JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

De fiere Vlaamse Belg (mediawatcher)

Doorbraak redactie30/10/2011Leestijd 2 minuten

Begin vorige maand lieten Het Nieuwsblad en Koppen (VRT) de tricolore vlag wapperen bij de bekendmaking van de resultaten van een peiling die het Belgiëgevoel onder de Vlamingen had gepolst. “Sire, er zijn toch nog Belgen”, kopte Het Nieuwsblad merkbaar opgelucht.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Net op het ogenblik dat de Wetstraat een BHV-akkoord had ingeblikt, bekende een meerderheid van de Vlamingen (54 procent) zich steekproefgewijs tot de club vrij trotse Belgen. Samen met 20 procent Vlamingen die zichzelf als zeer trotse Belgen bestempelden; goed voor drie kwart fiere Vlaamse Belgen. Het ging nochtans om nietszeggende cijfers zolang je niet over vergelijkende resultaten beschikt en deze niet afzet tegenover bijvoorbeeld Vlamingen die (ook) trots het etiket Vlaming dragen. Maar geen nood: de berichtgeving was wellicht vooral bedoeld als psychologische opsteker voor de noeste onderhandelaars, die later die week nog een miserabele electorale peiling te verteren kregen.

Zoals elke exclusieve poll die Het Nieuwsblad publiceert, bestempelde Liesbeth Van Impe ook deze resultaten als ‘verrassend’. ‘Dit verdeelde land is nog lang niet terminaal’, kraaide de chef-politiek in haar commentaarstuk. Bijkomende aanleiding voor zoveel opgetogenheid waren de antwoorden op de stuntelig geformuleerde vraag: ‘Wenst u dat België verdwijnt en Vlaanderen onafhankelijk wordt?’. ‘Slechts’ 22 procent van de Vlamingen bleek die gedachte genegen. Zelfs bij het N-VA-electoraat was ‘amper’ 39 procent voorstander van een onafhankelijk Vlaanderen.

Begin 2011 hadden de wetenschappers Marc Swyngedouw en Koen Abts van de KU Leuven de separatistische reflex bij het N-VA-electoraat via een gemanipuleerde meetschaal nog slinks kunnen onderdrukken tot 17 procent. Volgens diezelfde studie bleek één op tien N-VA-kiezers zelfs gewonnen voor een terugkeer naar de unitaire staat.

Vragen over de houding tegenover Vlaamse onafhankelijkheid werden de afgelopen vier jaar door verschillende media ruim twintig keer voorgelegd aan stalen representatieve Vlamingen. Afhankelijk van het marktonderzoeksbureau zwalpt het aantal voorstanders van een onafhankelijk Vlaanderen tussen 7 procent (iVox voor De Standaard/Le Soir, maart 2007) en 50 procent (Field Research voor Het Laatste Nieuws, juni 2008).

De vorige keer dat Het Nieuwsblad een gelijkaardige onderzoekje liet uitvoeren (september 2010) werd het aantal separatisten in Vlaanderen nog geschat op ruim een kwart: ruim zes procent onder de score die de krant in december 2007 liet optekenen. Drie maanden eerder (september 2007) telde Vlaanderen volgens Het Nieuwsblad nog 40 procent separatistische Vlamingen. De chef-politiek van Het Nieuwsblad had dus gerust nog wat euforischer kunnen uitpakken in haar commentaar: naarmate de krant het dilemma vaker voorlegt aan de Vlamingen verschrompelt hun onafhankelijkheidsreflex immers zienderogen. Verrassend, dat zeker, al blijken de peilingen over de onafhankelijkheidsdrift van de Vlaming  waarmee media ons blijven verrassen allerminst iets om trots op te zijn.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties