fbpx


Europa

Cijfers, aub

Vaag blijven is geen goede strategie



800.000. Dat was en is officieel nog altijd het aantal vluchtelingen dat dit jaar asiel zal aanvragen in Duitsland. Dat aantal is op dit ogenblik al bereikt, en geen Duitser die nog gelooft dat het niet ruim overschreden zal worden. Maar toch houdt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vast aan zijn prognose die in augustus gemaakt werd, en dat was nog voor er speciale treinen vanuit Hongarije naar Duitsland kwamen, op invitatie van kanselier Merkel. Volgens Der Spiegel-journaliste Anna Reimann is dat dom en zelfs gevaarlijk.

Voor eind oktober noteerde de Duitse overheid 760.000 asielzoekers. Maar daar zullen er nog tienduizenden bijkomen die nog geen aanvraag konden indienen. Sinds september is de toestand grondig gewijzigd. Merkel zou intern al van 1 miljoen asielzoekers gesproken hebben. De EU en de VN geven hogere cijfers, en ook Zweden doet dat.

Tegen die geactualiseerde prognoses in houdt Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vast aan de 800.000. “Dat is een ernstige voorspelling, als het verandert, zal ik het laten weten”, zegt De Maizière.

Wie denkt dat de winter de toevloed van vluchtelingen tijdelijk zal stoppen, vergist zich. De VN gaan ervan uit dat per dag 5.000 vluchtelingen vanuit Turkije zullen landen op de Griekse eilanden. Als dat cijfer bewaarheid wordt, breken in het al fel belaste Duitsland zware tijden aan. Het land van Merkel is namelijk ook de eindbestemming voor gelukzoekers uit de Balkan en Afrika.

Waarom houdt De Maizière vast aan een achterhaalde prognose? Wil hij onlusten voorkomen? Dat zal hem niet lukken, want de Duitsers maken zich sowieso grote zorgen over hoe al die nieuwkomers zullen worden opgenomen. Het ware daarom verstandiger om meer realistische getallen te noemen, zelfs ietwat overschatte cijfers in geval van twijfel. Waarschijnlijk wil De Maizière de indruk wil vermijden dat hij de zaak niet meer in de hand heeft. Ook dat zal hem niet lukken. Zijn foute informatie zal de Duitse bevolking alleen maar meer doen twijfelen aan de bekwaamheid van de hoogste verantwoordelijke in de vluchtelingencrisis. De bevolking krijgt de indruk dat de overheid niet in staat is om de evolutie in de komende weken, laat staan maanden, in te schatten. Een dergelijk gevoel is fataal. Bij wazige communicatie krijgt de bevolking de indruk dat haar bestuurders feiten verzwijgen. De enige manier om de vluchtelingencrisis onder de knie te krijgen, is openheid over de te verwachten aantallen asielzoekers, over de financiële implicaties van hun integratie en over hoeveel mensen daarvoor zullen worden ingezet.

Wat voor Duitsland geldt, geldt ook voor België. Als journalist Bart Verhulst aan de bevoegde staatssecretaris vraagt: “U hebt op dit ogenblik niet het gevoel, dit gaat echt niet meer voor ons land?”, en deze reageert met: “Het antwoord op die vraag zal ik u besparen”, dan geeft de burger zelf wel het antwoord. En dat is niet noodzakelijk het juiste.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jan Becaus

Jan Becaus (1948) is een voormalig journalist en nieuwsanker van VRT.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.