fbpx


Binnenland, Communautair
België

De fragiliteit van het huis ‘België’‘Ik wil een regering die steunt op de breedst mogelijke democratische basis. Ik zeg niet mét of zonder die of die. Maar als je in Vlaanderen het Vlaams Belang uitsluit, wat volkomen legitiem is, en je daarenboven ook de N-VA uitsluit, dan schuif je 46% van de Vlaamse kiezers opzij en leg je een tijdbom onder het huis “België”.’

Dat verklaarde gisteren 14 november Georges-Louis Bouchez, kandidaat-voorzitter van het MR.

Men kan zich vragen stellen over de aard van een democratie die separatistische of extremistische – linkse of rechtse – partijen toelaat deel te nemen aan verkiezingen, en ze vervolgens uitsluit met als reden dat ze een reëel gevaar vormen voor die democratie.

Men acht het Vlaams Belang gerechtigd aan verkiezingen deel te nemen, maar evenzeer acht men zich gerechtigd het uit te sluiten zodra het een hoge score heeft behaald.

Blijft nochtans dat de jongste peiling het Vlaams Belang op het hoogste schavotje plaatst in Vlaanderen.

En is logischerwijze een separatistische partij niet geroepen om de scheiding af te kondigen zodra ze op democratische manier een absolute meerderheid haalt?

Dit toont wel de extreme bouwvalligheid aan van het huis ‘België’ dat elk moment kan instorten, terwijl de pogingen om het te stutten vergeefser en vergeefser lijken.

vertaling Marc Vanfraechem

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jules Gheude

Jules Gheude is oud-medewerker en biograaf van François Perin en bezielt de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France).

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.