fbpx


Buitenland

De ‘moslimban’ van Trump
Een Facebooktijdlijn die explodeerde. Een Twitterfeed die tegen meer dan 120 kilometer per uur voorbijraasde. Tot zelfs een persoonlijk bericht van een Vlaamse liberaal die parallellen trok met de meest donkere tijden uit de Europese geschiedenis. De aanleiding? Het zogenaamde inreisverbod voor moslims. Een term die al snel hysterische reacties ontlokte bij mensen die de laatste maanden maar weinig andere gevoelens hebben gehad. Hoog tijd voor een reality check: nergens is sprake van een inreisverbod voor moslims. Zo kunnen bijvoorbeeld Albanese, Pakistaanse, Indonesische, Qatarese, Marokkaanse, Belgische of Senegalese moslims nog steeds probleemloos naar de VS reizen.

Trump lost verkiezingsbelofte in

Trump veroorzaakte tijdens zijn campagne heel wat deining door uitspraken over een moslimban. Hij stelde deze echter snel bij. In de praktijk zou het een inreisverbod worden voor mensen uit door ‘terrorisme geaffecteerde landen’.  Daarnaast pleitte Trump voor extreme vetting, een zeer grondige background check om zeker te zijn dat reizigers afkomstig uit deze landen geen snode plannen in het schild voeren. Dat lijkt me, gezien de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, niet echt een vreemd uitgangspunt.

Wat houdt de executive order in?

De eerste 120 dagen komt er een vluchtelingenstop. Bovendien mogen er in 2017 maximaal 50.000 vluchtelingen het land in. Ter vergelijking: Obama liet per jaar 70.000 vluchtelingen toe, zowel in 2014, 2015 als 2016. Het plafond voor 2017 werd door Obama opgetrokken naar 110.000 vluchtelingen per jaar. Trump heeft dit nu bijgesteld naar 50.000.

Het meest controversiële aspect van de richtlijn is een inreisverbod van 90 dagen voor inwoners van zeven landen: Iran, Irak, Jemen, Syrië, Libië, Soedan en Somalië. Dit had Trump al een hele tijd geleden aangekondigd en sluit dus naadloos aan bij zijn verkiezingsbelofte.

Reden hiervoor is dat de nieuwe Amerikaanse regering de achtergrond van deze reizigers grondiger wil controleren. In de lijst van zeven landen is er, uitgezonderd Iran, geen enkel land met een regering die kan garanderen dat de informatie die de VS opvraagt over reizigers betrouwbaar is. De komende 30 dagen komt er een onderzoek door het Department of Homeland Security om te kijken of er landen aan deze lijst moeten worden toegevoegd.

Al te letterlijke interpretatie

Het echte probleem van de afgelopen dagen situeert zich rond de mensen die afkomstig zijn uit deze zeven landen en al op weg waren naar de VS. Het lijkt erop dat de immigratiediensten de richtlijn bijzonder letterlijk hebben geïnterpreteerd. Hierdoor werden ook mensen met een Green Card – die in de VS wonen en werken – tegengehouden aan de grens. Persoonlijk lijkt het me dan ook een goede zaak dat de rechterlijke macht hier heeft ingegrepen en deze mensen toch toegang heeft verleend tot de VS. De personen waarover het gaat hebben overigens al enkele stevige FBI-controles achter de rug. De administratie heeft inmiddels ook verduidelijkt dat mensen die permanent in de VS verblijven niet gevat worden door de nieuwe richtlijn.

Opnieuw strenger voor Syriërs

De stijlbreuk met het verleden is kleiner dan u denkt. De Syrische vluchtelingen werden door de Obama-administratie pas recent ontdekt. Tijdens de eerste tien maanden van 2016 werden er iets meer dan 13.000 toegelaten tot de VS. In 2015 waren het er 1682, in 2014 – geen tikfout – 105 en in de jaren daarvoor nog minder. Nu komt er een tijdelijke stop op Syriërs.

Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij wil kiezen voor veilige vluchtelingenzones in de buurlanden rond Syrië. Hoe Trump een stop op Syriërs gaat verzoenen met het prioritair beschermen van kwetsbare vluchtelingen is een vraag die hij de komende maanden zal moeten beantwoorden. Daarbij gaat het sowieso meestal om christenen, die door de vorige administratie werden vergeten. Amper 0,5 procent van de toegelaten vluchtelingen waren christenen, 99,1% ervan waren soennitische moslims. De nieuwe regering zal nu voorrang geven aan de meest kwetsbare groepen: christenen en jezidi’s.

Hysterische hypocrisie

Tijdens Obama’s laatste dagen als president werden de regels voor Cubaanse vluchtelingen verstrengd.  Vroeger werden ze erkend als vluchteling op het moment dat ze aan land kwamen in de VS. Obama schafte dit af. Het vasteland bereiken is niet meer genoeg. Deze vluchtelingen worden nu gewoon teruggebracht naar Cuba. De vele protesten, Facebooktirades en moreel veroordelende tweets aan het adres van de oud-president heb ik gemist. Net zoals toen Obama een vluchtelingenstop uitvaardigde voor Iraakse vluchtelingen in 2011 en dat gedurende zes maanden. Zelfde verhaal bij het bouwen van een muur aan de grens met Mexico: de helft staat er al met dank aan Bill Clinton. Heeft u nog weet van protesten hier in Vlaanderen?

Het Midden-Oosten is een broeihaard van problemen. Een groot aantal van deze problemen zijn echter te danken aan het beleid van Bush en Obama. Eeuwige oorlogen in Afghanistan en Irak. Betrokkenheid in burgeroorlogen in Libië, Somalië, Jemen en Syrië. Resultaat: totale chaos, die ervoor gezorgd heeft dat reizigers uit deze landen heel moeilijk na te trekken zijn. Trump lost nu zijn verkiezingsbelofte in, en zorgt ervoor dat het voortaan moeilijker wordt voor mensen uit een van deze landen om binnen te raken in de VS.

Ten slotte is de verontwaardiging nogal selectief. Israëlische burgers raken niet binnen in het Midden-Oosten. Als Belgen een Israëlische stempel in hun paspoort hebben staan, moeten ze eerst een tweede paspoort aanvragen om nadien in Arabische landen binnen te raken. Niet-moslims mogen Mekka en Medina niet binnen. Niemand die erover klaagt omdat elk land soeverein de toegang tot zijn land bepaalt.

Conclusie: deze maatregel is geen moslimban. Wie het tegendeel beweert doet aan stemmingmakerij en is intellectueel – al dan niet doelbewust – oneerlijk. Wat deze maatregel wél is, is een duidelijke verstrenging van het immigratiebeleid, maar niet zo extreem als pers en sociale media ons dit weekend deden geloven.

Foto: ©Reporters

Deze bijdrage verscheen eerder op deredactie.be.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Neyskens

David Neyskens is bestuurder van de denkank Libera! en volgt voor Doorbraak de Verenigde Staten op de voet.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.