fbpx


Geen categorie

De jonge elite en haar voze rituelen

Voor 'Reuzegom' zullen het gerecht en de academische overheid vermoedelijk veel inschikkelijker zijn dan voor Dries Van Langenhove.


Reuzegom

Voor het eerst is in ons land een student overleden door een ontgroeningsritueel, ook wel doop genoemd. Iets waar sommigen willen aan deel nemen en tot alles bereid zijn, om toch maar in de groep te worden opgenomen. De 20-jarige Sanda D. uit Edegem, een schacht bij de Leuvense club Reuzegom, moest vissaus drinken, in een put gaan zitten waarbij ijskoud water over hem werd gestort, tot hij onderkoeld geraakte en in coma belandde. Einde verhaal. Blijkbaar moest dit de apotheose worden van een maandenlange sollicitatie/initiatie tot de exclusieve jongensclub. Men moet er wat voor over hebben.

Reuzegom, de nachtelijke pis-en-kotsrituelen van de studerende elite uit het Antwerpse: ook het doodmartelen van dieren bleek tot de vaste onderdelen van de ceremonie te behoren, en altijd onberispelijk in kostuum. In 2013 bracht GAIA al filmpjes uit waarop te zien is hoe met een varken wordt gesold, het dier een brandende sigaret in de bek krijgt en ontsmettingsmiddel moet drinken, om tenslotte afgemaakt en geroosterd te worden. Noch de academische overheid noch het gerecht voelden zich geroepen om er wat mee te doen, men trof een ‘minnelijke schikking’.

Maar nu dus, met alle respect, een niet zo sterk in zijn schoenen staande ingenieursstudent die er absoluut bij wou horen en zich gewillig liet doodvriezen. Ut vivat crescat et floreat Reuzegom!, zo luidt het motto van dit chique-vulgair genootschap dat al sinds 1946, onder impuls van ene Hugo Schiltz, studenten uit de hogere sociale kringen tot zich roept. Toen waren het nog alumni van het Antwerpse Xaverius-college, maar sindsdien heeft de club blijkbaar grenzen verlegd. Beestachtigheid als ladder naar de maatschappelijke top. Een uit de hand gelopen studentengrap die op een ontstellend gebrek aan normbesef wijst en, nu ja, een lamentabele educatie die je in die kringen niet zou verwachten.

Koen Metsu (N-VA), de burgemeester van Edegem waar de gestorven jongeman vandaan kwam, betuigde zijn medeleven aan de familie maar verkoos geen commentaar te geven op de praktijken van de studentenclub. Tja. Dat men piëteit in acht neemt tegenover de nabestaanden snap ik, maar tegenover de daders en het milieu? Of hoort men hier een old boys netwerk zwijgen?

Ik zal overigens wel de enige niet zijn die de bedenking maakt: in vergelijking met dit soort praktijken zijn die van Schild en Vriend maar brave koorknapen. Een studentenclub die er (o schande) een extreemrechtse mening op nahield, fitness-sessies organiseerde, af en toe eens op straat kwam en wat flauwe joden- en negermoppen ventileerde in besloten kring. En niet te vergeten: zowaar leden afvaardigde in de Jeugdraad (de media spraken van infiltratie). De manier hoe de ‘fascist’ Dries Van Langenhove met pek en veren werd verbannen uit de goegemeente, zelfs het terrein van de universiteit niet meer mocht betreden, zal Reuzegom vermoedelijk niet te beurt vallen. Dit is namelijk de club waar dokters, advocaten, magistraten, bedrijfsleiders en politici uit voortkomen, het kruim van de maatschappij dus, ook wel establishment genoemd.
Hallo Pano? Iemand geïnteresseerd? Kwaliteitskranten? Het kan toch niet zo moeilijk zijn om te achterhalen welke ex-Reuzegommen vandaag aan het roer van de samenleving staan, en nu zorgvuldig de omerta bewaren?
Of zou men bij het roeren in deze beerput te dicht bij de machtsgremia komen, wat voor een journalistieke carrière niet altijd gezond is?

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Johan Sanctorum

Johan Sanctorum is filosoof, publicist, blogger en Doorbraak-columnist.