JavaScript is required for this website to work.
post

Volksrepubliek China 70 jaar

Alexander Weyts16/10/2019Leestijd 3 minuten

foto © Reporters / Photoshot

De Volksrepubliek China blies 70 kaarsjes uit. Veel reden om te vieren is dat niet. Haar rijkdom verblindt de democratie.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Begin oktober vierde de elite van de Chinese Communistische Partij (CCP) de 70ste verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China met een enorme militaire parade. President Xi Jinping bracht een kort bezoek aan het mausoleum van Mao op het Tiananmenplein om er eer te betuigen aan de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis.

Geen enkel regime heeft in haar 70-jarig bestaan meer eigen burgers vermoord, gefolterd en gevangen genomen in concentratiekampen dan communistisch China. Mao’s plan, ‘de Grote Sprong Voorwaarts’ zorgde er in 1959 alleen al voor dat minimum 40 miljoen Chinezen de hongerdood stierven. ‘Beter de helft van de bevolking laten sterven om de andere helft te kunnen voeden’, zei hij.

Maar niet alleen de uithongering zorgde voor miljoenen doden. Geschat wordt dat tegen de jaren ’90 nog eens 20 miljoen onschuldige Chinezen door foltering en slavenarbeid omkwamen in de meer dan 1.000 concentratiekampen voor hun ‘misdaden tegen de staat’.

Ook in 2019 bevinden zich nog tussen de 1 en 3 miljoen moslims als slaven in heropvoedingskampen. Verplichte abortussen en sterilisaties blijven de norm in heel China.

En dan spreken we nog niet over de miljoenen doden van het communisme in Tibet, Cambodja, Vietnam en Noord-Korea, mee mogelijk gemaakt door de CCP.

Hongkong

Xi Jinping zei onlangs over de betogers in Hong Kong: ‘Wie China wil splitsen, zal eindigen tussen de verplette lichamen en de gebroken beenderen.’

Een herhaling van wat in 1989 op het Tiananmenplein gebeurde, is onwaarschijnlijk maar nog steeds mogelijk. De Chinese Communistische Partij zal zoals de laatste 70 jaar alles doen om de macht te behouden en het land één te houden, zogezegd voor ‘het algemene goed’. Maar wellicht zal de volksbeweging voor vrijheid en democratie in Hongkong eerder breken door de tijd te laten passeren en door individuele betogers (met behulp van de door Google geleverde software voor gezichtsherkenning) op te sluiten. Of erger.

De EU van democratische waarden

De elites en experten van de EU hebben steeds volgehouden dat de liberalisering van de handel met China ervoor zou zorgen dat het Western haar democratische waarden zou kunnen exporteren. Het lijkt er echter steeds meer en meer op dat de EU samen met de goedkope producten ook het Chinese staatsbestel overneemt.

De Chinese communisten weten al lang dat het communisme geen welvaart voortbrengt, integendeel. Maar een democratische en kapitalistische staat uitbouwen zou het einde van de communistische partij betekenen. Dus werd een fascistisch staatsmodel overgenomen met een vrije markt en privé-eigendom maar met een totale controle door de Chinese staat en zijn leider over alles en iedereen. Het fascisme past trouwens zeer goed bij de psyche van een natie die gebrainwashed is om zich superieur te voelen en uit is op werelddominantie.

Een gelijkaardig systeem bestaat in Rusland. En langzaam maar zeker lijkt dat ook het model dat de EU overneemt. Een kleine elite beslist achter gesloten deuren wie de nieuwe commissarissen van de Europese Commissie worden. Het Europees parlement kan zelfs geen wetsvoorstellen indienen.

In Spanje hebben we politieke gevangenen die tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld zijn voor geweldloze politieke acties.

In Nederland loopt een politiek proces van de regering Rutte tegen oppositieleider Geert Wilders die trouwens ondergedoken moet leven. Dit nadat de vorige succesvolle oppositieleider, Pim Fortuyn, op klaarlichte dag werd vermoord.

In Frankrijk slaan de ordetroepen van president Macron elke zaterdag Fransen hardhandig het hoofd in voor de oppositie tegen hun president of gewoonweg omdat ze een geel vest durven dragen.

Chinese invloed

De invloed van China over hoe de wereld van morgen er gaat uitzien lijkt groter dan het eenvoudigweg opkopen van Europese havens of het in handen krijgen van Afrikaanse landen die hun Chinese leningen nooit zullen kunnen terugbetalen.

In de VS verwijdert Apple op vraag van de Chinese overheid een app die de betogers in Hongkong gebruiken om de ordediensten te lokaliseren en ontlopen, alsook een emoji van de Taiwanese vlag.

Multinational Nike verwijderde de merchandising van het basketbalteam Houston Rockets uit hun winkels in China na een tweet van de teammanager die de betogers in Hongkong steunde. Een CNN-journaliste die op een NBA persconferentie aan een basketbalspeler een vraag wou stellen over de situatie in Hongkong werd de microfoon ontnomen door de Amerikaanse NBA zelf. Maar nog straffer, de NBA laat toeschouwers van basketbalmatchen in de VS die bordjes meenemen met steun voor de Hongkong-betogers verwijderen uit het stadium door privé-veiligheidsdiensten.

Hollywoodacteur en producent Tom Cruise verwijdert de Taiwanese vlag op de lederen vest van de hoofdrolspeler in de nieuwe Top Gun  op vraag van de Chinese overheid. Doet hij dit niet dan wordt de film niet getoond in China. 

Het is duidelijk dat de groeiende economische en militaire macht van China de Chinese Communistische Partij in staat stelt het recht op vrije meningsuiting in te perken niet alleen binnen China maar ook in het Westen.

Michael Bloomberg stelt in een recent interview dat Xi Jinping helemaal geen dictator is. In de VS verdedigden basketballegende en multimiljonair Lebron James en basketbalcoach Steve Kerr beide publiekelijk het Chinese regime uit eigenbelang en uit vrees om geen zaken meer te mogen doen in China.

Pekinisering

Indien we naar een Europese superstaat aan het evolueren zijn met alle macht gecentraliseerd in Brussel en die weinig of geen verantwoording moet afleggen aan de verschillende bevolkingen van Europa, dan lijken we meer en meer op China en is onze vrijheid en (Vlaamse) onafhankelijkheid in gevaar.

Sinds 2009 besteedde de Chinese Communistische Partij 6 miljard euro aan buitenlandse propaganda. Het geld lijkt goed besteed want onze media en politici hebben zelden of nooit kritiek op Xi Jinping of op het communistisch regime in China.

Alexander Weyts is een Vlaamse ondernemer actief in de VS sinds 1999.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.