fbpx


Buitenland

Dans niet met kokosnoten

150 jaar oude 'Britannia Coconut Dancers' liggen onder vuurHet ingeslapen Bacup, een Noord-Engels industriestadje van weleer, kwam in het oog van een stormpje te staan na een foto op Twitter. Labourkandidaat Will Straw plaatste een selfie waarop hij met de folkloristische dansgroep ‘Britannia Coconut Dancers’ prijkte. De al 150 jaar oude volksdansgroep tooit zich, zoals de naam het al doet vermoeden, met kokosnoten aan handen en knieën om dan met klompen aan de voeten Monty Python-gewijs een dans uit te voeren, die wat doet denken aan het billengeklets uit de Alpen. Om het plaatje compleet te maken dragen ze kilts en een tulband en, daar knelt het schoentje, schilderen hun gezicht zwart. Op die manier verwelkomen ze jaarlijks de lente met Pasen.

Zodra Will Straw, de zoon van oud-minister Jack Straw, de foto plaatste, dook er protest op. Critici vonden het hele plaatje beledigend, omdat volgens hen blanken die zich zwart schilderen dit vaak doen als een kwetsende parodie op zwarten en hun cultuur. De dansgroep verweert zich daarentegen door er op te wijzen dat het kostuum dateert uit het tijdperk van de mijnindustrie in de regio. Het zou ook refereren aan Noord-Afrikaanse piraten die zich ooit vestigden in Engeland. Als reactie op het protest haastte het zetelende Tory-parlementslid, Jake Berry, zich om ook een selfie te posten op Twitter met de Coconut Dancers. Vorig jaar werden de kokosnootdansers al gekweld door het gemeentebestuur van Bacup. Dat argumenteerde toen dat de toestroom van nieuwsgierigen de veiligheid van de gemeente in gevaar bracht. Het gemeentebestuur gaf daarmee uiting aan de heersende reglementitis in het Verenigd Koninkrijk, maar was vooral bang voor beschuldigingen van racisme.

De jonge Straw verdedigt dit erfgoed en roept de critici op om de eigen geschiedenis te verdedigen in plaats van aan te vallen. ‘Terwijl vele kleine gemeenten in heel Groot-Brittannië worstelen om hun identiteit te bewaren tegen een vloedgolf van ketens, gokkantoren en fast food outlets, biedt Bacup’s jaarlijkse dans een venster naar het verleden. Het zijn deze oude tradities die deze gemeenschappen een gedeelde identiteit bieden in onze en in de toekomende tijd. Hopelijk doen de Coconutters nog jaren verder.’

De volksdansers vroegen al bescherming aan bij UNESCO, in de hoop om als cultureel erfgoed erkend te worden.

 

Voor de geïnteresseerden: de Britannia Coconut Dancers

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.