fbpx


Binnenland, Politiek

De Croo vertelt tijdens toespraak niet hoe energietekorten op te vangen
Al bij al een bizar schouwspel in Stavanger, Noorwegen, waar premier Alexander De Croo de Offshore Northern Seas Conference (ONSC) over energie bijwoonde. De Croo gaf daar een voluntaristische toespraak waar hij tot tweemaal toe herhaalde 'We got this!' en 'We can get through his together!'. Dat klinkt allemaal zeer hip en optimistisch, maar in de speech hoorden we geen cijfers over de omvang van de tekorten waar we op afstevenen of concrete alternatieven hoe die tekorten realistisch opgevangen kunnen…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Al bij al een bizar schouwspel in Stavanger, Noorwegen, waar premier Alexander De Croo de Offshore Northern Seas Conference (ONSC) over energie bijwoonde. De Croo gaf daar een voluntaristische toespraak waar hij tot tweemaal toe herhaalde ‘We got this!’ en ‘We can get through his together!’. Dat klinkt allemaal zeer hip en optimistisch, maar in de speech hoorden we geen cijfers over de omvang van de tekorten waar we op afstevenen of concrete alternatieven hoe die tekorten realistisch opgevangen kunnen worden.

Er werd niet uitgeweid over bijzaken als: hoe gaan we in Europa onze beschaving op peil houden nu door de oorlog met Oekraïne niet alleen het goedkoop Russisch gas maar binnenkort ook minimaal 5 miljoen vaten Russische olie per dag van de wereldmarkt verdwijnen. Het is onwaarschijnlijk dat daar de eerstkomende 5 tot 10 jaar een werkbaar alternatief voor gevonden kan worden aan prijzen die ook maar in de buurt komen van wat we betaalden voor de Russische inval.

Druppel op hete plaat

De Croo kondigde een of andere vorm van overheidsinterventie aan om de prijsstijgingen te lijf te gaan, samen met een belasting op overwinsten ‘omdat de vrije markt niet meer werkt’. Dat klinkt uitermate populistisch want dat opgehaalde bedrag – als het er ooit komt – zal nooit meer zijn dan een druppel op een hete plaat. Het doet de vraag rijzen of de premier de omvang van de ramp beseft waar we op afstevenen. Hij vermeldt dat de Europese opslag van gas momenteel op 80% staat, maar vertelt er niet bij dat dat slechts goed is voor 8 dagen verbruik. Draait hij opnieuw bewust de kiezers een rad voor de ogen? We hoorden in de speech geen cijfers, noch een uitgewerkt plan. Waar moet al dat geld voor die overheidsinterventies precies vandaan moet komen?

De inflatoire spiraal waar we in beland zijn is een gevolg van het onbeperkt geld drukken door de centrale banken. Die centrale banken hielden de rente opzettelijk veel te laag onder druk van schuldverslaafde, spilzieke overheden waar ook België toe behoort. Een rentestijging zou de PIGS-landen (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) en België gedwongen hebben tot saneringen en besparingen. Gaan we dan nog meer geld bijdrukken om die prijsstijgingen op te vangen? Of gaat men in België nieuwe belastingrecords vestigen en de privésector een finaal nekschot geven?

Biden

Er bestaat op de wereldmarkt geen reservecapaciteit die zomaar snel-snel online gebracht kan worden. En de kans is groot dat netto-exporteur Amerika om electorale redenen binnenkort de export van energie aan banden legt. Biden is bijzonder onpopulair en staat onder grote druk om iets te doen aan de stijgende energieprijzen. De belangrijke midterm verkiezingen komen eraan en de Republikeinen ruiken bloed. Trump loopt zich opnieuw warm aangemoedigd door zeer gunstige voorlopige peilingen. In tegenstelling tot Europa zijn de Verenigde Staten zelfbedruipend qua energievoorziening. Zij kunnen wel een energiepolitiek voeren. Als Biden de Amerikaanse export van gas stopt, kunnen de prijzen voor de Amerikanen zakken terwijl de situatie voor Europa dan nog verder verslechtert.

De Croo benadrukte in zijn toespraak het belang van ‘Europese cohesie’ en de groene transitie. Duitsland besteedde 2 triljoen euro aan de groene transitie. Op papier zou dat goed moeten zijn voor 200% van de Duitse energie noden, maar doordat Noord Europa te weinig zon en wind heeft is dat in de praktijk slechts 10%. Sinds de ‘energiewende’ zijn de steenkoolcentrales terug opgestart en is de C02-uitstoot… gestegen. Tot daar het succes van de groene omwenteling. We hebben daar het klimaat en de geografische ligging niet voor. Het zonnigere Frankrijk staat er aanzienlijk beter voor dankzij betrouwbare en milieuvriendelijk nucleaire centrales. Wij hebben de onze verpatst aan Frankrijk en De Croo wil die afbetaalde Belgische centrales nu sluiten. Het is de prijs die alle Belgen betalen voor het premierschap dat hij afkocht in ruil voor de steun van de Groen/Ecolo.

De Duitse petrochemische industrie draait volledig op goedkoop Russisch gas. En die petrochemische industrie levert de basis voor de ganse Duitse maakindustrie. Zonder goedkoop Russisch gas stort het Duitse industriële model in elkaar. Poetin heeft de Duitsers in de tang: als de Duitsers de trouwe NAVO-bondgenoot willen blijven spelen kunnen ze hun industrie vaarwel zeggen. Het zal met die ‘Europese cohesie’ niet direct vlotjes lopen nu de Duitsers met hun rug tegen de muur staan en de winter voor de deur staat.

De Croo sloot zijn toespraak af met een typische WEF-oproep, om deze crisis te zien als een opportuniteit om nog verder te gaan met de energietransitie. Overal waar Young Global Leader De Croo gaat spreken is ‘The Great Reset’ nooit veraf. Na Covid-19 wordt opnieuw een crisis cynisch misbruikt om de agenda van een wereldelite te promoten waarover geen enkele Europese kiezer zich ooit heeft kunnen uitspreken. De tijd dat een Belgische premier op de eerste plaats de Belgische belangen verdedigde is blijkbaar voorgoed voorbij.

Paul Boonefaes