fbpx


Binnenland

Moord op de cinema

Jambon of De CrooDat de federale regering de kernuitstap aangrijpt om zowel bij Duitsland als bij Frankrijk in het gevlei te komen is genoegzaam bekend. Duitsland omdat men daar dogmatisch vraagt om de Belgische kerncentrales, die te dicht bij hun grens staan, te verwijderen. Frankrijk omdat men daar de winst van Engie telt en met andere energiebedrijven, elektriciteit duur aan ons land kan verkopen. Volgende topjob Om in aanmerking te komen voor nagenoeg elke Europese topjob heeft men het fiat van Frankrijk en…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Dat de federale regering de kernuitstap aangrijpt om zowel bij Duitsland als bij Frankrijk in het gevlei te komen is genoegzaam bekend. Duitsland omdat men daar dogmatisch vraagt om de Belgische kerncentrales, die te dicht bij hun grens staan, te verwijderen. Frankrijk omdat men daar de winst van Engie telt en met andere energiebedrijven, elektriciteit duur aan ons land kan verkopen.

Volgende topjob

Om in aanmerking te komen voor nagenoeg elke Europese topjob heeft men het fiat van Frankrijk en Duitsland nodig. Het helpt ook premier te zijn op het moment dat de volgende topjob wordt uitgereikt. Herman Van Rompuy en Charles Michel kunnen dat getuigen.

Wanneer je nu duidelijk maakt dat een kernuitstap slechts een nare kinderdroom is, verlaat Ecolo-groen de regering en ben je geen premier meer. Dat is nogal duidelijk. De bedrijven die intussen het land verlaten en hun investeringsbeslissingen elders toekennen komen niet terug natuurlijk.

‘If you can’t convince them, confuse them’ – Harry S. Truman

Aandacht afleiden

Om de aandacht af te leiden van die beslissing en om nu dus nog niet te beslissen over de kernuitstap zocht Alexander De Croo een slachtoffer. Dat het niet zijn nieuwe vriend, voormalig en toekomstig Open VLD-politicus, Matthias De Caluwe zou zijn, stond al vast. En maar goed ook want een nieuwe dolk in de rug zou de horeca niet overleven.

Een beter idee was om de cultuursector dood te slaan. Mooi meegenomen dat de collaterale schade dan weer voor eeuwige pispaal Jambon zou zijn. De Croo weet intussen dat media en culturele sector over mekaar heen strompelen om hem af te maken. Jambon doet zelfs de moeite niet meer zich te verdedigen. Het plannetje van De Croo werkte.

‘Experten’

De experten, met Van Ranst op kop, beweren dat ze de volledige sluiting van de cultuursector niet eens vroegen en pleiten in één moeite voor een voltijdse minister van Cultuur. Anderen komen het zelfs uithuilen op televisie. Intussen mocht Ecolo zich profileren middels een Bouchez’tje en zich kanten tegen de cultuursluiting.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke was zelfs zo handig om, als schaduwminister van Cultuur, de sector aan zich te onderwerpen. Dat door nu dinsdag al overleg met de cultuursector, traditioneel via vakbonden, aan te kondigen en te onderstrepen dat hun lot nu nog alleen in zijn handen ligt. Niemand die intussen nog een woord van kritiek op hem zal kunnen geven. Al zal het wel Jambon zijn die gebruikelijke steunmaatregelen zal moeten ophoesten.

Wie niet aanwezig zal zijn op het overleg met Vandenbroucke, zijn de noodlijdende organisatoren van veldritwedstrijden. En, evenmin de getroffen bioscoopsector, filmdistributeurs of producenten.

Geen kans op besmetting

Vriend en vijand waren het er nochtans over eens dat het virus je onmogelijk kan besmetten wanneer je gemaskerd naar een voorstelling kijkt, met telkens meerdere stoelen tussen elke bezoeker. De anderhalvemeterregel en de luchtverversingsinstallaties bieden nagenoeg dezelfde kwaliteit als buitenverluchting.

Kinepolis-topman Eddy Duquenne gaf in reactie op deze totaal onverwachte beslissing, terecht aan: ‘Men heeft meer gekeken naar het electorale belang dan naar de doeltreffendheid van de maatregelen’. Het is zo dat de filmsector al vele maanden op slot was en intussen alleen maar geld verbrandt. De kerstperiode is wellicht de belangrijkste periode van het jaar voor bioscoopuitbaters en men hoopte daar, met behulp van een langverwachte blockbuster als Spider-Man, een stuk van de geleden verliezen goed te maken.

In tijden waarin de zogenaamde ‘window’ (voorsprong tussen het moment waarop de film in de bioscoop te zien is en het moment vanaf wanneer men die op televisie kan zien) door onder andere Netflix steeds kleiner wordt of zelfs helemaal verdwijnt, is ook al geen sinecure.

Miljoenen inkomstenverlies

In totaal leed de sector al 600 miljoen aan inkomstenverlies en de Federatie van Cinema’s van België sluit niet uit dat ze naar de rechtbank stapt tegen de beslissing van het Overlegcomité.

Wat weinig mensen nog weten is dat de Vlaamse Kinepolis-groep al eerder zwaar aan banden werd gelegd door de Belgische overheid. Toen de concentratie tussen de groepen Bert en Claeys in 1997 resulteerde in de Kinepolis Group werd hen door de Belgische Mededingingsautoriteit het verbod opgelegd verder organisch te groeien. Zonder voorafgaande toestemming van deze Mededingingsautoriteit mocht Kinepolis geen nieuwe zalencomplexen oprichten in België. Hierdoor moesten twee van de overgenomen Utopolis bioscopen in België worden doorverkocht aan het Franse UGC Cinemas.

Daarom was Kinepolis decennialang aangewezen op de buitenlandse markt om te investeren en te groeien. Intussen konden andere buitenlandse bioscoopgroepen als UGC wel groeien in België en konden Proximus, Telenet, Netflix, … verder een goot deel van de markt overnemen en ook filmdistributierechten verwerven.

Onredelijk en niet te verantwoorden

Door deze marktverschuivingen is de Belgische Mededingingsautoriteit uiteindelijk ook gaan inzien dat dit verbod onredelijk en niet meer te verantwoorden was. Uiteindelijk werd na bijna 25 jaar de opheffing van het verbod op organische groei goedgekeurd. Uitgerekend vanaf 12 augustus 2021 stond het Kinepolis opnieuw vrij om te groeien en nieuwe bioscopen te exploiteren zonder voorafgaande goedkeuring.

Het zal je maar overkomen dat je 25 jaar wacht om opnieuw te mogen investeren en dat je dan wanneer je eindelijk de handen vrij hebt enerzijds door Corona en anderzijds door je eigen overheid de mogelijkheid ontnomen wordt om verder de noodzakelijke cash te genereren om deze groei in aanvulling van aanwezige reserves te realiseren.

Men zegt vaak dat deze regering de neiging heeft Franse bedrijven als Engie te bevoordelen. Het lijkt er hier anders wel op dat het UGC strategisch goed uitkomt om nog wat langer te genieten van hun Belgische complexen en hun marktaandeel niet te zien aantasten door de geplande verdere uitbreiding van de Kinepolis-groep. Toeval of niet, het zal de relatie tussen Macron en De Croo niet verslechteren.

Ronny Vidts

Ronny Vidts (1972) is master in de rechten en internationaal actief als freelance consultant en manager voor innovatieve bedrijven.