fbpx


Europa

De N-VA eurosceptisch? Nonsens!
In een opiniestuk van Kathleen Van Brempt, Dirk Van der Maelen en Güler Turan over het spijtige ‘verlies aan diplomatieke invloed’ van België in de EU-onderhandelingen noemden ze de N-VA eurosceptisch. Een mens zou er zijn zakdoek bij bovenhalen. Niet om te treuren over wat ze stellen, maar vooral om te betreuren dat ze niets beters kunnen bedenken.

Eerst en vooral men moet wel vermoeden dat de N-VA het zelf niet altijd zo goed weet. In 2012 noteerde De Standaard nog de vrolijke woorden van Ben Weyts: ‘de N-VA is de enige echte pro-Europese partij’. Maar vandaag noemt de N-VA zich ‘eurorealistisch’. Een term die de partij ging halen bij oud-EU-parlementslid voor de LDD Derk-Jan Eppink. De N-VA zweert bij ‘een confederaal Europa waarin de lidstaten samen beslissen wat ze samen aanpakken’. Dat de partij de kinderbijslagvoorstellen van David Cameron genegen is, is op zich ook niet nieuw. Als sinds het grote partijcongres van 2014 gelooft de partij niet meer in een eengemaakte sociale zekerheid voor ‘Europa’, en wil het meer soepelheid voor de deelstaten om eigen accenten te leggen op het vlak van migratie, energie en economie.

‘Zie je wel! Eurosceptici!’ Maar is het dan zo eurosceptisch van de N-VA om wel te geloven in een sterkere monetaire en economische unie? De EU moet voor hen ‘een flinke vinger in de pap hebben bij bijvoorbeeld begrotingen van de lidstaten’. Met zulke ideeën moet je bij Britse eurosceptici niet aankomen.

Sander Loones van de N-VA schreef na het bereikte akkoord van de EU en het VK: ‘Dit is niet het begin van het einde, wel het begin van de broodnodige hervormingen. Dit is slechts een eerste serieuze stap naar een fundamentele modernisering van de EU’. Ook niet meteen de teneur van eurosceptici. Dat de N-VA haar agenda rechts-liberaal invult is een ideologische keuze, maar het is niet omdat iets dergelijks niet het ideeëngoed van de sociaaldemocraten is, dat het daarom een eurosceptische keuze is.

Wat dan te denken van een Caroline Gennez, die in 2013 in een interview met Metro verklaarde: ‘Wij staan echt wel voor een ander Europa. Dit Europa is het onze niet.’ Is dat dan ook euroscepticisme? ‘Vrij verkeer van mensen in Europa, allemaal goed en wel. Maar misbruik kan simpelweg niet. Zeker niet als de nationale belangen en de normale werking van bedrijven in het gedrang komen. Dus ja, ik begrijp het ongenoegen van David Cameron.’ Dat zijn de woorden van John Crombez toen hij nog staatssecretaris voor fraudebestrijding was. Ging hij plat op de buik voor Cameron?

Wat doen eurosceptici dan wel? Volg het debat over de Brexit in het Verenigd Koninkrijk en u zal het antwoord vrij snel te weten komen. Eurosceptici willen geen vernieuwing of verfrissing, maar gewoon het einde van de Europese Unie. Het is daarom ook complete nonsens van Kathleen Van Brempt, Dirk Van der Maelen en Güler Turan te beweren dat de N-VA eurosceptisch is. Daarmee dienen ze het in ons land al zo afwezige debat over de werking van de EU in het geheel niet.

 

Deze opinie verscheen gisteren ook op Knack.be.
 
 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.