Geen categorie

In de greep van het communisme

Tijdens de Koude Oorlog, maar zeker in de jaren 1940 en ’50 schakelden de CVP en de Liberale Partij de socialisten graag gelijk met het communisme. ‘Guilty by association’ heet zoiets. En zelfs mocht de kiezer het niet geloven, er zou altijd iets blijven hangen.
Op deze affiche zitten de socialistische premier en Antwerps oud-burgemeester Camille Huysmans en waarnemend burgemeester Willem Eekelers in de tang van het communisme. Althans toch volgens de Christelijke Volkspartij, zeg maar ‘Vlaams rechts’. Hoewel christendemocraten en socialisten al sinds 1921 samen de meerderheid vormden (‘het mystiek huwelijk’, en dat tot 1 januari dit jaar), sparen ze elkaar niet in de campagne.
En hoewel elke historische vergelijking mank loopt, geven we de vrije associatie even speelruimte. Vlaams rechts waarschuwt in 1946 in Antwerpen voor communistische impact bij een socialistische stem. In 2013 is er voor het eerst een communistisch bestuur in het Antwerpse Borgerhout. De rest van Antwerpen kun je gerust ‘Vlaams rechts’ noemen, en is weinig opgezet met de PVDA-sp.a-Groen-coalitie in het dissidente district. (KDr.)

Karl Drabbe

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Karl Drabbe?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans