicisme van Open VLD en sp.a en de wetenschap dat CD&V uiteindelijk altijd en ten koste van alles “het land wil redden”’ doen de organisaties vrezen voor opnieuw een regering zonder Vlaamse meerderheid.

De pijlen werden duidelijk gericht op CD&V. Die worden door VVB en TAK gezien als de oorzaak van de jongste regeringen zonder Vlaamse meerderheid. Het is door de CD&V dat de regering Di Rupo mogelijk geworden is en er dus een regering zonder Vlaamse meerderheid is kunnen ontstaan. Is de redenering. Vandaar de duidelijke oproep aan de CD&V dit niet meer te doen. En ook vandaar de oproep aan de kiezers om twee keer na te denken alvorens te stemmen voor een Belgischgezinde partij, waartoe de actievoerders de CD&V rekenen.

VVB en TAK pleiten al langer voor een onafhankelijk Vlaanderen als enige oplossing voor het Belgische conflict. De Vlaamse stem mag binnen België niet langer monddood worden gemaakt, ‘daarom brengen we als monddood gemaakte Vlamingen met een klever voor de mond de grendels en belangenconflicten terug naar het parlement waar ze zijn uitgevonden om van een meerderheid een minderheid te maken.’

Foto © VVB-TAK

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties