fbpx


Geschiedenis, Multicultuur & samenleven

De dood met de kogel

Bestel hier uw exemplaarNu de herdenking van de Eerste wereldoorlog volop bezig is, moeten we de donkere bladzijden van die oorlog ook durven openen. Siegfried Debaeke doet dat in het boek De dood met de kogel; elf arme drommels ten onrechte gefusilleerd? Debaeke is in dat boek hard voor het gerechtelijk apparaat van het Belgische leger tijdens de eerste oorlogsjaren.

‘De analyse van de strafdossiers van de geëxecuteerde soldaten slaat met verstomming. De beklaagden konden nooit op een eerlijke en onafhankelijke rechtspraak rekenen. In gevallen van vermeende desertie  baseerden auditeurs en krijgsraden zich op een afgedankte Napoleontische verordening om de doodstraf uit te spreken. Meermaals stond de doodstraf totaal niet in verhouding tot het vergrijp, maar kwam het vonnis er na druk van de legerleiding.’

‘In de geschiedenis van België werkte een justitieel apparaat nooit zo arbitrair, en dus onrechtvaardig. Misdrijven werden meer of minder bestraft naar gelang de samenstelling van de krijgsraad, de auditeur, het moment in de oorlog, de geest van de troepen, de druk van de militaire hiërarchie of eenvoudigweg… het humeur van de voorzitter. Gelijkaardige misdrijven leidden tot de meest uiteenlopende vonnissen.’

Als u wil lezen hoe die elf ‘arme drommels’ door de onrechtvaardige krijgsgerechtsmolen werden gedraaid, hoe de Belgische soldaten achter de IJzer niet meer in een rechtsstaat leefden, dan hebben we goed nieuws voor u.

Het goede nieuws is, als u dat boek graag wil, dan hoeft u er niet voor uit uw luie zetel te komen. Het volstaat om een e-mail te sturen naar [email protected] met daarin uw naam en adres en de vermelding dat u het De dood met de kogel (Uitgeverij De Klaproos) wil. U krijgt het boek dan eerstdaags in de bus, vergezeld van een factuur. De prijs? €21,95, net als in de winkel. Maar u krijgt niet alleen een boek in de bus dat je moet gelezen hebben, u steunt er ook Doorbraak mee.

Twee keer winst dus!

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.