fbpx


Media

De pennenvriendjes ten strijde tegen grensoverschrijdend politiek gedrag
Wekelijks bladeren de pennenvriendjes door de kranten en pennen hun fenomenale bevindingen neer in een onvolprezen correspondentierubriek. 

Ground control to major Stef,

het kan niet anders of je hebt ook de hallucinante passage gezien van Tinne Van der Straeten bij De Afspraak. Als Tinne de superwoman van Groen is, dan is de camera haar kryptoniet. Zodra Gazprom Tinne er één opmerkt, verliezen haar zinnen elke samenhang. Wat volgt is een kettingreactie van nietszeggend jargon waarbij het ene leeg containerbegrip het volgende triggert. Ik citeer even letterlijk:

‘Mijn standpunt is dat er vandaag mensen zijn die zwaar getroffen worden door de stijgende energieprijzen. En dat we maatregelen gaan moeten nemen om die effectief te gaan helpen. En die maatregelen moeten een impact hebben op korte termijn en die moeten ook doelgericht zijn.’

Wat een openbaring! Nu had ik toch even gedacht dat ze zou gaan voor maatregelen die geen rotte zak uithalen, zonder impact, en die zowel op de korte als de lange termijn compleet hun doel missen.
Nu ik erover nadenk, het lijkt er sterk op dat ze dat inderdaad van plan is!
Tinne Van der Straeten is wat er gebeurt wanneer je een gigantisch zwart gat even stofzuigt, om zeker te zijn dat het volledig leeg is en vervolgens opvult met dogmatiek.

Dierbare schobbejak Vanmol,

foei, foei. Zo lachen met Tinne Van der Straeten! Weet je, Erwin, die toegewijde Tinne kan het eigenlijk goed uitleggen, behalve als iemand haar onderbreekt. Dan ontstaat er een soort mentale kortsluiting die redelijk onschuldig is bij een gewone mens, maar vervelend bij een politica. Vorig weekend stond ik naast Tinne bij het groentenkraam,  toen het net haar beurt was. Dat ging als volgt:

Tinne: ‘Goeiedag groentenman, ik…’

Groenteman: ‘Dag madammeke, wat mag het zijn?’

Tinne: ‘Euh. Ja. Wacht even, ik ga terug aan mijn zin beginnen zoals ik die begonnen was. Dus euh… Goeiedag groentenman, ik…’

Groenteman: ‘Jaja, en wat mag het zijn?’

Tinne: ‘Ja, als ik mijn gedachtengang even mag afmaken?’

Groenteman: ‘Ik heb vandaag hele mooie boterboontjes en grondwitloof, een kilooke van elk?’

Tinne: ‘Ja, dat ga ik hier vandaag niet beslissen…’

Enfin, dat duurde zo nog een hele tijd en op het einde bleek ze per ongeluk zowat de hele markt opgekocht te hebben waardoor vandaag de prijzen vertienvoudigd zijn. Ik heb net zes euro betaald voor anderhalf spruitje.

Beste Stefchef,

mocht je een reisje naar China plannen, niet doen. China komt naar je toe deze winter! Heb je het opiniestuk van Mateke gelezen in De Standaard? ‘Laat ongevaccineerden nergens meer binnen’, stelt hij voor. De mottige pull van Vooruit wil dus ongevaccineerden zowat overal de toegang weigeren en werkgevers moeten de mogelijkheid krijgen hun personeel op non-actief te zetten wanneer die al te zeer vasthouden aan hun fysieke integriteit. Dat hij daarmee de grond- en een dozijn mensenrechten aan zijn designersloefkes lapt zal het Mateke pata negraworst met truffel wezen!
Langs de andere kant kan je de sossen moeilijk van een tekort aan dadendrang beschuldigen.
Nadat ze al decennia roepen dat de jaren dertig er aankomen brengen ze de profetie zelf ten uitvoer
En dat nog een decennium te vroeg ook!
Niet alles slabakt hier in dit land!

