fbpx


Politiek, Satire

Cordon sanitaire rond België

België Bananenrepubliek


politiek

Waalse politici lijden aan het syndroom van clown. Ze willen gesprekken voeren, maar weigeren te praten. Ze willen een betere welvaart, door minder te werken. En ze willen meer geld uitgeven, terwijl er een begrotingstekort van 12 miljard is. Help! Psychiater is een knelberoep in Wallonië.   

Elio de Roeper en Paul Miseriemagneet spelen een spel links, linkser, linkst met PTB en Ecolo. Bij het spel Les Misérables moet je zo snel mogelijk het grootste aantal sukkelaars creëren en hen zo efficiënt mogelijk in de miserie houden. Aan het begin van het spel krijgt elke speler evenveel Vlaams belastinggeld dat hij zo creatief mogelijk moet verspillen. De grootste obstakels zijn de Waalse schuldenberg  ̶  een klim buiten categorie  ̶  en de Vlaamse bewakers van de schatkist.

Poetin is coming

In Animal Farm mochten dieren nog met mensen vergeleken worden, maar als je nu mensen met apen vergelijkt ben je een racist, vergelijk je ze met eenhoorns ben je homofoob, een mol beledigt blinden, een walvis zwaarlijvigen, een zeepaardje genderfluïden en een ezel blondines. Poetin sluipt binnen via de hoofden van poco-lijpkikkers, gifslangen die in de frontale cortex het vrije woord deleten. Angsthazen naaien hun lippen dicht uit schrik voor een vlekje op hun pels. Zo ook Doorbraak, die na de satirische blik van Johan Sanctorum op de oerwoudgeluidensaga zich als een platvis onder de poco-limbo murwde, om zich vervolgens in excuusmodder schoon te wassen.

Satire of scheldproza, ironie en sarcasme beledigen met een glimlach, niet om latent en bewust te kwetsen, maar om de ziel van je denken bloot te leggen en je te confronteren met je fouten of zienswijzen van anderen. Humor zet een ladder tegen de muur van onverdraagzaamheid, onbegrip en censuur, wie daar niet mee kan omgaan kan zandzeepsodemineraalwatersteenstralen.

Verkiezingen in smurfenland

Grote Smurfin Rutten moet haar rode muts afgeven en wordt vooral vanuit West-Vlaanderen aangevallen. Q-Smurf heeft na jaren gatlikken zijn recalcitrant trekje herontdekt. Als een wervelwind veegt hij de tafel schoon voor kandidaten die een rechts ‘burgemanifest’-liberalisme belichamen, zoals gouwgenoot en collega Volksuniedeserteur Tom Tom uit Oostende. Young Kennedy Tommelein ontblootte in Hert Vree Loate  zijn operatie Mongoose die moet leiden tot de invasie van de Melsensstraat. Zijn Azuurrevolutie is geen wreedaardige zielenstrijd want tijdens de rouwdienst van Ruttens begrafenis ontvangt ze de post van Vlaams minister van Medelijden. De flegmatieke Brits-ogende Alexander Decroo wordt achter de hand gehouden als kandidaat premier.

Maar de ratten verlaten zijn zinkend schip. Dominique Leroy van staatsbedrijf Proximus kiest voor een vette Nederlandse eurokorf, en wie kan het haar kwalijk nemen. Beste Alexander, if you pay peanuts you get monkeys. Ofwel zijn ze onbekwaam en dom ofwel klauteren ze langs uw kale boom naar boven en springen dan naar een boom met gouden bladeren. Hoewel Dominique Leroy blank is, toch voor alle duidelijkheid: de verwijzing naar apen is niet racistisch bedoeld.

Ondertussen bewijst Biersmurf Gatz zijn onbekwaamheid. Hij onderhandelde in Brussel een regeerakkoord met de Groenen en liet na platte belastingen als tol- of kilometerheffingen onmogelijk te maken. Lijdt Gatz na zijn passage bij de brouwers aan de ziekte van Korsakov of was hij altijd al halfgaar? In elk geval, wie zich door Groenen met een kluitje in het riet laat sturen, moet zijn diploma’s ritueel verbranden op het kampvuur van de schaamte.

Cannonball Run

België en Groot-Brittannië zijn getroffen door de epidemie ‘Syphoviridae Stultus Politea’, een virus die enkel politici treft. De symptomen van de ziekte zijn grootheidswaanzin, mythomanie, narcisme, neurodegeneratie en een David-tegen-Goliath-verslaving. Het gevolg is een minderheidsregering die via confabulaties en idioterieën, tegen wil en dank, een ziek parlement van euthanasie moet behoeden. En ook verziekte politieke partijen die verscheurd door interne machtsstrijden geen gezamenlijk doel meer nastreven. In Frankrijk, Nederland en Duitsland is men druk in de weer om een cordon sanitaire rond België te installeren om de verspreiding van de ziekte op het vaste land tegen te gaan. Michel en Reynders konden nog net ontsnappen, maar zij zitten in quarantaine in een niet nader genoemd sanatorium, hun toestand is zorgwekkend.

België en Groot-Brittannië strijden in een gekscherende ‘Cannonball Run’. Krijgen we eerst een brexit of een Belgische Federale regering? De voorzichtige voorspellingen van de gokkantoren geven licht voordeel aan brexit, omdat men daar al 3 jaar het licht van de zon ontkent.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.