fbpx


Binnenland
Van Ranst

De 10 mediageboden van Marc Van Ranst toegepast
Hieronder links de onnavolgbare samenvatting van De Standaard van de 10 zelf bedachte en welhaast perfect uitgevoerde geboden van de viroloog met ambitie. Rechts: enige duiding.

Van RanstDe Standaard

 

 

  • 1e gebod : lieg dus maar (bvb over mondmaskers). De ‘andere kant’ weet toch van toeten of blazen.
  • 2e gebod : wees werkelijk voor ALLES ter beschikking. Voor nieuws en duiding, maar ook voor Panamarenko, voor bierverkopers in Izegem, voor de letters in het Rad, voor ALLES.
  • 3e gebod : ‘antropomorfisering’ (dingen en dieren voorstellen als mens) dat werkt: denk aan Van den Vos Reynaerde. ‘Het virus heeft dat graag.’
  • 4e gebod: Van Ranst is een Meester in het niet antwoorden. Zo zijn er nog, maar niemand komt zo makkelijk weg.
  • 5e gebod: ‘Als het aantal besmettingen stijgt, stijgt ook het aantal doden.’ Media hebben dat graag. Aristoteles (catharsistheorie) wist dat al. Het voorkomt bovendien – en da’s heel nuttig – kritische vragen over uitspraken in het verleden.
  • 6e gebod: het enige dat Van Ranst niet perfect heeft uitgevoerd. Denk aan de uitschuiver over de natuurlijke selectie van extreemrechtse mensen. Een gruwel. (Maar gelukkig kwam dat een overeen met een gedeelde pensée unique van onze media). Soms moet je chance hebben.
  • 7e gebod: zie 2e
  • 8e gebod: dat is gewoon waar. 1 op 3 mensen kijkt daar naar een Franse televisiezender, waar er overigens, anders dan in Vlaanderen, wél plaats is voor een andere stem, een ander geluid.
  • 9e gebod: dat is altijd zo. Churchill won eerst de oorlog, maar verloor meteen daarna de verkiezingen.
  • 10e gebod: dat is voorlopig waar. Maar tegelijk is het onderschatten van de sociale media een fatale fout. Van Ranst weet dat: voor zo ver hij naast zijn mediaoptredens nog tijd over heeft, besteedt hij die op Twitter.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Siegfried Bracke

Siegfried Bracke was gemeenteraadslid in Gent voor N-VA en Kamervoorzitter. Voordien was hij journalist bij VRT.