JavaScript is required for this website to work.
post

Daar is de favoriet voor de post van NAVO-baas

De Crem wellicht kansloos

Dirk Rochtus8/7/2013Leestijd 2 minuten

Wie wordt in de zomer van 2014 de nieuwe secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)? Sleept Pieter De Crem, de Belgische minister van defensie, de felbegeerde, prestigieuze internationale post in de wacht? Of toch niet?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Volgens Duitse bronnen geldt de huidige Duitse minister van landsverdediging als favoriet om de Deen Anders Fogh Rasmussen op te volgen aan het hoofd van de NAVO. De 59-jarige christendemocraat Thomas de Maizière stamt  – zoals zijn naam verraadt – uit een oud hugenotengeslacht van Franse protestanten die in de 17de eeuw naar Brandenburg (rond Berlijn) vluchtten om aan religieuze vervolging in eigen land te ontkomen.

In Duitsland ligt de minister onder vuur omwille van verschillende projecten die misgelopen zijn of financiële risico’s in zich bergen. Zo zou hij naar eigen zeggen pas in mei 2013 op de hoogte gebracht zijn van de mislukking van het zogenaamde Euro Hawk-project. Ambtenaren van zijn ministerie zouden al in 2012 op kwalitatieve gebreken van het project met drones (onbemande vliegtuigen) gewezen en voor de financiële meeruitgaven bij de verdere risicovolle uitvoering ervan gewaarschuwd hebben. Ook de bestelling van Eurofighter-vliegtuigen zou heel wat meer middelen opslokken dan geraamd en goedgekeurd door de Bondsdag, het federale parlement, en dan zou het gaan om 14,7 miljard euro voor 108 in plaats van 180 vliegtuigen zoals oorspronkelijk voorzien. Een derde probleem werpt een deal van het Duitse ministerie van defensie met Eurocopter op. De bestelling van helikopters voor de Duitse landmacht zou gereduceerd worden van 202 tot 139 stuks, maar als compensatie zou deze firma 18 helikopters (van een ander type) mogen leveren aan de marine. Het Bundesrechnungshof, het Federale Rekenhof, uitte de kritiek dat door deze deal ter waarde van 915 miljoen euro andere firma’s uitgesloten werden en dat deze dus wel eens een klacht kunnen indienen wegens ‘het ontbreken van concurrentie’.

Kapers

De secretaris-generaal van de NAVO moet een ‘ervaren politicus in een regering van een van de lidstaten’ zijn. Zijn er dan geen kapers op de kust? Inderdaad, Pieter De Crem werd al genoemd als een van de meest ervaren kandidaten, maar toch zou hij geen kans maken tegen Thomas de Maizière. Ook Radoslaw Sikorski, de Poolse minister van buitenlandse zaken, lijkt geen kans te maken om die te ‘lastig’ zou zijn. De Maizière heeft het voordeel dat hij minister van defensie is van het land dat na de Verenigde Staten van Amerika de tweede grootste nettobetaler van het trans-Atlantische Bondgenootschap is. Als hij in de zomer van 2014 secretaris-generaal van de NAVO zou worden, betekent dat natuurlijk voor hem persoonlijk een grote opsteker. Maar vooral is het een teken aan de wand dat de Bondsrepubliek Duitsland niet alleen economisch, maar ook politiek meer en meer serieus wordt genomen en zich op het internationale parket ontwikkelt tot een speler van formaat.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.

Commentaren en reacties