JavaScript is required for this website to work.
post

David Cameron voor NAVO-topjob in 2018?

Harry De Paepe29/12/2016Leestijd 2 minuten

David Cameron wordt mogelijk door de Britse regering naar voren geschoven om vanaf 2018 de NAVO te leiden.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het conservatieve dagblad ‘The Daily Mail’ wist gisteren (29/12/16) te melden dat de Britse regering van Theresa May er aan denkt om David Cameron als hun man voor de topfunctie van secretaris-generaal van de NAVO. Binnen de NAVO-kringen klinkt het dat de Britse stem een belangrijke is, omdat het land militair en financieel het belangrijkste is naast de Verenigde Staten. Hoe de VS zich in de toekomst, onder president Donald Trump, zal verhouden ten overstaan van de NAVO is nog een vraagteken. De president-in-wording heeft zich immers het verleden zeer kritisch uitgelaten over het militaire samenwerkingsverband.  De regering in Londen heeft inmiddels ook al aangedrongen bij de huidige secretaris-generaal, de Noor Jens Stoltenberg, om de andere lidstaten te bewegen financieel bij te dragen. Je kan niet van de voordelen genieten zonder ervoor te betalen, is zowat de gedachtegang. Het is alleszins noodzakelijk voor Londen dat de Amerikanen zich scharen achter een mogelijke kandidatuur van Cameron wil hij de functie verkrijgen. Officieel gaat de functie naar de kandidaat waar de 28 leden het in consensus mee eens zijn, maar Washington weegt door.

Een regeringslid vertrouwde ‘The Daily Mail’ toe dat David Cameron veel te bieden heeft. ‘We moeten een rol voor hem vinden’, klinkt het, ‘We moeten hem terug voor Groot-Brittannië laten knokken’. Officieel reageert de oud-premier niet, maar in zijn omgeving wordt gezegd dat een sterk optreden binnen de NAVO het cruciaal is voor het VK nu het de Europese Unie verlaat. ‘We willen een grotere rol spelen in het Europese veiligheidsbeleid en we moeten onze EU-bondgenoten tonen dat we een ook na de brexit een constructieve partner voor het continent willen zijn.’ Aanvankelijk was Londen het hoofdkwartier van de NAVO en later, toen Parijs het centrum werd, werd de Britse Lord Ismay in 1952 de eerste secretaris-generaal.

De NAVO staat niet alleen door de Amerikaanse kritiek onder druk, maar ook het vernieuwde Russische zelfvertrouwen en de Turkse buitenlandse politiek baren vele lidstaten kopzorgen. De vraag is of David Cameron wel de juiste stuurman is om de NAVO door deze woeste zeeën te loodsen.

Foto: (c) Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties