JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Pas: “Covid-commissie dient om politieke verantwoordelijkheid af te schuiven”

Vlaams Belang werkt niet langer mee aan covid-commissie

Christophe Degreef12/6/2021Leestijd 2 minuten
Maggie De Block verscheen voor de commissie op 23 april.

Maggie De Block verscheen voor de commissie op 23 april.

foto © Belga

Het Vlaams Belang neemt niet langer deel aan de parlementaire Covid-commissie. ‘Ze zijn de verantwoordelijkheid van zich af aan het schuiven’.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Vlaams Belang parlementslid Barbara Pas is misnoegd over de gang van zaken in de ‘bijzondere commissie’ die zich buigt over de aanpak van de covid crisis door de regeringen Wilmes en De Croo. Zij laakt al lang het zwakke mandaat dat deze commissie heeft sinds het begin. Maar deze week liep de emmer voor Pas over toen bleek dat de Vivaldimeerderheid intern al een flink deel van het onderzoekswerk vooraf had doorgesproken.

Pas: ‘Het zou normaal zijn dat alle partijen deze week zelf aanbevelingen hadden voorgelegd over wat zij afzonderlijk uit de vele hoorzittingen hadden opgemaakt. Maar nog voor de commissie deze week plaatsvond, hebben de Vivaldi-partijen onderling hun aanbevelingen al doorgesproken. Ze hebben dat ook zelf toegegeven. Men hangt daar het verhaal aan dat die manier van werken efficiënter zou zijn. Wij weten wel beter. Normaal is de selectie van de meest pertinente aanbevelingen voorbehouden aan de rapporteurs van de commissie. Op die manier behoudt het parlement de controle. Omdat ik een van de rapporteurs ben, durft men ons niet mee laten selecteren welke aanbevelingen weerhouden kunnen worden. Ze hebben op voorhand al zelf beslist welke aanbevelingen voor hun eigen meerderheid het meest gunstig zijn.’

Politieke verantwoordelijkheid afschuiven

Voor Pas is duidelijk dat de ‘bijzondere commissie’ eigenlijk drie doelen heeft. ‘De rol van de Europese Unie mag ten eerste niet in vraag worden gesteld. Ook al hebben wij uit enkele hoorzittingen afgeleid dat dat politieke niveau niet beter werkt om maatregelen te nemen dan de nationale niveaus. Ten tweede: alle aanbevelingen moeten leiden tot de herfederalisering van regionale bevoegdheden, ook in de gezondheidszorg. Ook al menen wij goede argumenten te hebben gehoord om net meer bevoegdheden te regionaliseren.’

‘Het meest prangende finale doel is echter alle politieke verantwoordelijkheid van de leden van de regering Wilmes en de regering De Croo van zich afschuiven. Ik heb interessante analyses van experts als Erika Vlieghe gehoord. Analyses die pijnlijk duidelijk maakten dat vooral onder de regering Wilmes vele politieke en ambtelijke niveaus niet met elkaar communiceerden. Ook experts als Vlieghe zitten op hun honger omdat ze nooit het fijne hebben geweten over hoe het nu exact zat met de vernietiging van de mondmaskervoorraad die België had. Ook zij kreeg steeds tegenstrijdige antwoorden in het begin van de crisis. Zulke zaken zouden door degelijk parlementair werk naar boven kunnen komen. Maar die zullen dus niet in het eindrapport staan omdat ze niet weerhouden mogen worden.”

PS lust VB niet

Toen Pas protest aantekende tegen de ‘Vivaldi-aanbevelingen’ die al vaststonden, en zij de overige rapporteurs samenriep, bleek ook dat de PS niet wilde luisteren naar de argumenten van het VB. Nochtans waren alle oppositiepartijen van mening dat de houding van de regeringspartijen in de commissie niet door de beugel kon. Pas zegt geen tijd meer te willen steken in de covid-commissie. Ze zal samen met collega Dominiek Sneppe zelf aan een rapport werken met eigen analyses en aanbevelingen.

De weigering van het VB om nog langer deel te nemen aan de commissie, is ook een signaal aan de N-VA om duidelijk positie te kiezen. Die partij zit in het parlement in een middenpositie: alleen de N-VA kan alle oppositiepartijen verenigen in een min of meer gemeenschappelijke strategie tegen de aanpak van de pandemie door de Vivialdiregering.

Categorieën

Christophe Degreef is onafhankelijk journalist. Niet oud, maar wel old skool. Eerder werkte hij voor Brussel Deze Week en de Vlaams-Brusselse Media.

Commentaren en reacties