JavaScript is required for this website to work.
post

De grenzen van de hemel

Jan Becaus28/2/2016Leestijd 4 minuten

‘Geblaseerdheid, arrogantie, slechte smaak en kleinmenselijkheid.’ Jan Becaus keek naar The Sky Is the Limit op VIER.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Niets menselijks mag ons vreemd zijn en daarom zou iedereen ook eens moeten kijken naar het VIER-programma The Sky Is the Limit. Een paar keer is voldoende, want het oprekken van de pijndrempel kan letsels veroorzaken. Maar twee keer kijken volstaat ruimschoots om bevestigd te zien dat een kameel makkelijker door het oog van een naald komt dan een rijke in de hemel. Het stel nouveaux riches dat daar passeert, etaleert zoveel geblaseerdheid, arrogantie, slechte smaak en kleinmenselijkheid dat het elke normale mens gedegouteerd achterlaat. Enkele voorbeelden.

Aannemer

W.N., tycoon van de Vlaamse industriebouw en zodoende mee verantwoordelijk voor de verloedering van ons landschap,  loopt in het programma voortdurend op zijn Marie-Jeanne te roepen. Als de dame niet prompt verschijnt, wordt ze ook nog eens geschoffeerd. Terwijl de aannemer zaakjes doet, mag M-J een B&B runnen in een Frans kasteel, dat volgens W.N. voor een prikje gekocht werd om het na korte tijd met vette winst door te verkopen. Want alleen op die manier kan je rijk worden, zegt W.N., van wie beide oren flapperen als er geld te verdienen valt. Zoals de meeste nieuwe rijken heeft ook W.N. een dure hobby. De man heeft een flinke stoeterij en kruipt geregeld zelf op de bok om een vierspan te mennen. Hij organiseert ook wedstrijden in die nobele discipline. Het gevaar bestaat nochtans dat W.M. binnenkort uit het programma verdwijnt, want bij het kuren in Spa is hij uitgegleden, waarbij hij een ruggenwervel heeft gekneusd. Naar aanleiding van dat voorval zou hij zich hebben laten ontvallen, dat hij eraan denkt te stoppen met The Sky, ‘want hij weet op de duur niet meer wat hij nog moet laten zien.’ Het verstand komt met de jaren, maar bij sommigen wel erg laat.

Stellingen- en tribunebouwer

Een andere protagonist is stellingen- en tribunebouwer M.v.d.B.. De staat van permanente kwaadheid waarin deze figuur door het leven baggert, doet vermoeden dat hij op de hielen wordt gezeten door de Albanese maffia, waarvan de peetvader door een van zijn tribunes is gezakt. De man prààt niet, hij blaft als een kwaaie bulldog die zopas zijn kluif is afgepakt. Bij voorkeur doet hij dat tegen zijn vriendin, met wie het al een achttal keer af en aan is geweest. Wat die sloor bezielt om telkens terug te keren, is voer voor psychiaters. Af en toe verlaat onze vriend zijn stellingen voor een kostelijk verzetje. Zo vloog hij per helikopter naar Nederland, betaalde daar op de veiling een fortuin voor de eerste maatjes en serveerde die op een tuinparty aan zijn vrienden, terwijl hij er voor de camera zelf een half dozijn door zijn ruime keelgat laat glijden. Mensen die het kunnen weten, beweren dat het vervaarlijke uiterlijk van de man slechts schijn is. Achter zijn woeste voorkomen en dito taal schuilt naar verluidt een knuffelbeer met een hart van koekebrood. Bij M. zouden ex-gedetineerden makkelijk werk en zijn grootste vriend is een jongetje met een beperking. Speciaal voor de knaap werd er op het maatjesfeest vol-au-vent geserveerd in plaats van haring.

Worstenvrouw

Er passeren nog wel meer vreemde vogels de revue in The Sky. Er is een vrouw die door levenslang worsten te draaien zelf de beste reclame is voor haar product. Ze had een halfuur nodig om uit te leggen dat ze de Rolls in haar garage eigenlijk met grote tegenzin gekocht had. Haar onwaarschijnlijke verklaring kwam erop neer dat ze de edele koets haar eigendom was geworden na het inruilen van twee Porsches en tegen betaling van belachelijk lage opleg. Achteraf kreeg ze daar spijt van en vroeg ze een van de sportwagens terug. Een luxeprobleem, quoi. Maar het moet gezegd: de madam werkt voor de kost. Ze steekt als eerste het licht aan in de worstenfabriek en is niet te beroerd om zelf een kwartier uit te benen. De ongeveinsde genegenheid waarmee ze de rijpende salami’s aait en besnuffelt verraadt een grote liefde voor het betere streekproduct. 

