fbpx


Geen categorie

De geboorte van de eerste IJzertorenDe aanslepende Vlaams-onvriendelijke wantoestanden in de loopgraven hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog geboorte gegeven aan een politiek geïnspireerde Vlaamsgezinde beweging, de Frontbeweging. Het kenteken van de Frontbeweging was het zogenaamde Heldenhuldezerkje dat in augustus 1916 werd ontworpen op basis van een tekening van Joe English. De Vlaamse grafzerken met het opschrift AVV–VVK – Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus – werd vele malen het mikpunt van Vlaams-hatend vandalisme. Vanaf 1924 werden de heldenhuldezerkjes bijeengebracht op een aangekochte weide te Kaaskerke.

Het aanhoudend vernietigen van de heldenhuldezerkjes, onder andere in 1925, deed bij het comité ‘Bedevaarten naar de graven aan de IJzer’ de idee ontspruiten om een groot grafmonument voor de Vlaamse frontsoldaat op te richten; men kan een klein zerkje vernietigen, maar toch geen heuse toren?

Het ontwerp van de eerste IJzertoren was van de hand van de architecten Robert en Frans van Averbeke. Ze lieten zich leiden door het ontwerp van Joe English. Vanaf mei 1928 verrees een enorme heldenhuldezerk te Diksmuide. Op 7 juli 1928 legde Cyriel Verschaeve de eerste steen. Het initieel ontwerp van 32 meter werd uiteindelijk verhoogd tot 52 meter. Tijdens de elfde IJzerbedevaart van 24 augustus 1930 werd de IJzertoren plechtig ingehuldigd.

 

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Raf Praet

Raf Praet is doctor in de oude geschiedenis.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.