fbpx


Media

De pennenvriendjes en de intieme relatie tussen Gwendolyn Rutten en Tom Van Grieken
Collega Erwin,

Vanaf 1 september traden wonderlijke versoepelingen in voege. Maar kunnen wij zoveel vrijheid nog wel aan? Onwennig staan we ernaar te kijken, zoals Kunta Kinte na zijn zoveelste ontsnapping en vòòr de slavendrijvers zijn voet er af hakten. (Sorry voor die jaren 70 referentie. Allemaal de schuld van Abba.) De aanbeveling om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt. Eindelijk kunnen metselaars, postbodes, truckchauffeurs en landmeters terug naar kantoor. Maar hoe moet dat dan? Hoe begroet je ’s morgens je collega’s? Een hand geven kan immers betekenen dat je ter plekke acuut overlijdt met de dood tot gevolg. En mekaar eens goed muilen mag ook al niet meer sinds die ellendige #metoo. Gelukkig zijn er de kranten die ons tips geven. Waar zouden we zijn zonder kranten? Ik heb ook nog een paar tips, trouwens.

Hoe begroet je mekaar ’s morgens op kantoor in elleboogjes tijden?

 • Negeren (veruit de beste manier)
 • Een knikje met het hoofd en ‘hej’ mompelen (populairste methode)
 • Gestrekte rechterarm omhoog (lachen!)
 • Waarom altijd een elleboogje? Geef ook eens een knietje (en dan goed hard)
 • Warme knuffel en tong in het oor (riskant)

 

Wat zou jij verkiezen, Erwin? Gesteld dat je überhaupt echt werk had?

 

Beste Stef, aardige kat
groetjes doen, hoe doe ik dat?
Met mijn pootjes sapperlootjes
want mijn staart is nikske waard.

Ook mijn elleboogje zal ik niet kiezen
die is enkel om flink in te niezen.
Kussen, omhelzen, neuzeneus.
Zijn voor mij maar tweede keus.

Ik kies nog steeds en dat met stip
de handdruk met gepaste grip
Maak dat je op de juiste hoogte zit
of je eindigt met een Van Ranst gebit!

Miauwkes!

Jeugdige vriend Erwin,

Marcel uit Borgerhout laat zonnepanelen plaatsen. Op zijn dak, mag ik hopen, al stond dat er niet bij. Op zich is het laten plaatsen van zonnepanelen niet echt groot nieuws. Maar onze Marcel blijkt 93 jaar oud te zijn. En dat is wat oud om de investering nog terug te kunnen verdienen. Maar ach, Marcel doet het voor het goed van ons allemaal. En daarbij: leeftijd is  gewoon een getal. Daar houdt deze krasse hoogbejaarde zich niet mee bezig. Overigens schijnt hij sinds vorige week een pensioenspaarplan te hebben. Volgende maand wordt hij voorzitter van jong-VLD. En elke week krast hij vijf ‘win for life’ biljetten. ‘O, als ik dat toch maar eens won, dan kan ik meteen rustig sterven,’ mijmert hij.

Hey ouwe rukker,

volgens mij is Marcel uit Borgerhout voor zijn ouderdom nog vrij goed bij geest. Marcel is van de oude stempel en dus leest Marcel nog ouderwets de krant. De kranten, Stef, zijn totaal onderbemand en bovendien is het vakantie. Zo kan het gebeuren dat er door een tekort aan journalisten toch eens een waarheid in staat.
Zo las ik deze week dat de gasprijzen sinds 2019 verviervoudigd zijn. En dat is wel héél snel. Uit eigen ondervinding weet Marcel dat verviervoudigen bij zijn Josephine toch wel een jaar of twintig geduurd heeft.
‘Geef mij maar zo’n lekker slank zonnepaneel’ sprak de Borgerbejaarde, ‘alles komt altijd snor!’
Ook dat is iets wat hij bij zijn Josephine zag.

 

Beste autoloze vriend,

Ik weet dat jij geen rijbewijs hebt, wat voor iedereen beter is omdat je ook geen oriëntatievermogen hebt. Maar voor de autobezittende onrijbewijsloze Belgen wordt het leven weer eens moeilijker gemaakt. Want de autokeuring wordt strenger. Omdat het artikel achter een betaalmuur zit, lijst ik even op waarvoor je tegenwoordig afgekeurd kan worden.

