JavaScript is required for this website to work.
post

In de greep van het communisme

Karl Drabbe4/4/2013Leestijd 1 minuut

Gemeenteraadsverkiezingen van 1946. Het politieke debat in België is zelden zo gepolariseerd geweest als kort na de Tweede Wereldoorlog, hoewel het er naar uitziet dat we in 2014 ook naar erg gepolariseerde verkiezingen gaan. Zelfs bij gemeenteraadsverkiezingen speelden – toen al – ‘nationale’ thema’s. Niets nieuws onder de zon dus.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Tijdens de Koude Oorlog, maar zeker in de jaren 1940 en ’50 schakelden de CVP en de Liberale Partij de socialisten graag gelijk met het communisme. ‘Guilty by association’ heet zoiets. En zelfs mocht de kiezer het niet geloven, er zou altijd iets blijven hangen.
Op deze affiche zitten de socialistische premier en Antwerps oud-burgemeester Camille Huysmans en waarnemend burgemeester Willem Eekelers in de tang van het communisme. Althans toch volgens de Christelijke Volkspartij, zeg maar ‘Vlaams rechts’. Hoewel christendemocraten en socialisten al sinds 1921 samen de meerderheid vormden (‘het mystiek huwelijk’, en dat tot 1 januari dit jaar), sparen ze elkaar niet in de campagne.
En hoewel elke historische vergelijking mank loopt, geven we de vrije associatie even speelruimte. Vlaams rechts waarschuwt in 1946 in Antwerpen voor communistische impact bij een socialistische stem. In 2013 is er voor het eerst een communistisch bestuur in het Antwerpse Borgerhout. De rest van Antwerpen kun je gerust ‘Vlaams rechts’ noemen, en is weinig opgezet met de PVDA-sp.a-Groen-coalitie in het dissidente district. (KDr.)

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.