Interim horlogier

Voorts is er nog P.C., de flamboyante stichter van het uitzendkantoor Accent Interim, dat onlangs in het nieuws kwam toen bleek dat het geen syndicale pottenkijkers wil. Deze kloon van Marc Coucke heeft in 2011 zijn zaak verkocht voor een bedrag met genoeg nullen om levenslang in een hangmat in de zon te kunnen liggen. Maar omdat het zaken doen hem in de genen zit, heeft P.C. zich op Rodania gesmeten, het horlogemerk dat in de Tour de reclamekaravaan trekt met een enerverend muziekje. P.C. wil het oubollige merk weer hip maken en daarmee een tweede fortuin vergaren. Dat zal hem ongetwijfeld lukken, want de man heeft een neus voor geld. Omdat hij een perfect rolmodel is voor toekomstige poenpakkers, wordt P.C. wel eens gevraagd als gastdocent. Aan de studenten vertelt hij in plat West-Vlaams dat hij aan de Vlerickschool ooit eens vijfduizend euro betaalde voor een cursus ‘prijselasticiteit’. Achteraf bleek dat een prima investering, want de omzet steeg exponentieel. Geld verdienen kan hij dus als geen ander, maar voorts is hij volslagen onbeholpen. Hij weet niet eens hoe hij het fornuis moet aanzetten om soep op te warmen. Gelukkig is er zijn levensgezellin A. om het huishouden te beredderen en het vastgoedimperium van haar levensgezel te beheren. De ebbenhouten jongedame met Aziatische roots is duidelijk de zon waarrond zijn wereld draait. Zij huppelt door het programma op Louboutins waarin een normaal mens hoogtevrees krijgt. Om het voyeuristische kijkpubliek te behagen, gaat P.C. af en toe eens racen in een van zijn sportwagens. En af en toe is er een garden party, waar naast een vloot exclusieve sportwagens ook vliegtuigen in beeld komen. Omdat de hemel hem te begrensd is, volgt P.C. training om ruimtereiziger te worden.

Skelet met paardenstaart

Maar de absolute top is een koppel waarvan de vrouwelijke helft van haar hele leven nog geen klop gedaan heeft. Uit piëteit voor haar overleden moeder heeft ze zich namelijk voorgenomen om het aanzienlijke fortuin dat mama haar heeft nagelaten compleet op te doen. Ze wordt daarbij ijverig geholpen door haar toy boy, een skelet met paardenstaart. Het koppel brengt de dag door in een permanente staat van ledigheid en om het enigszins draaglijk te maken, slurpen ze aanzienlijke hoeveelheden champagne. Meestal gebeurt dat drijvend in een jacuzzi, maar binnenkort laten ze de bubbels rijkelijk vloeien in een spiksplinternieuwe boomhut voorzien van alle comfort. Een liftje is standaard, want hoe moet je anders de champagne naar boven krijgen? De vrouw heeft geruime tijd aan de Azurenkust gewoond, waar ze het bestaan deelde met een artiest. Af en toe wordt ze bevangen door heimwee naar het zwoele leven van de mediterrane jet set. De verplaatsing gebeurt respectievelijk per Bentley naar de luchthaven en vervolgens per privéjet naar de Côte d’Azur. Alwaar de ondraaglijke lichtheid van hun bestaan gewoon wordt voortgezet. 

De makers van The Sky appelleren aan een van de laagste instincten van de mens: ongezonde nieuwsgierigheid. Gelukkig voor hen zijn er voldoende nieuwe rijken die hun privacy te grabbel willen gooien. VIER hoeft niet te vrezen dat het programma afgunst zal wekken bij de kijker. Het leven dat daar geportretteerd worden is namelijk zo afschrikwekkend leeg, dat een weldenkend mens uit voorzorg nog liever zijn geld opstookt dan het op die manier te moeten uitgeven. 

Foto: (c) VIER.

Jan Becaus (1948) is een voormalig journalist en nieuwsanker van VRT. Van 2014 tot 2019 was hij gecoöpteerd senator voor N-VA.

Meer van Jan Becaus

Opperrechter Amy Coney Barrett: ondanks een schitterende carrière, toch omstreden. Omdat ze benoemd werd onder Donald Trump.

Commentaren en reacties