 • radio afgestemd op MNM
 • halfleeg colablikje in de cuphouder
 • gebruikt mondmasker aan de achteruitkijkspiegel
 • muts over wc-rolletje bij achterruit ontbreekt of is slecht gehaakt
 • nummerplaathouder vermeldt andere garage dan die waar je altijd gaat.
 • geen briefje van 50 euro op de autozetel laten liggen

 

Dat laatste is een grapje, Erwin. Ik wil niemand beschuldigen van omkoping. Herstel: buiten politici wil ik niemand beschuldigen van omkoping.

 

Yo driver Stef

weet je dat ik ooit een poging ondernomen heb om een rijbewijs te behalen? Dat was toen ik beroepsmilitair was. Vijf instructeurs heb ik versleten. Vijf! Geen van allen wilde met mij nog rondrijden. En dat enkel omdat ik al eens over het ganse vliegveld van Ursel ging racen met de handrem op. En in eerste versnelling door het rood reed op het drukste dodenkruispunt van Gent.
‘Vanmol, we gaan geen moordenaar op de baan sturen!’ sprak de kapitein! En het was gedaan met schakelen en gas geven, of hoe heten die dingen weer. Trouwens wat voor een uitspraak is me dat? ‘We gaan geen moordenaar op de baan sturen’. Is dat niet de COREBUSINESS van het leger?!
Enfin, toe kwam Leo Drecroix. Die kromp het leger in. Den deze moest eruit en sindsdien is het alleen maar bergaf gegaan.
Jürgen Conings, Stef, ik had die gevonden! Zeker weten. Of ze ONS daarna nog zouden gevonden hebben, dat is andere soldatenkoek. Want als ik één ding geleerd heb in het leger dan was het toch ongemerkt in de Bar BV zitten!

Ik geef acht! (en op vraag zelfs meer )

Beste Erwin,

ik kan mij vergissen, maar ik begin stilaan de indruk te krijgen dat die olijke Tom Van Grieken het niet zo heeft voor linkse mensen. Zou dat kunnen? Op de opiniërende applicatie TikTok zei hij iets over linkse leerkrachten en dat in 2024 de rekening zou volgen. Geen idee wat-ie bedoelt. Is er iets gepland in 2024? Wat zeg je? Verkiezingen? Kom, kom, ZO lang houdt deze regering het nooit vol. Even ernstig blijven. Hoe dan ook: de verbindende boodschap van Van Grieken lokte een opmerkelijke reactie uit van ene Gwendolyn Rutten.  Zij kent hem blijkbaar zeer intiem want ze zei iets over zijn klein pietje en ik geloof niet dat ze daarmee verwees naar zijn kanarie. Ik vind het bizar, want ik dacht juist dat ze hem altijd een enorme lul vond. Overigens denk ik niet dat Gwendo veel verstand heeft van de menselijke anatomie want ik heb haar meermaals horen beweren dat mensen vleugels hebben. Ik heb dat gefactcheckt en de meeste mensen hebben echt geen vleugels, dus die bewering is grotendeels onwaar. Misschien bedoelde ze de neusvleugels van sommige van haar partijgenoten en wat die daar allemaal mee doen? Nee, ik kan er geen touw aan vastknopen aan dat kleine pietje.

Beste Stijf,

die pietendiscussie begint verdorie vroeg dit jaar! Wat een, vergeef mij de flauwe woordspeling, pietluttige opmerking!
Maar ergens misschien toch te begrijpen. Ik vind dat Gwendolyn Rutten wat weg heeft van een strenge freubeljuf.

‘Egbertje zit eens stil! Zit niet zo langs alle kanten te draaien en Alexander laat Evelientje gerust! Vincentje stop met snuiven of pak u een zakdoek! SIHAME LEG DAT TERUG! TERUG ZEG IK U! Ja Bartje gij zijt nen braven maar ge moet dat niet altijd zeggen. Elske stop met filmkes maken of ik pak uwe gsm af! Frankske stop met lachen als ge de kindjes pijn doet! Ja, Annelieseke je mag naar de WC maar niet door de living! Sophieke, artikuleren want ik versta u niet! Tinneke zeg eens tegen de mama dat ze minder uiensoep maakt, ge zijt precies een gascentrale! Matthieu stop met uw ezelsoren op te eten!
Juf Gwennie, het zou geen gemakkelijke zijn!

Tegen volgende week vijf bladzijden!

 

Dienstmededeling: de pennenvriendjes gaan een weekje bezinnen voor een big reset om op zaterdag 18 september – build back better! – terug te keren.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Erwin Vanmol en Stef Durnez