JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

De onzalige ‘splitsing’ van BHV

Katleen Van den Heuvel18/8/2012Leestijd 3 minuten

BHV is gesplitst. Zowel de kieskring als het juridisch arrondissement. CD&V-burgemeesters uit de Rand hingen met veel poeha spandoeken aan hun gemeentehuizen: mede dankzij hun partij is BHV gesplitst. Maar Brusselse juristen luiden de alarmbel.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Alvast de Brusselse advocaat Fernand Keuleneer – anders de de mildheid zelve; every inch a gentleman – laat niet na in Brussel de Vlaamse politici met de vinger te wijzen: ‘de Vlaamse onderhandelaars hebben blijk gegeven van grote incompetentie en van een schrijnend gebrek aan enig strategisch inzicht’. Ook de Vlaamse Beweging ging volgens de oud-voorzitter van het Vlaams Pleitgenootschap in de fout: ‘De splits-o-manie van de Vlaamse Beweging heeft tot het voorspelbare en voorspelde resultaat geleid. De Vlaamse belangen werden niet verkocht, want bij een verkoop krijg je iets terug. Het werd gewoon een gratis weggeefactie.’

Keuleneer spaart zijn woorden niet: ‘deze herziening van het gerechtelijk arrondissement BHV is een gedrocht, het is een fiasco over de hele lijn. Wie vijf jaar geleden zei dat dit als resultaat uit de bus zou komen, werd weggehoond en weggelachen. Nu schijnt iedereen deze beslissende politieke nederlaag normaal te vinden.’

Waarover gaat het?

Voor de splitsing was er voor het hele arrondissement één rechtbank van eerste aanleg, één arbeidsrechtbank en één rechtbank van koophandel, voor de hele regio, met elk Nederlandstalige en Franstalige kamers. Voor politie- en vrederechters geldt in Brussel en de zes faciliteitengemeenten uit de Rand dat ze tweetalig zijn. Tot daar de situatie voor de splitsing.

Wie met wat goede wil naar de cijfers kijkt, ziet dat het personeel in de ‘unitaire’ kieskring BHV haast paritair was. Na de splitsing echter, zal nog een derde van het juridisch personeel in Brussel Nederlandstalig moeten zijn en een derde Franstalig. Twee op de drie magistraten moeten, zoals dat heet, een ‘grondige’ kennis van de andere taal hebben. Om dat aan te tonen, moeten ze een taalexamen afleggen. Hiermee zijn er in de praktijk grote problemen omdat onvoldoende tweetalige magistraten kunnen worden gevonden, vooral aan Franstalige kant.

Ontdubbeling

In feite komt er helemaal geen splitsing. De rechtbanken worden ontdubbeld en die regeling geldt ook voor de politierechtbanken, maar niet voor de vredegerechten. Het arrondissement blijft wat het was. Je krijgt dus nu Franstalige rechtbanken, bevoegd voor heel BHV, én Nederlandstalige rechtbanken, eveneens bevoegd voor heel BHV.

Die ontdubbeling van de rechtbanken leidt tot een enkel op politieke verhoudingen gebaseerde verdeling van het personeel: 80% gaat naar de Franstalige rechtbanken, 20% naar de Nederlandstalige. Alleen in de rechtbank van koophandel is de verhouding 60F/40N.

Bovendien wordt het vereiste twee derde ‘grondig tweetalige’ magistraten van de ontdubbelde rechtbank vervangen door de ‘functionele’ tweetaligheid van één derde. De tweetaligheidsvereiste wordt dus meer dan gehalveerd.

Kritiek

Keuleneer staat met zijn kritiek niet alleen. De Vlaamse magistraten stelden in juni in een open brief vooral niet tevreden te zijn met de verdeling van het personeel volgens een 80F/20N-sleutel, omdat het aantal Nederlandstalige zaken in BHV momenteel minstens 30 % bedraagt. De Nederlandstalige kamers zouden dus veel personeel verliezen, wat tot veel gerechtelijke achterstand zal leiden. Keuleneer: ‘Voor de bepaling van de verhouding 80/20 hebben de Vlaamse onderhandelaars zich laten misleiden – volgens mij door hun eigen schuld – door zeer fragmentaire en foutieve cijfers.’

We krijgen dus géén splitsing, het aantal niet-tweetalige personeelsleden in de rechtbanken neemt toe, heel wat Vlaamse rechters en personeelsleden verdwijnen en eentalig Franstalige rechters worden nu bevoegd in héél Halle-Vilvoorde. Rest ook nog de vraag: wat zal dit kostenn?’ Wat de impact van dat alles zal zijn op de rechtsgang in ‘Brussel-Halle-Vilvoorde’, is al helemaal onbekend. Want er zullen niet plots minder ‘feiten’ en dus zaken voorkomen in het Nederlandstalige deel van het arrondissement, dan voorheen. Maar er zijn wel een pak minder magistraten om dat alles onder handen te nemen.

Maar aan de gemeentehuizen van door CD&V-burgemeesters bestuurde gemeenten hangt nu wel triomfantelijk: ‘B – HV eindelijk!’.

Categorieën

Katleen Van den Heuvel (1972) is historica en filosofe en hoewel ze journalistiek studeerde geeft ze geschiedenis in het secundair onderwijs. Ze schrijft over geschiedenis, Europa, Verenigde Staten en media.

Meer van Katleen Van den Heuvel

‘De Belg’ is géén botte afrekening met Christian Van Thillo en zijn mediarijk, zoals de eerdere (en toekomstige) boeken van Guido Van Liefferinghe. Maar blij zal hij er zeker niet mee zijn.

Commentaren en reacties