fbpx


Communautair
Wallonië

De onmogelijke taak van de Ministers voor Hervorming der Instellingen
Het regeerakkoord van de Vivaldi coalitie belastte twee ministers met institutionele hervormingen, namelijk Annelies Verlinden en David Clarinval. Zij kregen ook de opdracht om een voorlopige lijst van grondwetsartikelen op te stellen ter herziening. Het doel is een nieuwe staatsstructuur vanaf 2024 met een homogenere en efficiëntere bevoegdheidsverdeling. Vier jaar later en minder dan één jaar voor de volgende parlementsverkiezingen staan we nog nergens.  De burgerbevraging Beide ministers kennen de resultaten van de burgerbevraging 'Een land voor de toekomst'. Daaruit…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.


Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media.

Wachtwoord vergeten

Nog geen proefabonnement?


Lees Doorbraak een maand gratis en vorm uw eigen mening.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als u nu een abonnement neemt, dan mist u geen enkel artikel.


Het regeerakkoord van de Vivaldi coalitie belastte twee ministers met institutionele hervormingen, namelijk Annelies Verlinden en David Clarinval. Zij kregen ook de opdracht om een voorlopige lijst van grondwetsartikelen op te stellen ter herziening. Het doel is een nieuwe staatsstructuur vanaf 2024 met een homogenere en efficiëntere bevoegdheidsverdeling. Vier jaar later en minder dan één jaar voor de volgende parlementsverkiezingen staan we nog nergens. 

De burgerbevraging

Beide ministers kennen de resultaten van de burgerbevraging ‘Een land voor de toekomst’. Daaruit blijkt namelijk dat de instellingen moeten worden vereenvoudigd. Perfect. Maar niets is geregeld. De kloof blijft bestaan tussen het zuidelijke kamp, de ‘demandeurs de rien’, die zich aan het status-quo van het federalisme vastklampen, en het noordelijke kamp, dat voorstander is van een confederaal stelsel.

Alles heeft zijn grenzen, ook het befaamde ‘compromis à la belge’. We zien niet in hoe er nog voor de verkiezingen van 9 juni 2024, een oplossing zou kunnen komen voor de institutionele werking van België. Voor Vlaams Belang en N-VA (45,6% van de stemintenties) is de onafhankelijkheid van Vlaanderen het einddoel. Maar het verleden heeft ons ook geleerd dat CD&V en Open VLD ook heel resoluut kunnen zijn als de fundamentele belangen van Vlaanderen op het spel staan.

Jean Gol

Als Waal, zou ik echt willen dat mijn regio welvarend kon zijn. Maar dat is jammer genoeg niet het geval. Ik ben nooit fan geweest van de Coué-methode (Emile Coué was een Frans psycholoog die een methode introduceerde op basis van optimistische autosuggestie, red.). Het lijkt mij verantwoordelijker om de harde realiteit onder ogen te zien.

Vlaanderen wil namelijk niet langer financiële solidariteit tonen met een Wallonië dat, in zijn ogen, de regionalisering niet heeft kunnen benutten om de juiste economische keuzes te maken. Als Wallonië aan zijn lot wordt overgelaten, zou het al snel te maken krijgen met een forse daling van zijn sociale diensten. De Belgicistische visie van een Bouchez leidt nergens toe. Eén van zijn vermaarde voorgangers, Jean Gol, wist dat België uiteindelijk zou bezwijken onder de slagen van het Vlaams-nationalisme en dat alleen integratie in Frankrijk kon Wallonië een redelijke toekomst garanderen.

Jules Gheude

Jules Gheude is oud-medewerker en biograaf van François Perin en bezielt de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France).