fbpx


Politiek
bananenrepubliek

De loden schoenen van Paul Magnette

België BananenrepubliekWe moeten de hand reiken aan de Unia-sjouters, straks denken de moraalridders nog dat we hen discrimineren. Ik heb daarom klacht neergelegd voor leeftijdsdiscriminatie omdat ik gisteren geen schelletje boterhamworst kreeg bij de slager. Als diabeet heb ik klacht neergelegd tegen het onwaarschijnlijk kwetsende Suikerfeest. Elk jaar wordt ik psychologisch gekraakt en moet ik door een hel omdat moslims zich voor mijn neus volproppen met suiker. Gelukkig hebben we op scholen frisdranken met suiker verboden. Ik heb klacht neergelegd tegen de kinderboeken van kapitein bleekscheet. Puur racisme is dat. Het is vernederend en discriminerend dat criminele, onmenselijke piratenkapiteins, systematisch als blanke mannen met een handicap worden voorgesteld. Het is vooral de naam ‘bleekscheet’ die mij kwetst, als ‘witgepigmenteerde’ westerling raakt deze grove belediging mij diep.

Waar blijft de kerstvrouw?

Als vrouw met enige wijsheid in pacht, leg ik klacht neer voor discriminatie omdat in sprookjes de wijzen en weldoeners telkens weer mannen zijn: de Kerstman, Sinterklaas, de Tovenaar van Oz, Jezus, Grote smurf, Mohamed, Dumbledore, Wickie de Viking … Waarom geen kerstvrouw, Sinterkatrien, de tovenares van Oz of Grote smurfin. Ik reken op poco-steden als Leuven en Gent, pioniers in het niet discrimineren bij kinderfolklore, om op 25 december met een kerstvrouw uit te pakken. Gooi de stereotiep van een wijze oude man overboord, ze is discriminerend voor alle wijze oude vrouwen. Last but not least, leg ik klacht neer voor discriminatie door koning Filip. Waarom duidt hij nooit een informatrice aan? Zijn wij daarvoor te dom Sire?

Ik twijfel of Unia mijn klachten zal weerhouden of als de mainstream-media mijn grieven uitgebreid zullen verslaan. Maar het belangrijkste is dat ik een catharsis vond voor mijn psychologische afwijkingen. Gelukkig zijn er organisaties zoals Unia, die therapie voorzien voor citroenquerulanten met lange tenen, aandachtszoekers met een Calimerocomplex en poco-chicaneurs.

Miseriemagneet Magnette

Koning Filip, de handpop van de traditionele politieke partijen, stuurt Paul Magnette voor een tweede maal het veld in als informateur. De PS wil nieuwe federale verkiezingen, maar daarvoor moet de coalitie guillotine eerst paars-groen/geel onthoofden. Magnette wil meer geld voor zijn sinterklaaspolitiek, en als dat niet kan, dan maar nieuwe verkiezingen. De Stalinspeech voor het partijcongres ligt al klaar: We hebben alles geprobeerd, maar de fascisten van NV-A en de klimaatfarizeeërs van Groen willen ons geen acht miljard euro geven om onze Waalse schuldenputten te dempen. We kunnen toch geen federale regering vormen zonder extra geld voor ons sociaal pamperbeleid? Wij willen een investeringsregering, betaald via nieuwe belastingen voor werkenden en rijken. Waarop de PS-leden hun dopkaarten wild om zich heen zwaaien en de miseriemagneet van Wallonië enthousiast acclameren.

Na acht jaar Waalse premiers en ministers van begroting kleurt het schuldenrapport van België roder dan het bloed van Mao en Castro. Onze staatsschuld stijgt met 507 euro per seconde en bedraagt momenteel 468 miljard euro(www.staatsschuldmeter.be). Tegen 2024 moet een gat in de begroting van 14 miljard euro dichtgereden worden. Het franskiljonse verzuipingsbeleid met loden schoenen voor Vlaanderen, moet plaats maken voor realisme en gezond verstand.

Ceci n’est pas un idiot 

Het is surreëel dat de Europese commissie ons land veroordeelt voor sjofel financieel beleid, maar straks Charles Michel als menner van dit faillissement, tot Europees president benoemt. Didier Reynders, de man van duizend fiasco’s met de cognitieve envergure van een dwergblauw-vlindertje, wordt dan weer aangesteld als Europees commissaris bevoegd voor Justitie. Ik ben er nog niet uit of het hier om politiek sadomasochisme of flagellantisme gaat, dan wel om zinsverbijstering van wereldvreemde Europese mandarijnen.

Is de Europese begroting dan zoveel beter? Wat had je gedacht? Elk jaar een tekort tussen de drie à vijf procent en in 2018 was er een betalingsachterstand van 281,2 miljard euro, een nieuw record. Om die problemen van de baan te helpen, wordt de hulp van Charles Michel ingeroepen. Of hij aan de juiste kant van de geschiedenis staat valt te betwijfelen, maar dat hij aan de verkeerde kant van financiële orthodoxie staat, hoeft geen betoog. Zijn sollicitatiebrief aan de europarlementsleden opende met de gevleugelde woorden: ‘Ceci n’est pas un idiot à Bruxelles. Herman Van Rompuy werd door Nigel Farrage omschreven als een obscuur personage en een droge dweil; voor Michel zijn dat complimenten, vrees ik.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.