JavaScript is required for this website to work.
post

China als gulle geldschieter

Dirk Rochtus15/12/2014Leestijd 1 minuut

Vandaag begint de top van 16 Centraal- en Oost-Europese landen in het Servische Belgrado. Merkwaardig: de spilfiguur is de Chinese premier Li Keqiang.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De top van ’16+1′ draait om geld en invloed. Geld, dat is wat de 16 Centraal- en Oost-Europese landen best gebruiken, en invloed, daar is het China om te doen. Al heel lang is China bezig om zijn invloed overal ter wereld, van Afrika tot Latijns-Amerika, te vestigen. Nu dus ook dichterbij in Europa waar de derde top van de staatshoofden van China en Centraal- en Oost-Europese landen (Central and Eastern European Countries) (CEECs) van 16 tot 17 december onder de titel ‘new engine, new power, new platform’ plaatsvindt. Op de laatste top in Boekarest in 2013 liet Peking weten acht miljard euro te willen investeren in de regio. De goedkope kredieten zouden verstrekt worden voor grote infrastructuurwerken die vooral uitgevoerd worden door Chinese bouwconsortia. Servië bijvoorbeeld kan het geld best gebruiken, zeker nu de Russische president Vladimir Poetin na strubbelingen met de Europese Unie (EU) een kruis heeft gemaakt over het ‘South Stream’ project. Die pijpleiding had Russisch gas vanonder de Zwarte Zee naar de EU moeten leiden via Bulgarije en dan verder naar Servië met aftakkingen naar Kroatië en Bosnië-Herzegovina.

Via economische samenwerking wil Peking zijn politieke invloed uitbreiden. Een kanttekening is wel dat het handelsvolume van China met de 16 CEECs evenveel bedraagt als dat met Italië en één tiende van dat met de EU als geheel. Toch slaat de EU de financiële injectie van de CEECs door Peking met argusogen gade. De CEECS zijn lid of kandidaat-lid van de EU, maar als ze zich vanuit hun zwakke financiële positie door China laten charmeren, zou er van een gemeenschappelijke Chinapolitiek van de EU wel eens niet veel van kunnen terechtkomen.

Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.

Commentaren en reacties