fbpx


Buitenland, Politiek
Graham

Onwaarschijnlijke gasten op een groot conservatief feest
NATIONAL HARBOR (Maryland, VS) — Zoals elk jaar blazen Amerikaanse conservatieven weer verzamelen in de buurt van Washington DC. In tegenstelling tot andere jaren was de eerste dag niet de dag van de grote namen. Vice-President Pence komt op vrijdag en President Trump heeft met de (inmiddels mislukte) topontmoeting in Hanoi zijn bezoek uitgesteld tot zaterdag om zijn supporters toe te spreken.

Toch waren er twee opmerkelijke gasten op de eerste dag, sprekers die we normaal niet zien op Conservative Political Action Conference(CPAC). Omdat de eerste geen conservatief is, en de tweede een Republikein is waarvoor Amerikaanse conservatieven in het verleden hun neus optrokken. Die twee personen waren Van Jones, die aantrad in een panel met Matt Schlapp, de voorzitter van de America Conservative Union (ACU), en de Republikeinse Senator Lindsay Graham.

Lindsay Graham

Lindsay Graham is een Republikeinse senator uit South Carolina en was één van de kandidaten in de voorverkiezingen voor de Republikeinse nominatie van 2016. Graham is/was een establishment-Republikein die de neoconservatieve agenda van George W. Bush steunde en die altijd voorstander is geweest van hervorming van het immigratiesysteem (lees: amnestie voor illegalen).

Hij was één van de beste vrienden van wijlen senator John McCain, waarmee hij inzake standpunten heel veel gemeen had. De moeilijke geschiedenis van McCain en de conservatieve beweging gaat ver terug. In 2008, toen hij kandidaat was in de voorverkiezingen (hij won de nominatie), werd McCain tijdens zijn toespraak op CPAC uitgejouwd door grote delen van het publiek. Het hoeft geen betoog dat Graham zijn gezicht nooit liet zien op deze conferentie.

Maar sinds het overlijden van John McCain in augustus 2018 is er veel veranderd. Graham heeft nu een nieuwe beste vriend en die heet Donald Trump. Graham maakte een grapje door te zeggen dat hij en Trump in het begin van zijn presidentschap niet de beste vrienden waren, dat Trump zelfs zijn nummer niet had en dat daar een goede reden voor was. Trump had tijdens een tv-debat het persoonlijke nummer van Graham vrijgegeven, met de mededeling dat men hem maar moest contacteren. Graham overkwam wat Joke Schauvlieghe overkwam.

Opperbeste relatie

Ondertussen zijn Trump en Graham vrienden geworden, Trump heeft gelijkaardige verhalen met Senator Rand Paul, ook al zijn er nog eerlijke meningsverschillen tussen Trump en Graham. Graham heeft nu een opperbeste relatie met Trump. Vooral sinds de Kavanaugh-hoorzittingen toen Graham het op zich nam om Kavanaugh te verdedigen. Het heeft Graham mateloos populair gemaakt bij de Amerikaanse conservatieven.

Hij werd zelfs voorzitter van de Commissie Justitie in de Senaat, waar hij ook kampioen van de conservatieve speerpunten wil zijn. Een verbod op abortus vanaf de vijfde maand, het aanpakken van Chinese spionage, het benoemen van conservatieve rechters en het reguleren van sociale mediabedrijven (komen vaak in opspraak vanwege het censureren van conservatieven).

Graham kreeg de eerste staande ovatie van de dag, wie had dat enkele jaren geleden kunnen voorspellen?

Klein nieuwtje wel: Lindsay Graham zei ook dat 100% van het kalifaat zou vernietigd zijn. Er was toch een journalist die wat vreemd opkeek bij die bewering en mij toevertrouwde dat zijn bronnen in het Pentagon hem verwezen naar het Witte Huis. Ook de Koerden zouden aangeven dat ze nog een week nodig hebben voordat men officieel het einde zou kunnen aankondigen van het kalifaat. Of komt Trump met die officiële aankondiging op zaterdag?

Van Jones

Nog voor de toespraak van Graham kwam Van Jones in een panel met de voorzitter van de ACU aan bod. Van Jones op CPAC, dat is alsof Ivan Van de Cloot op een PVDA-congres zou gaan spreken. Van Jones is een progressieve commentator-presentator op CNN en heeft in het Witte Huis gewerkt onder Obama.

Van Jones kwam zijn stokpaardje bespreken: de hervorming van het gevangenissysteem. Een punt dat hij gemeen heeft met de conservatieve beweging. In de VS zijn er te veel mensen wiens leven verwoest wordt/werd door te zware gevangenisstraffen voor weinig belangrijkere zaken. Schlapp zei dat het lag aan te agressieve procureurs en een overheid die verslaafd is aan overregulering.

Jones voegde toe dat het — voor hem — heel jammer was dat het net conservatieve Republikeinse gouverneurs zijn die leider zijn op dit thema, Jones’ levensmissie. Zeker omdat het net gebeurt in de meest Republikeinse staten zoals Mississippi en Texas. Ze kijken naar de kost van die gevangenissen en stellen zich vragen bij de noodzaak om al die mensen, die in de gevangenis zitten vanwege niet-gewelddadige feiten, vast te houden. Daarom was hij heel blij om samen met Trump, Republikeinen en zijn partij samen te werken op dit belangrijk punt. Hij gaf de president nog goede punten op armoedebestrijding en drugsverslaving. Jones sprak zijn hoop uit dat men kon samenwerken over zaken waar men het eens was.

Diamond & Silk

Tot slot kom ik nog even terug op het optreden van Diamond & Silk op CPAC. Diamond & Silk zijn twee Afro-Amerikaanse dames die conservatieve sterren zijn op sociale media. Ze kregen de hele zaal verschillende keren recht met hun, ik kan het niet anders verwoorden, politieke stand-up comedy waarbij ze hun visie op de politiek in de VS geven. Je vindt een video van hun optreden op hun YouTube-kanaal (vanaf 10.30 minuten). Kijk en oordeel vooral zelf, ik vond het heel amusant.

Dit is deel twee van David Neyskens’ verslaggeving voor Doorbraak uit de VS. Lees hier zijn verslag over de hoorzitting met Michael Cohen in het Amerikaanse Congres gisteren.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

David Neyskens

David Neyskens is bestuurder van de denkank Libera! en volgt voor Doorbraak de Verenigde Staten op de voet.