Het is volop aftellen naar het WK wielrennen, dat zich deze maand afspeelt op Vlaamse wegen. De koers komt thuis. Dat is ook de toepasselijke naam van een campagne rond het WK wielrennen om de liefde voor de fiets bij de Vlaming aan te wakkeren, voor zover dat nog nodig is. Het organiseren van een evenement als een WK kan commercieel interessant zijn, met ondernemers die hun kans schoon zien om bepaalde activiteiten te houden. Met een goed mobiliteitsplan kunnen…
Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement
Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)
Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)
Het is volop aftellen naar het WK wielrennen, dat zich deze maand afspeelt op Vlaamse wegen. De koers komt thuis. Dat is ook de toepasselijke naam van een campagne rond het WK wielrennen om de liefde voor de fiets bij de Vlaming aan te wakkeren, voor zover dat nog nodig is.
Het organiseren van een evenement als een WK kan commercieel interessant zijn, met ondernemers die hun kans schoon zien om bepaalde activiteiten te houden. Met een goed mobiliteitsplan kunnen steden en gemeenten een massa volk lokken voor hét sportieve hoogtepunt van het jaar in een populaire sport. Daarnaast kunnen ook de sportbeleving en de zin voor beweging bij de bevolking meesurfen op de WK-golf en daarbij steekt ‘De Koers Komt Thuis’ een handje toe. Wat houdt die campagne dan precies in?
500 WK-punten
Centraal in ‘De Koers Komt Thuis’ staat de fotochallenge. Over heel Vlaanderen zijn liefst 500 WK-punten te vinden. Het park van Tervuren, het Zennegat in Mechelen, de fietsroute Het Groene Lint in Oostende, de Moskesstraat in Overijse waar straks renners en rensters mogelijk een beslissende aanval plaatsen, bekende hellingen als Tiegemberg en Taaienberg en uiteraard de iconische Muur van Geraardsbergen: allemaal locaties die een mooie foto in de hand werken. Bij vele van deze punten staat ook een WK-bord. Daarbij een foto nemen en je hebt meteen de gevraagde link met het WK.
Creatievelingen kunnen heus nog wel andere links met het WK bedenken. Die dienen dan naar voor te komen in de foto, die je kan delen op Instagram met #dekoerskomtthuis. Dan nog @sportvlaanderen taggen en je komt in aanmerking voor één van de prijzen: een VIP-arrangement of VIP-ervaring wanneer de mannen op 26 september hun WK-wegrit afwerken, een fietsarrangement in één van de Sport Vlaanderen centra of 50 WK-pakken.
Elke regio in Vlaanderen heeft haar troeven
Deelnemen is mogelijk tot 12 september en kan eventueel ook via een online deelnameformulier. Winnaars worden op 14 september bekendgemaakt. Een hoog aantal deelnemers aan het einde van de campagne zou ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) plezieren. ‘Door middel van de WK-routes hoop ik dat de Vlaming zijn eigen regio al fietsend zal herontdekken’, aldus de minister. ‘Elke regio in Vlaanderen heeft immers haar troeven en is het verkennen absoluut waard.’
‘De Koers Komt Thuis’ is echter nog zoveel meer dan de overkoepelende challenge die fietsers, of het nu alleen of in groep is, op zoek doet gaan naar dat onvergetelijke beeld. Gezinnen die er graag eens met de fiets op uit trekken, kunnen elke maand een nieuwe uitdaging van Familie Fit aangaan. Zoveel mogelijk fietsminuten verzamelen, is uiteraard de opdracht.
Bike For Life en ‘Little Champions’
Bike For Life 2021 is ook één van de initiatieven die gekoppeld zijn aan ‘De Koers Komt Thuis’. Tot 24 september kunnen bedrijven en organisaties voor Kom Op Tegen Kanker geld inzamelen door fietsende collega’s te sponsoren. Wie meedoet kan via ‘De Koers Komt Thuis’ ook zijn/haar route of BikeCoins delen.
Uiteraard is er ook gedacht aan de sporters die een eigen wielerploegje hebben, met extra aandacht voor de kleintjes. Daarom werd ‘Little Champions’ tot leven geblazen, een onderdeel van de Flanders 2021 Roadshow, met als bedoeling fietsende kinderen een unieke ervaring te geven in aanloop naar het WK.
Mont Ventoux
De Vlaamse hellingen beklimmen is voor velen al een uitdaging om u tegen te zeggen. Wie zich geroepen voelt tot het zwaardere klimwerk, wordt opgeroepen om zich te wagen aan de beklimming van de Mont Ventoux. Dat doen organisaties elk jaar wel voor het steunen van een bepaald goed doel. Ook op de Ventoux zijn drie WK-punten vastgelegd die een uniek beeld kunnen opleveren: in village Cannibale, aan de bevoorrading in Sault en aan Chalet Liotard.
Bij elke challenge, of het nu voor één fietser is, gezinnen, wielerploegen of bedrijven, horen andere prijzen om de dapperen onder ons te stimuleren. Daarnaast zitten ze ook bij Sport Vlaanderen niet stil: allerlei fietsactiviteiten worden georganiseerd, zij het in de centra of op de WK-routes. En dit vanaf de eerste week van september tot de eerste dagen van oktober, met prijzen die week na week veranderen en gaan van tickets voor WK-toertochten en bidons en wieleroutfits tot toegangstickets voor Sports Cube in Brugge, dat enkele jaren geleden ook het virtueel sporten introduceerde.
Richting een climax
Van 19 tot 26 september zitten vele Vlamingen ofwel op het puntje van hun stoel langs de zetel of langs de kant van het parcours om te volgen welke wielrenners-en rensters welke sublieme prestaties leveren. Het WK is echter veel meer dan dat, het is ook een middel om Vlaanderen – reeds een fietsregio – nog meer aan het fietsen te krijgen.
Met campagnes als ‘De Koers Komt Thuis’, die ervoor moet zorgen dat de fiets nog aan populariteit heeft genomen wanneer dat WK in Vlaanderen dan eindelijk aanvat en het enthousiasme voor het wielrennen naar een absolute climax stijgt. ‘Het wielrennen zit in ons DNA, daarom hebben we echt het gevoel dat met dit WK de koers nu thuiskomt’, besluit Ben Weyts.