JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

De fragiliteit van het huis ‘België’

Jules Gheude15/11/2019Leestijd 1 minuut
Niet loslaten!

Niet loslaten!

foto © reporters/Marys E

Een kandidaat-voorzitter van de MR spreekt.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘Ik wil een regering die steunt op de breedst mogelijke democratische basis. Ik zeg niet mét of zonder die of die. Maar als je in Vlaanderen het Vlaams Belang uitsluit, wat volkomen legitiem is, en je daarenboven ook de N-VA uitsluit, dan schuif je 46% van de Vlaamse kiezers opzij en leg je een tijdbom onder het huis “België”.’

Dat verklaarde gisteren 14 november Georges-Louis Bouchez, kandidaat-voorzitter van het MR.

Men kan zich vragen stellen over de aard van een democratie die separatistische of extremistische – linkse of rechtse – partijen toelaat deel te nemen aan verkiezingen, en ze vervolgens uitsluit met als reden dat ze een reëel gevaar vormen voor die democratie.

Men acht het Vlaams Belang gerechtigd aan verkiezingen deel te nemen, maar evenzeer acht men zich gerechtigd het uit te sluiten zodra het een hoge score heeft behaald.

Blijft nochtans dat de jongste peiling het Vlaams Belang op het hoogste schavotje plaatst in Vlaanderen.

En is logischerwijze een separatistische partij niet geroepen om de scheiding af te kondigen zodra ze op democratische manier een absolute meerderheid haalt?

Dit toont wel de extreme bouwvalligheid aan van het huis ‘België’ dat elk moment kan instorten, terwijl de pogingen om het te stutten vergeefser en vergeefser lijken.

vertaling Marc Vanfraechem

Jules Gheude (1946) is oud-medewerker en biograaf van François Perin. Hij publiceerde meerdere essays over de Belgische communautaire kwestie. In 2009 was hij voorzitter van de Staten-Generaal van Wallonië, een burgerinitiatief om de Waalse geesten van het post-Belgische tijdperk bewust te maken. Sinds 2010 bezielt hij de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France). Van 1982 tot 2011 was hij directeur aan Wallonie-Bruxelles International (WBI).

Commentaren en reacties