Maar Erwin toch,

merk jij dan niet hoe uitgemergeld arme Conner er tegenwoordig uitziet, jij onmens? Vel over been is hij. En hoe is hij zo ondervoed geraakt? Dat vertelde hij zelf in ‘Het Huis’, je weet wel, dat programma waarmee Eric Goens zijn buitenverblijf kan afschrijven van de belastingen. ‘Het was op een avond’, zo vatte Rousseau zijn verhaal snikkend aan. ‘Ik had een hele dag gewerkt en ik reed met een kameraad naar West-Vlaanderen om iets te eten.’ Hier schiet mijn gemoed al vol. Een socialist die een héle dag gewerkt heeft! Voor uw en mijn goed, he, Erwin! Een héle dag! En dan daarna nog eens helemaal naar een restaurant in West-Vlaanderen rijden, om die mensen ook iets te gunnen! Dat is van een onbaatzuchtigheid, niet meer gezien in Europa sinds ene Martinus van Tours in de jaren 300 na Christus zijn halve jas aan een bedelaar gaf. Maar wat gebeurde er toen? (Met Conner, niet met Sint-Maarten) Werd hij liefdevol verwelkomd en omringd met spijzen en versterkende dranken? Een extra schelle van de zeuge, en een boterham met smout en bloedworst toe voor onderweg? Neen! Niets van dat alles. Hij werd verdreven uit het etablissement! ‘Wij willen hier geen socialisten’, aldus de uitbater. ‘Zeker nu met al die corona enzo.’

Daar sta je dan als partijvoorzitter met ‘schijteveel honger’, zoals hij dat zelf zo gedistingeerd verwoordde. 

Je begrijpt toch Erwin, dat zelfs een door en door goede mens als Conner op zo’n moment eeuwig wraak zweert en geheel tegen zijn anti-autoritaire natuur in plots verandert in een hippe versie van Hermann Göring. (Ik wou niet meteen een nazi vergelijking maken, dus koos ik een fictieve figuur uit Tarantino’s ‘Inglorious Basterds’.)

 

Hoi pippeloi Steef!

Het is serieuze koekenbak qua grensoverschrijdend gedrag bij The Voice Of Holland? Nu vertonen Nederlanders wel vaker grensoverschrijdend gedrag. Zoals massaal afzakken naar Antwerpen bijvoorbeeld. Onze eigen sportkous bv’s zijn maar klein bier tegen die Nederlanders. ‘Seks is de smeerolie van de tv-branche’ schreef een mediajournaliste. Wie had dat ooit kunnen denken Stef? In een sector vol opgeblazen ego’s en carriërebeluste schoonheden? Ik niet!

Na al die beschuldigingen is het logisch dat The Voice en The Voice Kids van de buis gehaald werden. Maar ik lees dat ook The Voice Senior niet meer wordt uitgezonden? Het zal toch niet waar zijn, zeker? Blijven zelfs 80 plussers niet gespaard van geile Hollandse orkestleiders en juryleden?

Beste Erwin,

Ik ben er niet goed van. Helemaal aangeslagen heb ik donderdag gekeken naar ‘BOOS’, de youtube-show waarin getuigen hun bezwarende verklaringen aflegden tegen Marco Borsato, Jeroen Rietbergen en Ali B. (Halverwege was ik wat afgeleid want dat ene meisje met die capuchon klonk wel héél erg geil met dat vervormde stemmetje om haar anonimiteit te waarborgen. ’t Is dat ik haar nummer niet heb, of ik stuurde haar mijn mooiste dikpic. Ik had er nog een prachtige liggen van Dik Trom.)

Het is natuurlijk voor eenieder een traumatische gebeurtenis op zovele niveau’s. Al die onschuldige levens gefnuikt. Al die buitennissige tv-carrières gekraakt. En dan is er nog een categorie slachtoffers waar niemand aan schijnt te denken. Ik bedoel de  oprecht ambitieuze meisjes zonder noemenswaardig talent, je kent ze wel. Zij kunnen door al dit gedoe zich niet meer in de luwte omhoog neuken. Geen man die hen daar nog de kans voor durft te geven. Zo oneerlijk, allemaal! 

Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg: we kijken nu allemaal uit naar leukere gebeurtenissen die in het verschiet liggen. Zoals de derde wereldoorlog die volgende dinsdag los zal barsten ter hoogte van Oekraïne-Oost.

Hou je haaks!

Stef

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Erwin Vanmol en Stef Durnez