JavaScript is required for this website to work.
Politiek

CST? Weg ermee!

Pieter Bauwens5/2/2022Leestijd 3 minuten

foto © Belga

We weten inmiddels dat het Covid Safe Ticket allesbehalve ‘Safe’ is. Toch durven onze marketingpolitici het niet loslaten. Waarom?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het Covid Safe Ticket is nutteloos. Zeker nu met de omikronvariant. Maar de politici houden graag de strakke regie en de schijn dat ze alles onder controle hebben. Autoritaire politiek lijkt zeer verslavend te zijn voor wie die uitvoert.

CST

Het Covid Safe Ticket of CST is ingevoerd toen ‘men’ er nog van overtuigd was dat vaccinatie alles zou oplossen. Twee spuitjes en corona is verdwenen, of drie, of vier… Wie gevaccineerd is wordt niet meer ziek en geeft de ziekte niet door, was de redenering. Dus verplicht vaccineren en een certificaat. Maar dat verplichten kon eigenlijk niet, of de regering durfde het niet.

Zowat geheel Europa voerde dat CST in. Eerst voor 3G beleid, gevaccineerd, getest of genezen. Nadien 2G en hier en daar 1G. Niet ‘getest’, wat nog logisch zou zijn, maar gevaccineerd. Macron was nog het eerlijkst. Het is bedoeld, zei hij, om wie niet gevaccineerd is te pesten. Zelfs als na enkele maanden duidelijk werd dat het CST alles behalve ‘safe’ was. Wie zich niet laat testen maar gevaccineerd is, heeft altijd een groen CST. Net zoals wie ‘asymptomatisch’ ziek is  en het zelf niet weet. Gevaccineerd en wel, die verspreidt het virus, mét CST.

Op zijn kop

Aangevuurd door hun marketingonderzoek duwen enkele politici recent nog vol door. De meerderheid wil strenge regels? Welaan dan: op café gaan wordt voortaan een beloning voor wie zich aan de nieuwe regels houdt. Het is façade politiek. Het heeft niets te maken met maatregelen die helpen, wel met het beeld van krachtdadige leiders die doen wat het volk vraagt.

Het gevolg is, er is een CST en dus blijft er een CST. Er is geen expert meer te vinden die kan hard maken dat het echt iets uithaalt in de strijd tegen de epidemie. Maar het blijft, want het is er. Politici durven het nu niet af te schaffen. Ze zijn bang dat ze het dan nooit meer opnieuw kunnen invoeren.

Marketing

Er is een voordeel aan marketingpolitici. Ze keren hun kar met de volkswil. Van enige ideologische fundering hebben ze geen last. Volgens de corona-motivatie-barometer blijkt de meerderheid van kamp veranderd. Een meerderheid is nu voorstander van minder strenge coronaregels. Tijd dus om de bocht in te zetten.

In de Franstalige Krant La Dernière Heure lijken ze de forcing te voeren. Ook bij Ecolo beweegt wat. Daar is een hardnekkig deel van de achterban sterk tegen de vaccinatieverplichting en het CST. Zo kwam Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet in de Waalse pers met de vraag om de regels te versoepelen. ‘Zeggen dat we geen dag te lang het CST en de maatregelen moeten behouden, mag geen slogan zijn’, liet hij optekenen. ‘Die dag komt dichterbij.’

Barometer

Minister Vandenbroucke reageerde kregelig op de vraag van Ecolo in De Kamer om de coronabarometer op te schorten en te versoepelen. Volgens de coronabarometer moeten we wachten op code geel (u weet wel groen mocht niet, dat was te geruststellend) dan vallen het CST en de meeste andere maatregelen weg. Code geel komt er bij minder dan 300 personen op intensieve zorg en minder dan 65 ziekenhuisopnames per dag. Vandaag (4/2/2022) liggen er 431 coronapatiënten op intensieve zorg en zitten we op gemiddeld 364 opnames per dag.

‘Ik ben een beetje verbaasd door de pleidooien om hem nu al in de vuilnisbak te gooien. We gaan niet plots met een datum of andere maatregelen komen. We zullen kijken naar de evolutie van de druk in de ziekenhuizen en hopen op basis daarvan snel te kunnen schakelen. De barometer moet niet opgedoekt worden, integendeel.’ En Vandenbroucke zei ook nog: ‘We hebben beloofd aan de bevolking dat we ons aan die barometer zouden houden’. Een jaar geleden misschien, maar vandaag?

EU zet door

Ondertussen heeft de EU het CST als Europees systeem om te reizen met een jaar (een jaar!) verlengd. Daardoor blijft de gekte waarschijnlijk nog even voortduren. Zoals in Oostenrijk, daar is vaccinatie verplicht, met lockdown en boetes voor wie niet gevaccineerd is. Je kan er niet skiën (in open lucht) zonder geboosterd te zijn. Dus moet ons land vrijwillige boostering voor -18-jarigen toelaten door de strenge regels van Oostenrijk. Kafka verhuist van Praag naar Oostenrijk.

Zo krijgen we een Europa in twee snelheden. Denemarken schafte de coronaregels af. Ook in Ierland, Engeland en Schotland gaan ze op de schop. Catalonië schafte het CST af. Finland versoepelt en schaft alles af op 1 maart. Frankrijk denkt luidop over versoepelingen in februari. Wordt Vandenbroucke de laatste man van Europa om aan alle maatregelen vast te houden? En wat zegt de minister over die 50.000 betogers tegen zijn covid-beleid?

Signaal

Het CST helpt niet wezenlijk in de strijd tegen minder patiënten in het ziekenhuis. Integendeel. Daarbovenop ondermijnt het het draagvlak voor alle andere maatregelen die de regering neemt. Het CST voedt ook de samenlevingsondermijnende polarisatie tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Daarbovenop is het een ongeoorloofde belemmering van onze vrijheid. Het is onze rechtsstaat onwaardig. Me dunkt dat experten in het parlement ons dat ook hebben aangetoond.

Envoi

Het is dus mooi genoeg geweest. Geef toe dat het CST geen verschil maakt. Wie zich niet laat vaccineren mag u dom, of niet-slim vinden. Maar het is geen misdaad. En terwijl we bezig zijn, laat kinderen zonder mondmasker naar school gaan.

Vooral, geachte regering, geef ons onze verantwoordelijkheid én dus onze waardigheid als vrije burger terug. Mocht die er ooit geweest zijn, er is nu geen enkele reden meer om die van ons af te nemen. Steek het CST in een lade, draai de lade op slot en gooi de sleutel weg.

Categorieën

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties