JavaScript is required for this website to work.
post

David Cameron heeft geen spijt

Harry De Paepe30/3/2017Leestijd 2 minuten

Het Britse dagblad The Guardian meldt dat de voormalige premier David Cameron geen sikkepit spijt heeft van het brexitreferendum.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Oud-premier David Cameron sprak voorbije woensdag (29 maart 2017) – naar aanleiding van de opstart van artikel 50 van het Verdrag van Lissabon door het Verenigd Koninkrijk – de pers toe in Oekraïne.

‘Ik vond het terecht om over dit thema een referendum te houden, omdat het de Britse politiek jarenlang vergiftigde. Het referendum was beloofd, maar het kwam er nooit’.  Hij verwijst daarmee naar ‘the pledge’ voor een referendum door Tony Blair in het Lagerhuis. Die was eveneens het sabelkletteren van de eurosceptici moe en hij beloofde op 20 april 2004 in het Lagerhuis een referendum over de aankomende Europese grondwet. ‘Let the battle be joined! Let the people have the final say!’, klonk het onder luid gejuich. Die grondwet kwam er – na tegenvallende referenda in andere lidstaten – niet.  Het referendumplan werd dan ook maar geschrapt. Maar de briesende stier was losgelaten en niet meer in zijn stal te krijgen.

Cameron maakte in 2015 dezelfde belofte. Dat het kiespubliek de andere kant zou uitgaan dan hij zelf wilde, had hij echter niet voorzien. ‘Maar het was een doorslaggevende uitslag en daarom neemt Theresa  May terecht de volgende stap zodat de wil van het volk wordt nageleefd’. Erg emotioneel is hij niet. ‘Het VK was altijd een tegenstribbelend en onzeker lid van de EU. We waren bij de EU eerder omwille van zakelijke voordelen dan emotionele redenen. Het draaide om handel, om samenwerking. Daarom wilde ik erbij blijven, voor die handel en die samenwerking’. Net als vele van zijn conservatieve medestanders die voor Remain pleitten, steunt hij nu de brexit:  ‘Desondanks won de andere zijde en we moeten nu doorgaan met de brexit’.

De EU maakt zich zorgen over de Britse houding omtrent het veiligheidsbeleid. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste militaire macht in Europa en bezit over uitgebreide veiligheidsdiensten.  Volgens verschillende bronnen wil de regering dit onder meer als pasmunt gebruiken in de aankomende onderhandelingen nu artikel 50 in voege is. Daarover wist Cameron te vertellen: ‘Ik hoop dat we uit de EU stappen, maar toch blijven samenwerken voor veiligheid en andere zaken. We verlaten de EU, maar niet Europa, we geven onze Europese waarden niet op’.

 
Foto: (c) Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties