Binnenland, Communautair
België

De fragiliteit van het huis ‘België’

‘Ik wil een regering die steunt op de breedst mogelijke democratische basis. Ik zeg niet mét of zonder die of die. Maar als je in Vlaanderen het Vlaams Belang uitsluit, wat volkomen legitiem is, en je daarenboven ook de N-VA uitsluit, dan schuif je 46% van de Vlaamse kiezers opzij en leg je een tijdbom onder het huis “België”.’

Dat verklaarde gisteren 14 november Georges-Louis Bouchez, kandidaat-voorzitter van het MR.

Men kan zich vragen stellen over de aard van een democratie die separatistische of extremistische – linkse of rechtse – partijen toelaat deel te nemen aan verkiezingen, en ze vervolgens uitsluit met als reden dat ze een reëel gevaar vormen voor die democratie.

Men acht het Vlaams Belang gerechtigd aan verkiezingen deel te nemen, maar evenzeer acht men zich gerechtigd het uit te sluiten zodra het een hoge score heeft behaald.

Blijft nochtans dat de jongste peiling het Vlaams Belang op het hoogste schavotje plaatst in Vlaanderen.

En is logischerwijze een separatistische partij niet geroepen om de scheiding af te kondigen zodra ze op democratische manier een absolute meerderheid haalt?

Dit toont wel de extreme bouwvalligheid aan van het huis ‘België’ dat elk moment kan instorten, terwijl de pogingen om het te stutten vergeefser en vergeefser lijken.

vertaling Marc Vanfraechem

Jules Gheude

Jules Gheude is oud-medewerker en biograaf van François Perin en bezielt de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France).

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Jules Gheude?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans