JavaScript is required for this website to work.
Multicultuur & samenleven

De Fläming

Even Snel

Doorbraak redactie13/9/2013Leestijd 2 minuten

Gisteren maakten we ons vrolijk over een illustratie in Die Welt bij een artikel over het Vlaamse autonomiestreven. Het is wel een mooie aanleiding om even de Fläming onder de aandacht te brengen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zou het typisch Vlaams zijn dat weinigen bij ons de ‘Fläming’ kennen? Een aantal van onze lezers kennen de streek alvast wel, want die reageerden op ons artikel ‘Vlaanderen / Brandenburg: één strijd’. Daarin maakten we ons onder meer vrolijk over de illustratie bij het artikel in de Duitse krant Die Welt over volkeren zonder land die een eigen staat willen. De foto bij de Vlaamse paragraaf toonde een huifkarrentocht en een onderschrift dat de indruk wekte dat wij een ruime politiek geïnspireerde huifkarrentochttraditie zouden kennen. Wij vertaalden ‘Fläming’ anderzijds dan weer onterecht.

De meegedragen vlag van de Duitse deelstaat Brandenburg oogt vreemd bij zo’n stuk over Vlaamse autonomie. Op de grens van die deelstaat en Saksen-Anhalt – iets ten zuiden van Berlijn – ligt de streek ‘der Fläming’ en die draagt niet toevallig die naam. Dorpsnamen als Brücke, Dahme of Lichterfelde wijzen op een sterke band met Vlaanderen, merkt een lezer op. Hij spreekt het vermoeden uit dat het oude volkslied ‘Naer Oostland willen wy ryden’ verband houdt met het Fläming.

In de tweede helft van de twaalfde eeuw trokken Vlaamse en Nederlandse kolonisatoren naar de genoemde streek om ze op vraag van de bisschop van Magdeburg vruchtbaar te helpen maken. Ze zouden er eeuwenlang als het ware een buffer vormen tussen de Duitsers aan de ene en de Slaven aan de andere zijde.

In 1813 vonden er de slagen bij Hagelberg en bij Dennewitz plaats, waar de Franse troepen nederlagen kregen toegediend die enkele jaren later hun voltooiing vonden met de nederlaag van Napoleon in Waterloo. De Fläming werd daarna opgenomen in het Pruisische koninkrijk.

In 2009 herdachten inwoners van de Fläming de trek van hun voorouders met een 1200 kilometer lange tocht van Brugge naar Brück. Die tocht gebeurde… jawel, per huifkar. De Vlaamse Vertegenwoordiging in Berlijn wijdt daar een artikel aan. Er bestaat ook een vereniging Fläming-Flandern e.V. die op haar webstek het verhaal van de Fläming kort uit de doeken doet.

Blijft uiteraard de vraag wat die huifkarren met de actuele Vlaamse politieke toestand te maken hebben.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties