JavaScript is required for this website to work.
Media

Is de paus in het Vaticaan?

Pieter Bauwens10/7/2015Leestijd 3 minuten

De pausreis naar Zuid-Amerika wordt amper besproken in De Vlaamse media. Waarom toch?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De paus zegent op het pauselijke vliegtuig een leukemiepatiënt … geeuw. De paus over het belang van de familie, of over jeugdwerkloosheid in Ecuador … zucht. Meer dan een miljoen mensen komen naar een openluchtmis in Quito … tja. De paus die de nuntiatuur waar hij verblijft ’s avonds laat tot twee keer toe verlaat om de vele mensen die er staan te wachten te groeten en hen oproept om naar huis te gaan om te slapen … ach. Franciscus noemt politiek een van de hoogste vormen van liefdadigheid … pff. De paus aan de universiteit: ‘We hebben de aarde gekregen als een geschenk, welke wereld willen wij achterlaten?’ … hehe. En tegen de studenten: ‘Besef dat kunnen studeren een recht is, maar ook een privilege, voel je solidair met wie dat niet kan,’ … zzz. De paus op weg naar Bolivia, door de linkse president Evo Morales in 2009, ondanks weerstand van de katholieke Kerk, hervormd tot een lekenstaat. Paus Franciscus staat voor de uitdaging om tijdens zijn reis het vertrouwen tussen de regeringen en de plaatselijke bisschoppen, die het vaak grondig oneens zijn, te herstellen … hoh. De paus krijgt een kruisbeeld in hamer-en-sikkelvorm … goh.

Belgen/Belga

De paus is in Zuid-Amerika met zijn boodschap van hoop en de wil om de armoede uit te roeien, de natuur te redden en een einde te maken aan de destructieve uitwassen van het kapitalisme. Zo wordt deze paus in de media gekaderd, ook tijdens deze reis. In de internationale pers toch. In Vlaanderen waren er berichten in Metro op 5 juli. De Morgen nam wat berichten over van Belga en VTM. En er waren twee korte berichten in het VRT-journaal en een compilatie van ruwe beelden die de paus tonen als een beroemdheid waar iedereen voor buitenkomt op Deredactie.be. Mager, maar beter dan niets. In De Standaard konden we niets vinden. Ook in de Gazet van Antwerpen vinden we niets. De nieuwswaarde van de reis is voor onze redacties amper van waarde. Geen kolommetje, geen kaderstukje, geen kortje, niets. Waarom?

Waarom? Het nieuwe van de paus is er af. We kennen zijn standpunten, het is geen ‘nieuws’ zal een redacteur zeggen. Ofwel heeft het geen ‘maatschappelijke relevantie’ voor ons. Zuid-Amerika is ver en de buitenlandrubriek staat al vol met Griekenland. Veel belangrijker. Sport heeft ook meer bladzijden nodig wegens de Tour de France en tja, je moet keuzes maken. Daarbij, er is naar alle waarschijnlijkheid geen enkele Vlaamse journalist mee met de paus. (Jammer, ze hadden me altijd mogen bellen.) En waarschijnlijk heeft Belga niet zoveel berichtjes over het pausbezoek die iedereen zomaar kan overnemen op de website. Geen eigen mensen en geen Belga, is geen nieuws, ook zo gaat dat. Daarnaast zijn er eigenlijk geen echte redacteurs religie meer. Wie Italië volgt, moet er het Vaticaan bijnemen en er wordt wel een chinese vrijwilliger aangeduid die er op de redactie wat artikels over de kerk moet bijnemen: de opvolging van Leonard, wie gaat er naar de synode in oktober, een kerkelijke topjob voor een bisschop, de schandalen en dat is het zowat. Waarom? (Gelieve deze alinea opnieuw te lezen.)

Religieuze omroepen

Het schrale persaanbod van het pausbezoek aan Zuid-Amerika in Vlaanderen valt samen met de discussie over de religieuze omroepen. Eigenlijk is de beslissing door minister Gatz (Open Vld) al genomen, ze verdwijnen bij de openbare omroep. Hij ziet het waarschijnlijk als een makkelijke besparing. Het gevolg zal opnieuw een verschraling van het media-aanbod zijn. Als de VRT geen ‘departement religie’ krijgt (wie volgt religie op Deredactie.be?), dreigt religie volledig te verdwijnen van de ‘broadcast’ media. Op wat leuke beelden van de paus na. Een ramp hoeft dat niet te zijn in deze tijden van netcasting en Youtube. De religieuze omroepen kunnen daar verder draaien, maar zijn niet meer zomaar voor iedereen toegankelijk. De minister zou moeten waken over de diversiteit van de media, nu dreigt hij de verschraling verder te organiseren.

Zelf volg ik de pausreis via buitenlandse nieuwssites, Twitter en Facebook, de juiste mensen volgen levert me elke dag nieuws en analyses die ik graag in de Vlaamse media zou vinden. Het doet me twijfelen over onze Vlaamse media. Waar zijn die mee bezig? Wat is voor hen nog nieuws? Welke criteria hanteren zij? Waarom brengt De Morgen wel die Belga en – de vroeger katholieke – De Standaard  en Gazet van Antwerpen niet? Zien journalisten ook niet dat er meer en meer van hetzelfde komt? Is er dan geen enkel medium dat het verschil wil maken zich wil onderscheiden van de anderen?

Misschien moet ik @pontifex eens de raad geven om tijdens zijn reizen wat vaker een holebikoppel te zegenen of een transgender. Gegarandeerd staat dat de dag daarna in de Vlaamse pers. Maar goed, de pauselijke uitspraak dat de Kerk de oorspronkelijke bevolking van Amerika veel kwaad heeft gedaan, die kan wel echoën in de Vlaamse, zelfs de oorspronkelijk katholieke pers.

Foto © Reporters (De paus tijdens een openluchtmis in Equador, dus hij was er echt!)

Categorieën
Personen

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.