fbpx


Binnenland

Kunnen nieuwe quarantaineregels juridische toets doorstaan?
Vanaf maandag 10 januari gelden nieuwe regels voor quarantaine en testing. De regering gaat weer een stap verder in het organiseren van segregatie en doet dit vooral op een wetenschappelijk onverantwoorde wijze. Vanaf volgende maandag bestaan er gewoon verschillende gradaties van besmettingsprivilege. Discriminatie op basis van vaccinatiestatus Wie reeds een boosterprik mocht ontvangen, wordt als beloning voor de volgzaamheid en opoffering na een hoogrisicocontact vrijgesteld van testen en quarantaine. Nu blijkt dat ook geboosterden toch nog besmet kunnen worden en…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vanaf maandag 10 januari gelden nieuwe regels voor quarantaine en testing. De regering gaat weer een stap verder in het organiseren van segregatie en doet dit vooral op een wetenschappelijk onverantwoorde wijze. Vanaf volgende maandag bestaan er gewoon verschillende gradaties van besmettingsprivilege.

Discriminatie op basis van vaccinatiestatus

Wie reeds een boosterprik mocht ontvangen, wordt als beloning voor de volgzaamheid en opoffering na een hoogrisicocontact vrijgesteld van testen en quarantaine. Nu blijkt dat ook geboosterden toch nog besmet kunnen worden en het virus kunnen doorgeven, wordt hen wel verzocht voorzichtig te zijn tot tien dagen na het risicocontact.

Ben je gevaccineerd maar kreeg je nog geen boosterprik? En ligt je laatste vaccinatie meer dan vijf maanden achter je? Zeven dagen quarantaine zal uw deel zijn na een hoogrisicocontact. Een PCR-test is wel niet meer nodig. Na dag vier van de quarantaine mag je jezelf vrijtesten door middel van een dagelijkse zelftest tot op dag zeven. Dat als je belooft alle preventieve maatregelen te volgen tot op dag tien na het risicocontact.

Niet gevaccineerd?

Indien je niet gevaccineerd bent, blijft een quarantaine van tien dagen gelden, al mag je je na dag zeven via drie dagelijkse zelftesten vrijtesten, als je de preventieve maatregelen volgt. Een PCR-test op dag één en dag zeven zijn niet meer nodig.

Wat opvalt is dat er vooral wordt bespaard op PCR-tests. Blijkbaar groeit het besef dat met omikron iedereen voor de bijl zal gaan, ongeacht de vaccinatiestatus. Hierdoor wordt het stilaan onmogelijk om een strikt quarantainebeleid aan te houden. Er wordt dan maar zoveel mogelijk geschrapt, maar niet zonder een onderscheid te maken op basis van de aangetoonde vaccinatiebereidwilligheid.

Privacy wordt opzij geschoven

Een bijkomend gevolg van deze nieuwe quarantaine- en teststrategie is dat het medisch geheim van burgers die een hoogrisicocontact hebben opgelopen – en de pech hebben dat dit werd doorgegeven – op straat wordt gegooid. Het zal voor ieder aan de hand van hun quarantaineverloop duidelijk zijn hoe juist zit met hun vaccinatiestatus.

Vooral werkgevers kunnen nu duidelijk opmaken wie de ‘rotte appels’ zijn in hun werknemersbestand. De vraag is maar of deze nieuwe strategie een degelijke juridische toets kan doorstaan.

Geen wetenschappelijke basis

Want een wetenschappelijke basis voor deze aanpassingen is in geen velden of wegen te bekennen, zeker niet om nog wat segregatie in de maatschappij te injecteren. Waarschijnlijk is er ook geen gegronde reden te bekennen om überhaupt nog quarantaines en een algemeen testbeleid aan te houden.

Door de onstuitbare opmars van omikron zal quasi de volledige bevolking met het virus in aanraking komen. Uit de al maar talrijker wordende studies blijkt dat omikron min of meer de gedaante van een snotvalling heeft aangenomen. Dat wordt zelfs impliciet toegegeven door Marc Van Ranst en Erika Vlieghe, al trekken die daar de conclusie uit dat iedere snotvalling dan maar getest moet worden. Alsof een snotvalling op zich niet voor genoeg nasaal ongemak zorgt.

Waarom?

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat deze nieuwe strategie er komt op vraag van de werkgevers. Door de hoge besmettelijkheid van omikron dreigen zij met een nijpend tekort aan werknemers te worden geconfronteerd wanneer ieder hoogrisicocontact onverbiddelijk in quarantaine moet gaan. Wat er nog overschiet van de economie dreigt zo helemaal te worden vernietigd.

Of misschien werden de laatste tijd iets te veel de namen van experten en politici doorgegeven als hoogrisicocontact. Die zijn meestal geboosterd en kunnen op die manier nu niet meer getreiterd worden…

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.