fbpx


Actualiteit, Buitenland, Europa

David Cameron spitst de oren voor AngieHet is een mooie traditie dat de Duitse kanselier elke zomer een interview voor de Duitse televisie weggeeft. Deze keer straalden de zenders Phoenix en Deutschlandfunk op dinsdag 13 augustus het ‘Sommerinterview’ met Angela Merkel uit en – verrassing – het veroorzaakte zelfs meer ophef in het buitenland dan in eigen land. De Britten hadden goed gekeken; of ze goed geluisterd hadden, that’s another question. Misschien hoorden ze wat ze horen wilden. Vooral volgende uitspraken van ‘Angie’  deden de Britse premier David Cameron de oren spitsen:

(1)    ‘Mehr Europa ist mehr als nur die Verlagerung einer Kompetenz vom Nationalstaat nach Europa’ (Meer Europa is meer dan enkel de verplaatsing van een bevoegdheid van de natiestaat naar Europa.)

(2)    ‘Wir können auch überlegen: Geben wir wieder einmal etwas zurück?’ (We kunnen er ook eens over nadenken: geven we weer eens iets terug?)

(3)    ‘Ich kann auch mehr Europa haben, indem ich mich in meinem nationalen Handeln strenger und intensiver darauf einlasse, das mit anderen zu koordinieren – das ist eine andere Form von mehr Europa.’ (Ik kan ook meer Europa hebben doordat ik er me in mijn nationaal handelen strenger en intensiever mee inlaat dat met anderen te coördineren – dat is een andere vorm van meer Europa).

Dispuut

Britse journalisten en analisten zagen in die uitlatingen van Merkel al steun voor de Tories, de conservatieven van Cameron, die dromen van een renationalisering van bepaalde bevoegdheden, het terugbrengen van bevoegdheden van Europa naar de lidstaten. In het middelpunt van een hervormingsdebat dat de Tory partij wil aanzwengelen, staat de kwestie van sociale uitkeringen voor EU-burgers die zich in een andere EU-lidstaat vestigen. De Britse conservatieven beweren dat de EU-richtlijn hierover bewust vaag is gehouden opdat de lidstaten er zelf over zouden kunnen beslissen maar dat de Europese Commissie er nu een interpretatie wil aan geven waarmee zij – de Tories – niet kunnen leven. Op het ogenblik vecht Londen een dispuut over deze kwestie uit met de Europese Commissie voor het Europese Gerechtshof in Luxemburg. Dat Merkel het begrip ‘coördinatie’ in de mond neemt, zien de europasceptische Tories als een bevestiging van hun standpunt dat de lidstaten meer onderling moeten samenwerken zonder dat alle macht samengebald wordt op het Europese niveau. Sommige willen al op de volgende EU-top in oktober de kwestie aansnijden, andere vinden de tijd nog niet rijp, zeker omdat hun partij nog in een coalitie zit met de pro-Europese Liberal Democrats. 

Filharmonie

Berlijn reageert verbaasd op zoveel ‘Hineininterpretieren.’ Volgens het Kanzleramt zou Merkel met haar uitspraken niet doelen op concrete politieke domeinen, maar het hebben over een meer algemene institutionele visie waarbij de staten door onderlinge samenwerking meer vooruitgang richting EU zouden kunnen boeken. Londen zoekt bondgenoten en klampt zich vast aan uitspraken van Merkel die de Tories als muziek in de oren klinken. Maar daarvoor moet eerst nog de geschikte filharmonie worden samengesteld.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Dirk Rochtus

Dirk Rochtus is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.