fbpx


Onderwijs

‘De laatste vijf jaar sprak ik mijn directeur niet’

Onderwijs in NederlandHet lerareninitiatief ‘De werkvloer’ wil het debat over onderwijshervormingen voeden vanuit de praktijk. Op de webstek verscheen deze week een onderwijsgetuigenis die Vlaanderen zeker kan inspireren.

Ton Lamers doceerde tot een jaar geleden in een Eindhovense schoolgemeenschap. Een cruciaal punt uit zijn getuigenis betreft de schaalvergroting. ‘In mijn ervaring zijn de gevolgen van zulke schaalvergrotingen alleen maar desastreus geweest. Kleine schooltjes, alle met een eigen identiteit, werden op één hoop geveegd en met een “vernieuwend” onderwijskundig sausje overgegoten dat vooral moest verhullen dat het in de eerste plaats om een grote besparingsoefening ging. Kinderen, en zeker kinderen met gedragsproblemen en leermoeilijkheden, voelen zich veel meer op hun gemak als zij enkele duidelijke aanspreekpunten en directe contacten hebben. In mastodontscholen maskeren ze hun onzekerheid veel meer door negatief compensatiegedrag, waarmee ze bestaande vooroordelen bevestigen.’

Ton Lamers gaat verder in zijn persoonlijke getuigenis: ‘De laatste vijf jaar werkte ik op een scholengemeenschap met 2500 leerlingen en ongeveer 300 docenten. Hoewel de directeur mijn lokaal dagelijks passeerde, hebben we elkaar nog nooit gesproken. De organisatie is volgens bedrijfskundig model opgezet. Voor deze manager was ik slechts één werknemer van de vele. Kortom: hij had wel belangrijkere zaken aan het hoofd. De eerste jaren van deze nieuwe scholengemeenschap waren rampzalig. De schoolleiding verdedigde te vuur en te zwaard hun visie op het onderwijs en de in hun ogen kleinschalige organisatie. Als het mijn leerlingen of mijn vak betrof heb ik mijn kritiek nooit onder stoelen of banken gestoken. Ten aanzien van de werkomgeving en werkomstandigheden voor mijn collega’s en mijn leerlingen heb ik hierdoor positieve verbeteringen bereikt.‘

U kan een en ander nalezen op de webstek van De Werkvloer.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Karin Dedecker

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.