fbpx


Multicultuur & samenleven

#DailyRacism is relatief

#wijoverdrijvensomsEigenlijk is dit een stukje op verzoek. Een belangrijk doel van de actie #DailyRacism was immers: media halen! Mogelijk hadden de initiatiefnemers van de Facebook- en Twitter-actie eerder VRT en VTM op het oog, maar Doorbraak mag er toch ook zijn. En wij zweren het u: wie de tweets met hashtag #Dailyracism overloopt, leest om de vijf voet een jammerklacht over het gebrek aan media-aandacht voor de actie. Welaan dan. Zij vragen, wij draaien – als u ons dat staaltje wij-zij-retoriek toestaat.

Racisme is een realiteit in Vlaanderen. Discriminatie op basis van afkomst is een kwaal die met wortel en tak uitgeroeid moet worden. De oneerlijke behandeling van duizenden Nieuwe Vlamingen creeërt een maatschappelijk probleem waarvan we de omvang pas nu beginnen te ontdekken. Net zoals bij de Twitter-actie #wijoverdrijvenniet rond seksisme bracht #Dailyracism talloze schrijnende verhalen aan het licht die niet veronachtzaamd mogen worden. 

Het zou echter een vergissing zijn om elke beschrijving van ‘racisme’ te aanvaarden als racisme. Tussen de aangrijpende getuigenissen van #Dailyracism lees je ook veel pietluttige ergernissen waaruit weinig racisme blijkt. Minstens kan er over enkele gevallen gediscussieerd worden. Enkele voorbeelden in een kort, niet-exhaustief lijstje:

– Een vriendin mocht alleen bij haar stageplek beginnen als ze haar hoofddoek uitdeed op de werkvloer #dailyracism (@phyllox)

– “Vulgariteit is ook vrijheid van meningsuiting: daarom #jesuischarliehebdo” #DailyRacism (Yves de Nazarener, ‏@yvescephas)

– Heb presentatie moeten geven over waarom niet-moslims niet in Mekka mochten, waarna een discussie begon van drie lessen #DailyRacism (‏@Aya_Sabi)

– Van waar ben je afkomstig? “Algerije” Aah van ginder achter… #dailyracism (djafri *junior ‏@DjafriNora)

– Gerolf Annemans weet je het nog? Je noemde mij goed geïntegreerd. Geen probleem vr VlaamsBlok dus. Tans was ik toen ook moslim #DailyRacism (Yucel Kahraman ‏@EduWorksYucel) 

– Het erg foute ‘ouwe-witte-mannen’ groepje ‘De Strangers’, die er geen been in zagen om op te treden voor -toen nog-Vlaams Blok #DailyRacism (Carine Dingemans ‏@Benedata)

– Jef Geeraerts als centrale gast op @canvastv bij de 50 jaar onafhankelijkheid van Congo #DailyRacism #decolonization (Heleen Debeuckelaere ‏@Hdbeucke)

– Gisteren in het zwembad: blanke Vlaming die onnodig heftig in discussie gaat met redder die op hem floot (kleurling) #DailyRacism (‏@moctezuma)

– Een medestudent enkele jaren terug: ‘Er is niets zo aantrekkelijk als een Marokkaanse dame die Nederlands spreekt’. Seriously. #DailyRacism (Imane – إيمان ‏@imanekst) 

– “Ik zie geen kleur!” Bedankt om mijn identiteit zomaar aan de kant te schuiven en negeren. Mijn kleur is deel van wie ik ben! #DailyRacism (‏@ValerieMulayi)

– Bart De Wever tegen journalisten van @destandaard #DailyRacism (‏@Deopiniemaker)

Een heleboel andere staaltjes #Dailyracism lijken meer te getuigen van knulligheid en onwetendheid dan van manifeste kwade wil. Racisme in Vlaanderen is nog altijd een probleem, maar in een deel van de gevallen is het een probleem van perceptie. Het gevaar van bovenstaande tweets is dat het échte racisme gebanaliseerd kan raken. Als dat gebeurt, zijn we straks allemaal nog verder van huis. 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Klaas Cobbaut

Klaas Cobbaut is voltijds Aalstenaar en ambtenaar.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.